• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

26.10.2018

19:26

BOŠNJACI U PANICI! SRPSKI BLOK U BIH NIČE SLEDEĆE NEDELJE, samo da u SDS pobede oni kojima je SRPSKA IZNAD SVEGA!

Politika

BOŠNJACI U PANICI! SRPSKI BLOK U BIH NIČE SLEDEĆE NEDELJE, samo da u SDS pobede oni kojima je SRPSKA IZNAD SVEGA!

Podeli vest

Da li će ideja o jedinstvenom bloku srpskih stranaka u bosanskohercegovačkom parlamentu zaživeti, zavisi kako će odlučiti stranke koje se nalaze u opoziciji prema Miloradu Dodiku. Dodik i koalicija okupljena oko njegovog SNSD-a nude saradnju

Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku očekuje burna politička jesen. Nakon što su proglašeni izborni rezultati, stranke i koalicije počinju sa procenama, kalkulacijama i pregovorima oko formiranja vlasti, kako na nivou BiH tako i na entitetskom nivou.

Savez oko Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika osvojio je osam mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a Dodik je odmah izašao sa idejom da u ovom telu, od srpskih stranaka, bude formiran Srpski blok.

Ova koalicija imala bi priliku da blokira sve odluke koje bi mogle da nanesu štetu RS. Ustav BiH ostavio je mogućnost poslanicima iz Srpske da zaustave parlamentarne odluke štetne po ovaj entitet.

Da bi ideja o Srpskom ili Patriotskom bloku, kako se još naziva, bila ostvariva, Dodikovoj koaliciji potrebna je dvotrećinska većina, a za nju im nedostaju još dva poslanika. 

Jedan od tri izabrana poslanika Srpske demokratske stranke, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, već je najavio da je spreman za saradnju. Međutim, kako kaže banjalučki analitičar Anđelko Kozomara, problem su preostala tri poslanika, dva iz SDS i jedan iz Partije demokratskog progresa.

Iako je formiranje Srpskog bloka dobra ideja, dve stvari ne treba zanemariti, kaže Kozomara:

- U Parlamentarnu skupštinu BiH ušli su ekstremni protivnici SNSD-a i Milorada Dodika, kao što su Branislav Borenović, predsednik PDP, Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, Mirko Šarović, ministar trgovine i teško je verovati da bi oni pogazili sve ono što su pričali, sve uvrede na račun Dodika, da bi ušli u veliku koaliciju na nivou BiH.

MOSKVA ŽESTOKO OPLELA PO VOJSCI KOSOVA: Ko garantuje da PRESVUČENI TERORISTI OVK neće napasti SRBE?

Drugo, dodaje Kozomara, SDS i PDP traže da se velika koalicija formira i na nivou RS, što Dodiku i njegovoj koaliciji uopšte ne odgovara jer ima većinu i bez njih.

I samo formiranje vlasti na nivou BiH upitno je i može da potraje i nekoliko meseci, ako uopšte bude i sastavljena, smatra Kozomara, koji podseća da je lider HDZ najavio da nema formiranja vlasti bez izmena izbornog zakona koji bi onemogućio Bošnjacima da biraju hrvatske predstavnike. Za bošnjačke lidere to je neprihvatljivo.

- U ovom trenutku, prebrojavanje hrvatskih poslanika u Predstavničkom domu govori da bez HDZ nema dovoljno ruku koje bi izglasale Savet ministara. Sve je, dakle, neizvesno i, po običaju, u BiH se nastavlja turbulentan period. Nastavlja se ono što se događalo prethodnih godina - nesuglasice, nesporazumi, nema zajedničkih stavova, nema napretka, ali nastavlja se i iseljavanje mladih koji traže bolji život na nekom drugom mestu - kaže Kozomara.

Međutim, izgleda da se rasplet oko formiranja velike srpske koalicije tek očekuje pošto i SDS i PDP održe svoje glavne odbore, koji su zakazani za sledeći vikend.

Foto: screenshot

Stanje je zamršeno, kako nezvanično saznajemo, pogotovo u SDS, čiji su članovi i nekoliko značajnih i visokih funkcionera nezadovoljni osmim uzastopnim porazom na izborima.

Opoziciju sadašnjem lideru SDS Vukoti Govedarici, pored već pomenutog dobojskog gradonačelnika Obrena Petrovića, predvode i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik Opštine Sokolac Milovan Cicko Bjelica. 

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA BLUMBERG: Učiniću sve za kompromis na Kosovu, to je nešto što će SPASTI MNOGE ŽIVOTE I SRBIJU U BUDUĆNOSTI!

I Bjelica i Petrović su se javno izjasnili za razgovore sa SNSD i koalicijom okupljenom oko te partije, s tim što Bjelica ponavlja stavove da treba razgovarati o, kako je nedavno izjavio za agenciju SRNA, celom paketu - i nivou BiH, i nivou Srpske i o distriktu Brčko.

On nije ni podržao Govedaricu u nastojanjima da na protestima obara izborne rezultate.

Petrović je pak pred izbore povukao nekoliko poteza koji se mogu tumačiti kao njegovo približavanje SNSD-u, pa ga banjalučka čaršija već posmatra kao devetog člana Srpskog bloka.

On je, neposredno pred izbore, prilikom otvaranja deonice auto-puta "9. januar", od Drugovića do Prnjavora, izjavio da "bez vizije predsednika RS Milorada Dodika i Vlade na čelu sa Željkom Cvijanović" ne bi bilo moguće spajanje Banjaluke i Doboja auto-putem.

Petrović i predstavnici dobojskog SDS održali su, nakon otvaranja auto-puta i sastanak sa Dodikom i lokalnim predstavnicima SNSD-a, što je, kako su tada tumačili mediji s one strane Drine, znak da se nešto krupno sprema.

I Petrović se suprotstavio osporavanju izbornih rezultata na ulici, međutim, ne izjašnjava se o velikoj koaliciji, uspešno izbegavajući novinare poslednjih dana.

Zasad je najveća enigma bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić, koga mediji u Srpskoj vide kao najizglednijeg Govedaričinog naslednika. Pored Doboja i Sokoca, Bijeljina važi kao najtvrđe uporište SDS. Ali, Dodik je u tom gradu tesno izgubio od Govedarice, a to se tumači tako što Mićić uopšte nije učestvovao u kampanji, manifestovavši na taj način svoje nezadovoljstvo stanjem u SDS.

Govedarica, sa svoje strane, izgleda neće ostati pri obećanju datom pred izbore, da će se povući sa mesta predsednika stranke ukoliko izgubi izbore, i sprema, kako javljaju mediji iz RS, skup podrške svojoj politici pred održavanje Glavnog odbora stranke.

HTEO DA UPUCA KOLINDU?! NAORUŽAN MUŠKARAC uhapšen ISPRED ZGRADE u kojoj živi PREDSEDNICA HRVATSKE!

Grupacija koja se protivi Srpskom bloku, predvođena generalnim sekretarom SDS Igorom Ostojićem, članovima Glavnog odbora slala je SMS poruke da dočekaju "neverne Tome" i da se pojedincima zaista pokaže šta misle o sklapanju saveza sa SNSD.

Izgleda, međutim, da se ne radi o pojedincima, s obzirom na autoritet i podršku koju Bjelica, Mićić i Petrović uživaju unutar SDS. Sva trojica ostvarili su odlične izborne rezultate u svojim opštinama, dok je Govedarica izgubio izbore u rodnom Gacku.

Foto: Public

Da se ne radi samo o pojedincima može da govori i činjenica da je na nedavno održanom Predsedništvu SDS odlučeno da se uđe u razgovore sa SNSD, uprkos protivljenju Govedarice.

Rasplet se, dakle, očekuje tokom vikenda, kada će sve biti mnogo jasnije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sandžak

pre 5 godina

I u Sandžaku će, inšaaAllah, pobjediti oni kojima je Sandžak "iznad svega". P.S. Sve što želite sebi morate željeti drugima.

kiza

pre 5 godina

Ne mogu se sloziti da se RS brani sa kriminalcem na celu Republike Srpske

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija