• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo.rs

11.10.2018

19:29

ŠIPTARI SE USPANIČILI! Priština dobila ozbiljnu ŠAMARČINU! Da li je ovo KRAJ LAŽNE DRŽAVE KOSOVO?!

Politika

ŠIPTARI SE USPANIČILI! Priština dobila ozbiljnu ŠAMARČINU! Da li je ovo KRAJ LAŽNE DRŽAVE KOSOVO?!

Podeli vest

Svetska banka objavila je u sredu da povlači finansijsku podršku za izgradnju najnovije elektrane na Kosovu

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim (Jim Yong Kim) potvrdio je tokom sastanka sa predstavnicima organizacija globalnih civilnih društava na Baliju, u Indoneziji, koji je održan u sredu, da međunarodna organizacija neće da finansira elektranu na ugalj na Kosovu.

Vlada Kosova je 2015. godine saopštila da je Ministarstvo ekonomskog razvoja postiglo dogovor sa Svetskom bankom i američkom kompanijom Contour Global koji bi otvorio put ka ugovoru o izgradnji fabrike Kosovo e Re (Novo Kosovo).

Svetska banka je 2016, rekla BIRN-u da će da podrži projekat tek nakon što sve relevantne ekološke, društvene i tehničke analize budu sprovedene i nakon konsultacija sa javnošću i drugim akcionarima.

Nakon postavljenog pitanja izvršnog direktora Balkanske zelene fondacije Visara Azemija, Kim je rekao da je Svetska banka donela čvrstu odluku da ne nastavi sa pružanjem finansijske podrške termoelektrani na ugalj na Kosovu.

- Naši podzakonski akti zahtevaju da odaberemo opciju sa najnižim troškovima, a obnovljivi izvori energije sada su ispod cene uglja. Tako da bez sumnje, to nećemo da učinimo - rekao je on.

Nakon što je vlada Kosova potpisala ugovor vredan 1,3 milijarde evra sa Contour Global-om, Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj (KOSID) rekao je da će „projekat ugroziti evropsku budućnost Kosova“ i da bi vlada trebalo da radi na razvoju efikasne energije na Kosovu.

Azemi je rekao da bi građani Kosova morali da plaćaju 50 odsto veće račune za utrošenu energiju ako bi se elektrana i izgradila – zbog velikih troškova njene izgradnje i da bi to imalo značajan uticaj na životnu sredinu usled sagorevanja lignita koji se koristi kao gorivo.

Premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj rekao je ranije ove godine da fabrika mora da se izgradi, uprkos ekološkim opasnostima – kako bi se energija proizvodila na lokalnom tržištu.

- Ako bismo morali da uvozimo i električnu energiju, kako neki predlažu, da kupujemo električnu energiju od suseda, svi bi morali da postanemo izbeglice - rekao je on.

ŠIPTARI U FRCI! TAČI NA 'RIBANJU' KOD TRAMPA: Glavna tema KOREKCIJA GRANICE IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE, koju su SAD podržale?!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 5 godina

Svima na KiM najviše odgovara sadašnja situacija da struju dobijaju u sistemu iz Srbije, da je ništ ane plaćaju, a kad im zatreba više za potrošnju da maksimalno povlače koliko to distribucioni sistem može da podnese.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija