• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

09.11.2018

20:28

I SRBIJA U OPASNOSTI?! TRAMP NAUMIO DA NE VRAĆA DUGOVE SAD: Tvrdi da su zemlje kojima su dužni opljačkale Ameriku?

Politika

I SRBIJA U OPASNOSTI?! TRAMP NAUMIO DA NE VRAĆA DUGOVE SAD: Tvrdi da su zemlje kojima su dužni opljačkale Ameriku?

Podeli vest

Donald Tramp je istupio sa šokantnom izjavom. Objavio je da će likvidirati gigantski državni dug Sjedinjenih Država koji je dostigao 21,7 triliona dolara

Glavna zagonetka današnjice zato može biti: na koji način će odlučni američki lider isplatiti tako impozantnu sumu i gde će je naći, piše Ivan Danilov, autor bloga Crimson Alter?

Pitanje je utoliko važnije što i manje ili više realistični metodi rešavanja problema američkog duga mogu imati katastrofalne pobočne posledice. Doduše, praksa pokazuje da Trampa ne zaustavljaju ni najteže pobočne posledice - samo ako mu se čini da su njegove odluke ispravne.
         
Specijalizovano političko američko izdanje The Hill objavilo je: "Tramp se zakleo da će isplatiti dug koji se povećava brzinom eksplozije".

        
Agencija Bloomberg je objavila da će Ministarstvo finansija ove godine morati da pozajmi 1,34 triliona dolara da bi sve držalo pod kontrolom, a to je dvostruko više nego prošle godine.
        
 Kako je preneo Washington Examiner, Tramp je uprkos tome objavio: "Počećemo da otplaćujemo dugove. Imamo mnogo dugova".
         
Američki lider poslednjih nedelja - upravo povodom dugova - istupio sa nekoliko teza koje moraju ozbiljno zabrinuti druge države.

ŠTITITE SVEDOKE, POBIĆE IH - DIK MARTI O HAPŠENJU TAČIJA, HALJITIA, VESELJIA! Čovek koji je digao svet zbog "žute kuće" upozorava Brisel i NATO!


         
Izjavio je, primera radi, da su druge zemlje faktički opljačkale Ameriku: "Sa nama se dogodilo jedno od najvećih iznošenja bogatstva u svetskoj istoriji. Naše bogatstvo je preneto u druge zemlje. To se dogodilo zato što smo imali (na čelu države) ljude koji nisu vodili o tome računa, koji nisu znali šta rade ili im je bilo svejedno. A to je neverovatno".
         
Sudeći po ovakvoj retorici, izgleda da vašingtonskli lider sprema neko radikalno rešenje. I da unapred priprema publiku da joj to rešenje bude predstavljeno kao žuspostavljanje pravičnostiž ili kompenzacija za sva bogatstva izneta iz SAD.

Foto: Reuters/fotomontaža

Moguća su tri scenarija, mada Tramp od njih može napraviti i neki svoj "koktel".
        
PRVI. Pod izgovorom da je Amerika bila opljačkana preko nepravednih trgovinskih sporazuma, dempinga i negativnih trgovinskih bilansa sa raznim zemljama) - predsednik SAD može objaviti da njegova zemlja neće vraćati dugove svima sa kojima ima negativan trgovinski bilans.        
Ovo će, naravno, biti divljačaki i značiće da Tramp SAD doživljava SAD  kao neku veliku korporaciju koju je moguće žprovućiž kroz takvo bankrotstvo. Njemu, koji je sam prošao kroz seriju bankrotstava, to može izgledati kao dobra zamisao koja omogućava otpisivanje otpisivanje većine nacionalnih dugova.
Ovo Trampu dalo priliku da sebe proglasi za nacionalnog heroja, a sve nezadovoljen - neprijateljima Sjedinjenih Država ili izdajnicima države.
Ovo bi za ekonomiju SAD  imalo više nego negativne posledice jer im strani investitori više ne bi verovali.

(VIDEO) SVET U ŠOKU! PUTIN SPREMA PREVENTIVNI NAPAD odustaje od doktrine kontraudara! POSLE OVOG SVET NEĆE BITI ISTI!

DRUGI. Ovaj scenario bi se mogao nazvati „Zbogom, dolar!". jer se svodi na hiperinflaciono rešavanje problema državnog duga SAD.
U američkim medijima se već pojavila informacija - koja nije potvrđena - da je Tramp predlagao Gari Konu, šefu svog ekonomskog saveta, da Vašington isplati poverioce banalnim štampanjem dolara.
Ovakvo rešenje ne bi formalno izgledalo ni kao defolt ni kao banrotstvo SAD, ali bi pojava u opticaju 22 triliona dolara srozala kurs dolara i prema drugim valutama, i prema zlatu, i prema nafti.
Dolar bi izgubio status glavne valute u svetskoj trgovini, a dolarske rezerve centralnih banaka drugih država imale bi vrednost novinskog papira.
Povrh svega, i američka ekonomija bi doživela hiperinflacioni udar, a standard Amerikanaca bi znatno pao. Ali, u tome bi postaojao i plus jer bi uvoz u SAD postao veoma skup pa bi to prinudilo ekonomiju SAD  da opet počne da sama proizvodi mnogo šta od onoga što već decenijama kupuje po svetu.

(VIDEO) KINESKO BORBENO ČUDO NAPRAVLJENO UZ POMOĆ SRBIJE ZALEDILO NATO: J-20 "preti", Ameri nam ovo neće oprostiti!

TREĆI. Tramp može naprosto izabrati da zaboravi na vlastito obećanje da će smanjivati državni dug. Međutim, to je samo prividno najracionalnije rešenje. Jer, nije Tramp počeo od dobra da govori o vraćanju dugova.
Stranci sve manje kupuju američke državne hartije od vrednosti, a Vašington mora da ih emituje u sve većem obimu zbog budžertskog deficita koji buja.
Ministarstvo finansija SAD mora da te "papire" prodaje sa sve većim kamatama - da bi ih kupovali.
To je začarani krug. Zato mnogi strahuju da se može desiti finansijska kriza teža od one iz 2008.

Tramp još ima priliku da izabere „kraj partije", ali ako propusti priliku - može se suočiti sa finansijskom kataklitzmom koju apsolutno nije moguće kontrolisati.

Pitanje je da li će posegnuti za hiperinflacijom ili za defoltom - u nadi da će se američka ekonomija od toga brzo opraviti ili će pokušavati da dobije na vremenu. Da bi potpalio ceo svet pre nego što kriza poklopi samu Ameriku.

Foto: Reuters/fotomontaža

Šta god Tramp uradio i za koji god se scenarij odlučio to će pogoditi i našu zemlju koja ima značajna potraživajnja u SAD, pre svega kad je feč o imovini koja je zamrzunuta tokom sankcija i koja još uvek nije u potpunosti vraćena Beogradu!!!

IZETBEGOVIĆ IZVISIO! SRPSKO - HRVATSKI DIL: Dodik s liderom HDZ Draganom Čovićem DOGOVARA BUDUĆNOST BiH!

Osim toga, Srbije ne bi mogla da izbegne posledioce nove svetske ekonomske krize koju će Tramp svakako izazvati ako zaista ispuni svoje pretnje!!!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Na duže staze, Tramp će ovim pitanjem moći da muči Kongres, naročito demokrate. Mislim da će u međuvremenu postupno da otplaćuje dugove, ne urušavajući svoju popularnost i boreći se za realnu ekonomiju. On je biznismen.

Penzioner

pre 5 godina

Ovaj "zutac" nacisto prolupao !!! Umislio je da je vladar sveta...

Ljubo

pre 5 godina

Sta god da urade(i) ,samo ce biti na stetu drugih najvise ,posebo malim drzavama .Evropljani su inace " popusili" ,...

Mehur

pre 5 godina

Amerika je vecina jednom u svojoj istoriji posegla za ovakvim rešenjem.Po zakonu OUN imaju na to pravo ako ih je neko nepravedno zaduzivao.To bolje ekonomisti i pravnici znaju.Gecka je jedno vreme bila blizu tome ali nije imala hrabrosti.Naime ako ih je neko zduzivao mimo na pr.parlamenta,narod je uvučen u to i nije znao za zaveru.Postoje dva načina da se Amerikanci rese duga.Rat u svetskim razmerama ili ovaj Trampov.Za prvi Tramp nema srce,a ovaj drugi je izvesan.Logika je ,sto si mi davao pare,kad znaš da nemogu da ti vratim?Zato su Rusi na vreme povukli zlato i američke papire.Ipak su Putin i Tramp u dogovoru i savezu. .

Branko

pre 5 godina

" ZA USA-SIMPATIZERE, SAMO VI SA NJIMA TIKVE SADIIDE PA CE VAM SE O GLAVU LUPATI... .haaaaa haaaaa haaaaaa " !!!!????? " BAS TRAMP OVE ZAPADNE DRZAVE A NAROCITO EU VUCE ZA NOS, TAKO IM I TRBA KAD NEMAJU SVOJ MOZAK...haaaaa haaaaa haaaaa " !!!!?????? " OVCE ZATO I POSTOJE DA BI SE SISALE, NI OVCE NEBI BILE OVCE KAD BI ZNALE DA SU OVCE..... haaaaaaa haaaaaa haaaaa "

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija