• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

12.10.2018

15:02

NE BOJI SE MILOGORACA! Uprkos zabrani, patrijarh Irinej uskoro ide u Podgoricu!

Politika

NE BOJI SE MILOGORACA! Uprkos zabrani, patrijarh Irinej uskoro ide u Podgoricu!

Podeli vest

Samo nekoliko dana nakon što je Crna Gora navodno napravila crni spisak nepoželjnih građana Srbije, a na kom je, prema pisanju regionalnih medija, i patrijarh Irinej, na zvaničnom sajtu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke je navedeno da Irinej ipak ide u Podgoricu

U crkvenoj delegaciji će biti više od 20 ljudi, a sa Irinejem će, kako je planirano, put Podgorice krenuti i patrijarh Antiohijski, kao i mitropoliti Vasilije, Josif i Porfirije. Domaćin će biti mitropolit Amfilohije, a patrijarh Irinej će obići i Cetinje. Crnogorska Borba tvrdi da poseta crnogorskoj prestonici počinje u ponedeljak.

Patrijarh bi trebalo da poseti najznačajnije srpske svetinje u Srbiji i Crnoj Gori: Žiču, Studenicu, Ostrog, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, kao i svetinje u Nišu i Podgorici.

Pisanja o stavljanju patrijarha na spisak nepoželjnih počela su nakon što je prilikom nedavne posete Crnoj Gori saopštio da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Patrijarh je komentarišući česte poruke državnih zvaničnika prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, te najava da bi država mogla da oduzme pravoslavnoj crkvi imovinu, odnosno crkve i manastire, ocenio da je to nezamislivo u 21. veku.

- Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju - rekao je tada patrijarh.

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

MILOVA CRNA LISTA! ULAZ U CG ZABRANJEN PATRIJARHU, Matiji Bećkoviću, Predragu Sarapi, analitičarima, urednicima novina...

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija