• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/beta

01.11.2018

19:48

POBEDA RUSIJE I KINE: Kosovo vraćeno na dnevni red Saveta bezbednosti, UPRKOS PROTIVLJENJU ZAPADNIH SILA!

Politika

POBEDA RUSIJE I KINE: Kosovo vraćeno na dnevni red Saveta bezbednosti, UPRKOS PROTIVLJENJU ZAPADNIH SILA!

Podeli vest

Kosovo i Metohija je “vraćeno” na agendu Saveta bezbednosti UN. Prva naredna sednica na kojoj će biti razmotren izveštaj o stanju u južnoj srpskoj pokrajini zakazana je za 14. novembar. To je za Tanjug potvrdio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

- Usvojen je program rada SB za novembar, gde je sednica o KIM ponovo vraćena na dnevni red i zakazana za 14. novembar - rekao je Dačić.

On je objasnio da su neke zemlje i dalje tražile da Kosovo ne bude na dnevnom redu SB UN, ali nisu tražile i glasanje o tome, već su odlauku prepustile predsedavajućem.

“Želim da se zahvalim Kini na izuzetno važnoj podršci da Kosovo bude ponovo na dnevnom redu SB, kao i Rusiji i drugim članicama SB, koje su podržale taj predlog”, rekao je Dačić.

Kako saznaje agencija Beta, 14. novembra će biti razmatran izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika.

Guterešov izveštaj je trebalo da bude razmatran u avgustu, ali je tada Savetom bezbednosti UN predsedavala Velika Britanija koja se kao i većina zapadnih zemalja zalaže za proređivanje sednica o Kosovu, čemu se protive Srbije i Rusija.

U septembru su Savetom bezbednosti predsedavale SAD koje su takođe za promenu formata, dok je u oktobru predsedavajuća bila Bolivija koja nije priznala nezavisnost Kosova. Danas je predsedavanje Savetom bezbednosti UN preuzela Kina.

Prvi ovomesečni sastanak Saveta bezbednosti je bio posvećen konsultacijama o programu rada. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je prošlog meseca da je za Srbiju od suštinske važnosti da se očuva format sednica Saveta bezbednosti UN o Unmiku, posebno u vreme intenzivnih napora za pronalaženje kompromisnog rešenja u dijalogu s Prištinom.

Dačić je to rekao u razgovoru sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i šefom Unmika Zahira Tanina, u sklopu njegove redovne posete Beogradu pred predstojeću sednicu Saveta bezbednosti UN o radu Unmika.

U izveštaju koji je trebalo da bude predstavljen u avgustu Gutereš je pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka. U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, Gutereš je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i “koriste sve dostupne kanale pomoći”.

Gutereš je naveo da je ukupno gledano situacija tokom posmatranog perioda bila stabilna, za razliku od perioda obuhvaćenog prethodnim izveštajem, ali da su ipak zabeleženi incidenti koji mogu obnoviti tenzije.

 

DAČIĆ: Kosovo "vraćeno" na agendu Saveta bezbednosti UN!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Nakon svega, ovo je najvažnija vest za Srbiju! Kina i Rusija su uspele da vrate na raspravu ono što su drugi hteli tiho da gurnu pod tepih. Bezbednost Srba na KiM mora ostati u fokusu SB UN- a.

Pomracenje uma

pre 5 godina

Neke zapadne sile su bile protiv? Sta? Nemaju ime? Ili im krijete imena da bi ih nam sutra prodavali kao bratske drzave i neko bez koga se ne moze. Ne razumem, kad ce ovaj list da tretira gradjane ove zemlje kao retarde? Obice vam se to o glavu bre.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija