• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

19.10.2018

10:42

VULIN: Formiranje tzv. kosovske vojske ugrožava čitav region, Priština ovom odlukom destabiliše celu situaciju!

Politika

VULIN: Formiranje tzv. kosovske vojske ugrožava čitav region, Priština ovom odlukom destabiliše celu situaciju!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je jutros da je za Srbiju sasvim neprihvatljivo formiranje tzv. kosovske vojske i upozorio da stvaranje paravojske na Kosovu i Metohiji ugrožava čitav region

On je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na odluku kosovske skupštine o usvajanju vladinih predloga zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku. 

Upitan da prokomentariše šta Beograd sada može da uradi i da li je moguće zaustaviti formiranje "vojske Kosova", Vulin je za RTS rekao da to suštinski nije pitanje za Beograd, već za međunarodnu zajednicu.

- Međunarodna zajednica je Rezolucijom 1244 preuzela na sebe odgovornost za svako stanje na prostoru Kosova i Metohije, ali i za poštovanje mira i bezbednosti, za poštovanje života svih koji žive na prostoru Kosova i Metohije. Sada je vreme da vidimo da li međunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i sopstvene odluke - istakao je Vulin.

Dodaje da je sada prilika da se vidi kolika je važnost i kolika je težina reči NATO pakta.

- Predsednik Aleksandar Vučić je uspeo da izbori od NATO pakta garancije da se nikakve oružane formacije kosovskih Albanaca nece pojavljivati severno od Ibra. To je bio jedan od uslova da se potpiše Briselski sporazum. Sada je vreme da NATO pakt pokaže kolika je njihova reč teška, da li se u nju može pouzdati - ističe ministar.

Dodaje da je Srbija potpisala Briselski sporazum izmedu ostalog zato što je garantovano da nikakve oružane formacije nece prelaziti na sever KiM, da ih kako kaže, nece ni biti.

Foto: Tanjug

Ističe da Priština odlukom o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku destabiliše situaciju.

- Priština ovom odlukom destabiliše situaciju na čitavom prostoru, ne Srbija. Od nas nije došlo apsolutno ništa što bi moglo da uznemiri prostor KiM ili bilo koga u regionu. Ali agresivno i bahato ponašanje prištinskih vlasti, ponašanje koje ima za cilj da izazove destabilizaciju na prostoru KiM je nešto što bi moralo da bude prepoznato i da bude osudeno - ocenjuje Vulin.

Navodi da Međunarodna zajednica mora da prepozna ko je taj ko pravi probleme na prostoru KiM i dodaje da kosovski Albanci hoce teritoriju bez Srba.

Odgovarajući na pitanje da li je na ovaj način zaobiđen Ustav, iako je više puta rečeno da Ustav mora da se poštuje i da se ima saglasnost Srba na Kosovu i Metohiji, Vulin je rekao da je "to još samo jedan dokaz da to nije nikakva država, već samo teritorija". 

- Države poštuju svoj Ustav, teritorije ne mogu. Oni krše i sopstvene takozvane zakone, oni krše i sopstveni takozvani Ustav - ukazao je Vulin. 

On je ddoao i da je jedan od razloga za koji veruje da je NATO pakt vrlo skeptičan prema toj takozvanoj "vojsci Kosova", to što i po NATO standardima "morate da imate i određeni procenat nacionalnih manjina u sastavu onoga što zovete vojskom". 

- Oni to nemaju. Oni hoće vojsku, ali bez Srba. Oni hoće teritoriju, ali bez Srba, oni hoće Kosovo i Metohiju, ali bez Srba - istakao je Vulin.

 

(FOTO) STRAŠNA PROVOKACIJA EDIJA RAME! Premijer Albanije objavio ŠOKANTNU FOTOGRAFIJU i razbesneo SRBIJU!


Nada se da će u toku dana razgovarati sa predstavnicima KFOR-a.

- Zanima me njihov stav, kao što me veoma zanima da li će ispoštovati Rezoluciju 1244, što je potpuno u njihovoj odggovornosti. KFOR je jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije i ne može biti druge. Stvaranje paravojske na prostoru Kosova i Metohije je nešto što ugrožava čitav region - poručio je Vulin i dodao da je mnogim velikim silama u interesu da nestane UNMIK, KFOR i Rezolucija 1244 i da tamo pokušaju da naprave ono što nisu uspeli svih ovih godina - da naprave nezavisnu državu Kosovo.

- Srbija će biti privržena međunarodnom pravu, kao i uvek, radićemo na tome da se stvari smire, stabilizuju, da sačuvamo Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Mi ćemo biti odgovorni - naglasio je Vulin.

On je, takođe, istakao da zna da je predsednik Vučić veoma zabrinut oko svega što se dešava na prostoru Kosova i Metohije.

- Sinoć, tokom čitave noći su razmenjivane informacije i analizirala se situacija na prostoru Kosova i Metohije i isto tako sam potpuno siguran da će on doneti najbolju moguću odluku i da će voditi računa o interesima Srbije i Srba. Nekada je najlakše uraditi ono što osećate, ono što u jednom trenutku može da vas ponese i što svako od nas razume i prihvata kao istinu, ali državni razlozi su iznad toga i Aleksandar Vučić je pokazao da je u stanju da vodi državu, a ne da se vodi emocijama, mojim ili bilo čijim drugim - zaključio je Vulin. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
GORDANA

pre 5 godina

Sada je vreme da vidimo da li je Medjunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i spostvene odluke koje su doneli rezolucijom 1244.Svi zeljno cekamo njihovu reakciju, po pitanju formiranje vojske na Kosovu.

Sara

pre 5 godina

Vreme je da medjunarodna zajednica osudi ovakvo ponasnje koje destabilise situaciju u citavom regionu, i ima za cilj narusavanje mira, za koji se Srbija apsolutno zalaze.

Nikola

pre 5 godina

Formiranja vojske Kosovo ugroziće ceo region i to trebaju da budu svesne sve zemlje u regionu a ne samo Srbija.

Hendriks

pre 5 godina

Nije uredu da im se dopušta takvo ponašanje, ponašaju se kao da su najveća sila na balkanu. Treba ih malo spustiti na zemlju.

nebojsa

pre 5 godina

Kosovo je lažna država. Zato i ne može imati pravu vojsku već samo paravojnu formaciju, tačnije bandu razbojnika!

Dragan

pre 5 godina

Pitanje je dokle će međunarodna zajednica moći da ih toleriše.Kad im pukne film, odoše šiptari u peršun.

eva

pre 5 godina

Pristina je ovim izabrala konflikte a mozda i sukob a ne mirno resenje.Neka nam je Bog u pomoci.

Miloš

pre 5 godina

Priština na sve načine pokušava da stvori haos u regionu jer oni drugačije ne znaju

Alhemičar

pre 5 godina

То ће у многоме дестабилизовати регион и довести до нових сукоба у будућности.

Uros

pre 5 godina

Međunarodna zajednica na ovo mora adekvatno reagovati. Ne smeju da dozvole da se formira vojska zločinačke tvorevine.Stvaranje novog ISIS-a i to usred Evrope je pretnja miru!

Dario

pre 5 godina

Imam osecaj kao da smo Don Kihot i da se borimo sa vetrenjačama. Bilo kakakv dogovor da se napravi ili barem pomak, albanci svojim cinom sve poruse.

Dario

pre 5 godina

Ne mogu da verujem da albanvi ovo rade na svoju ruku bez dozvole licemernih SAD i EU.

Jasna

pre 5 godina

Vole da nas provociraju i to je. Uradili bi sve sto ne ide nama u prilog i to samo zbog inata.

Maja

pre 5 godina

Verujem da je Pristina i htela da destabilizuje citavu situaciju.

Hana

pre 5 godina

Pristina radi ono sto hoce!!Ne zanimaju ih posledice!

Ana

pre 5 godina

Treba reagovati.. dokle vise uznemiravanja i zabrinutosti?

Bata

pre 5 godina

Gospodine Vulin, pod hitno uvesti služenje vojnog roka i osposobiti narod, jer čas konačnog obračuna sa Albancima se približio. Moramo ih oterati i sa našeg dela Jadrana. E pa nećemo ni mi biti večno miroljubivi i sve im pustiti.

Uros

pre 5 godina

Treba kontrirati "Zapadu" tako što ćemo uraditi ono što ih najviše boli. Ako se dozvoli formiranje takozvane vojske Kosova i povuče misija UNMIK-a, Srbija momentalno prekida euro - integrcije i poziva Rusku federaciju da formira vojnu bazu u Srbiji. Da vidite kako bi popustili "uzde" momentalno, naročito ovi iz EU koji se zalažu za nezavisno Kosovo. Onda bi konačno gospoda iz Brisela malo preispitala svoju dvoličnu politiku.

Maja

pre 5 godina

Turbulento vreme koje ce iznedriti ono sto pogadja i dusu i telo. Bice vruce.

Milica Milicic

pre 5 godina

Kosovska vojska ce izazvati probleme u regionu.

Milica Milicic

pre 5 godina

Formiranje kosovske vojske vraca dijalog unazad...koliko se Srbija trudi za mirno resenje problema, toliko Pristina otezava.

Dane

pre 5 godina

Nisu ispostovali ni jedan sporazum koji spaja siptare i Srbe. Vojska Kosova se formira iako se krsi zakon.

savo

pre 5 godina

Kada bi se formirala odmah bi doslo do nemira na KM,ali negde mislim do toga nece doci.

mara

pre 5 godina

I ovom odlukom su pokazali da nikada nisu zeleli da dodje do mira izmedju SRba i Albanaca.

Tami

pre 5 godina

Albanci ne razumeju, ali Srbija se nada da ce Amerika razumeti da pravljenje kosovske vojske moze da ugrozi mir!

sara

pre 5 godina

Albanci nisu formirali vojsku, vec teroristicku bazu.

Dusica

pre 5 godina

Za razliku od nas, albanci se nikada nisu zalagali za mir.

Jovana7

pre 5 godina

Pristina nikada nije razmisljala kako treba.

Mara

pre 5 godina

Ja ocekujem reakciju iz Brisela, da vidim sta oni imaju da kazu...

Dalibor

pre 5 godina

Priština nastavlja sa žestokim provokacijama.

Dalibor

pre 5 godina

Priština samo skreće pažnju da dijaloga sa Beogradom.

Vaki

pre 5 godina

Siptari nikada nisu zeleli da postignemo sporazum.

gaga

pre 5 godina

Upravo tako. Zbog toga moramo svim silama sprečiti da se ne formira tzv vojska Kosova.

Dada

pre 5 godina

Jasno je da Pristina zeli da stvori nemir i nestabilnost, kako bi pokusali da okrenu stvari u svoju korist.

Nikola Maric

pre 5 godina

Oni su svi za to da Kosovo oformi vojsku i tu ce biti jako tesko , skoro pa ne moguce bilo sta uraditi.Jedino kad bi SAD uslisili nase molbe i zaustavili te procese dok ne dodje do kompromisnog dogovora i tog famoznog razgranicenja , mnogo ce to sve lakse biti za Srbiju tada i nekako cemo sve to lakse tad podneti.

Simon

pre 5 godina

Albanci nikada nisu postovali Srbiju, ako oni naprave vojsku to ce biti vojska nasilnika ubica manijaka....

Dajana

pre 5 godina

Formiranjem vojske Kosova ugrozava se stabilnost EU i Balkana

Janko

pre 5 godina

Ne smemo dozvoliti da nam se vrate devedesete godine

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija