• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. V.

29.10.2018

22:45

SRBIJA VOJNOM VEŽBOM OBELEŽAVA 100 GODINA OD POBEDE U VELIKOM RATU! "Vek pobednika" pokazaće svu snagu moderne Srbije!

Politika

SRBIJA VOJNOM VEŽBOM OBELEŽAVA 100 GODINA OD POBEDE U VELIKOM RATU! "Vek pobednika" pokazaće svu snagu moderne Srbije!

Podeli vest

Na devet lokacija širom zemlje u manevrima učestvovaće oko 8.000 vojnika i 538 složenih borbenih sistema Kopnene vojske i RV i PVO

Srbija će stogodišnjicu veličanstvene pobede u Prvom svetskom ratu obeležiti vojnom vežbom "Vek pobednika 1918-2018.".

Biće to najveća vežba viđena do sada na ovim prostorima i trajaće od 5. do 11. novembra. Kako saznajemo, ovi manevri biće izvedeni na devet lokacija - na vojnim poligonima na Pasuljanskim livadama, na Pešteru, u Titelu, Međi, Borovcu i Orešcu, kao i u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice.

Demonstracija uspona

U vojnoj vežbi će, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, učestvovati oko 8.000 vojnika, a građani će videti znatno moćniju Vojsku Srbije nego što je to ikada bila u poslednje tri decenije.

- Biće to prilika da građani vide šta smo sve uradili, kako smo osnažili našu vojsku. Dobili smo i deseti po redu 'mig 29'. Ljudi moraju da znaju da za zaštitu naše zemlje nabavljamo nove helikoptere i drugu opremu, a kada imate novca, onda to možete - rekao je predsednik Vučić, dodajući da će Srbija učiniti sve da nikada ne dođe do bilo kakvih sukoba, ali da mora biti spremna da se zaštiti.

Dimitrijević: Važno je što poštujemo istoriju

Proslavljanje 11. novembra je veoma bitno jer se taj dan uzima kao završetak Prvog svetskog rata, u kojem je Srbija herojskom borbom oslobodila svoju zemlju od austrougarske okupacije.

Prema rečima istoričara Bojana Dimitrijevića, veoma je važno što država obeležava stogodišnjicu Velikog rata.

- Slava i hrabrost srpskih vojnika tada su bili poznati u celom svetu. Iako je rat zvanično završen 11. novembra, a Srbija oslobođenja i pre toga, naši vojnici su još nekoliko meseci vojevali sa austrougarskom vojskom, prodirući duboko u njenu teritoriju - objašnjava Dimitrijević.

U Ministarstvu odbrane kažu za Informer da će u vežbi "Vek pobednika 1918-2018." učestvovati 538 složenih borbenih sistema Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

- Posebno treba istaći modernizovani tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodnu haubicu 122 mm 'Gvozdika', borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM - 2, top haubice 152mm 'Nora' i višecevne lansere raketa 'Oganj' i 'Plamen-S'. Koristićemo i samohodna lansirna oruđa 'Strela 10M' i 'Strela1', specijalno vozilo 'Miloš', nove brodove, remorkere i čamce - naglašavaju u Ministarstvu odbrane, napominjući da će na nekim od poligona biti prikazana i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije poput 'Lazara-3', 'Pasarsa' i haubice 155mm B52 'Nora'.

Podrška vrha države

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje za Informer da je vojska u daleko boljem stanju nego što je bila 2012. godine i da će to biti i demonstrirano.

činjenice

Gde će sve biti vežbe
Pasuljanske livade
Pešter
Titel
Međa
Borovac
Orešac
Rejoni Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice.

- Trenutno imamo mnogo bolju opremu i tehniku i bolja su primanja zaposlenih u vojsci. Međutim, ono što je najbitnije jeste da vojska oseća da ima podršku državnog rukovodstva - naglašava Vulin i podvlači da je izuzetnim zalaganjem predsednika Vučića spaseno od nestajanja ratno vazduhoplovstvo:

- Vojnotehničkim sporazumom sa Rusijom i Belorusijom stvaramo avijaciju koja može da se nosi sa svim armijama u regionu, pa i da prednjači. Pored toga, ojačavamo i kopnenu vojsku tenkovima i oklopnim vozilima BRDM - 2. U naoružanje uvodimo nove haubice i modernizovane višecevne bacače raketa 'Oganj' i PVO sistem 'Pasars' - kaže Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

,,,pobednici ,ujedinitelji ,jaka JNA ,skolovani oficiri ,jaka vojska Srbije danas ,avioni ,kamioni ,tenkovi ,nove moderne puske prije i sada , a mi sve manji i manji ,sve vise ponizavani ,sve manji vernici ,veci raskolnici ,samoubice vere i nacije .!

berislav

pre 5 godina

Zar je i Srbija nekada pobjedila u nekom ratu? Veličanstveno

Aleksandar Stojanović

pre 5 godina

E to su pravi rodoljubi OTADjBINE

Dragan

pre 5 godina

Sa Vu Linom na celu. E Srbijo serem ti se u usta.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija