• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

22.10.2018

10:02

HAN: Kosovo nije jedini uslov za Srbiju na putu u EU!

Politika

HAN: Kosovo nije jedini uslov za Srbiju na putu u EU!

Podeli vest

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da rešenje kosovskog pitanja nije jedini uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, iako Beograd treba da zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom koji mora da doprinosi stabilnosti regiona

- Izgleda da mnogi, uključujući političare, imaju utisak da je rešenje u vezi s Kosovom jedini preduslov na putu Srbije ka EU. To nije slučaj. Sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja ostaje u srži procesa proširenja - rekao je Han u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" od ponedeljka.

Ukazao je da nijedna država ne može da pristupi Uniji bez rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja i dodao da za Srbiju to znači da treba da "zaključi i trajno primeni pravno obavezujući sporazum s Prištinom".

Evropski komesar je rekao da u dijalogu Beograda i Prištine "trajni dogovor podrazumeva izvodljivo, održivo i realno rešenje, u skladu s međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU".

- Bilo koji sporazum mora da bude specifičan i krojen po meri, da ne stvara presedan i da doprinosi regionalnoj stabilnosti i putu regiona u EU. Istovremeno, EU ne spekuliše o mogućim elementima konačnog pravno obavezujućeg sporazuma - kazao je Han.

On je dodao da procesi unutrašnje reforme u EU, odnosno njenog jačanja, i rad sa zemljama kandidatima na njihovoj spremnosti da postanu članice Unije, "mogu i treba da teku paralelno".

HAN PORUČIO IZ BRISELA: Beograd i Priština sami da podele Kosovo!

 

Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
paramonte

pre 5 godina

Stvarno ga preterase kao i bezbroj puta do sada.

Dehan

pre 5 godina

Vazno je da smo na dobrom putu I resenje ce se naci

Dehan

pre 5 godina

Ne damo da nas ucenjuju neko resenje ce se naci

mika

pre 5 godina

Zalažemo se kako za stabilnost Srbije tako i regiona.

deda Raša

pre 5 godina

Fasisti, naj bolje je da se mi poput onih migranata negde iselimo, Srbiju predamo vama. mnogo vam je dupe zinulo za ovim prirodno znacajnim predelom. Svidjaju vam se jos ne iskoriscena rudna bogatstva. I vi bi popun amera da kupite rudnik za 1 E. E pa nece moci.

Sara

pre 5 godina

Srbija ima cilj , a to je pridruzivanje Evropskoj porodici. Sadasnja vlast, za razliku od prethodne aktivno i posvecno radi na tome da Srbija ostvari taj cilj,.

Veca

pre 5 godina

Srbija se trudi da ispuni sve uslove zajedno sa predsednikom

Olja

pre 5 godina

Sta god da potraze predsednik ce to zajedno sa svojim narodom ispuniti

SILVIJA

pre 5 godina

Nasa zemlja se svim silama trudi da bude deo Eu ali oni uvek izmisljaju neke nove ultimatume. Tezimo ka clanstvu Eu ,ali kao da nas oni nezele.

Aleksa

pre 5 godina

Nije, samo jedam od bitnijih uslova, svaka prepreka koja moze bice postavljena, nadam se da ce se trud isplatiti ili da ce se ideja odbaciti, nisam pametan sta ciniti

Nika

pre 5 godina

Nije jedini uslov, i svesni smo toga i radimo na poboljšanju svega što se traži i očekuje od nas, ali očekujemo i da nas međunarodna zajednica razume i podrži u tome.

Stojan

pre 5 godina

A kako bi bilo da oni vrate oteto. Idioti stalno nesto lazu. Dali su u ruke teroristima i kriminalcima deo teritorije samo da bi napravili NATO bazu tamo a sada traze da ih i Srbija prizna. Treba bezati od te fasisticke EU. Niko u svetu nema nikakvo postovanje za njih, svi im se smeju.

Maja

pre 5 godina

Uslovi i samo uslovi pa dokle više,toliko toga je vlast Srbije odradila i ponovo nezadovoljni!

miki

pre 5 godina

Zna se da jedino članica UN može biti u interpol!

Vlada

pre 5 godina

Beograd i Pristina moraju postici kompromis svakako.

Vlada

pre 5 godina

Nije jedini ali je najveci. Hvala Rusiji i Kini i mnogim drugim zemljama sto nas podrzavaju na putu ka EU.

MilanB

pre 5 godina

Problem je sto Pristina ne zeli sporazum sa Beogradom!

bubasvaba

pre 5 godina

Kolko para treba da ti se daju tebi i pijanom junkeru koga vodate ko bolesmu mecku HRONOSALKOS nezna ni dve iste cipele da obuje i vi predstavljate STAAAA??? .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija