• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik.rs

17.11.2018

11:05

MOSKVA SPREMNA DA PODRŽI PREDLOG BEOGRADA! Lavrov: Srpska braća se smelo PROTIVE PRITISKU!

Politika

MOSKVA SPREMNA DA PODRŽI PREDLOG BEOGRADA! Lavrov: Srpska braća se smelo PROTIVE PRITISKU!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov komentarisao je reakciju Zapada na bliske odnose Moskve i Beograda

On je podsetio da su nakon završetka Hladnog rata zapadne zemlje odbacile predlog Rusije o zajedničkom radu na formiranju arhitekture jednake i nedeljive bezbednosti u evroatlantskom području.

- Umesto toga, oni su izabrali bezizlazan način širenja geopolitičkog prostora pod njihovom kontrolom, stvarajući nove linije podele na evropskom kontinentu - istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, jedan od ishoda antiruske politike Zapada bio je „falsifikovani oružani puč u Kijevu u februaru 2014. godine, podržan od strane Vašingtona i brojnih evropskih zemalja“.

- Stiče se utisak da lekcije ukrajinske tragedije na Zapadu nisu naučene. Danas se preduzimaju uporni pokušaji da se Balkan pretvori u još jedno vojno uporište protiv Rusije - izjavio je Lavrov.

On je dodao da se na Beograd vrši ozbiljan pritisak sa ciljem da se smanji obostrano korisna saradnja sa Moskvom. 

- Srpska braća mu se smelo protive. Moskva visoko ceni samostalnu viševektorsku spoljnopolitičku politiku Srbije koja odgovara ključnim interesima vašeg naroda - uveren je Lavrov.

Moskva je spremna da razmotri sve varijante rešavanja situacije na Kosovu koje bi bile prihvatljive za Beograd, dodao je on.

- Naš stav o Kosovu je dobro poznat, on se oslanja na međunarodno pravo, pre svega na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244. Neprestano pružamo srpskim prijateljima sveobuhvatnu pomoć u naporima usmerenim na podržavanje legitimnih interesa Srbije, i bilateralno i u međunarodnim organizacijama. Ukoliko Beograd bude smatrao da je za Srbiju prihvatljiva neka druga varijanta rešenja, bićemo spremni da to konstruktivno razmotrimo - istakao je ministar za Srpski Telegraf, odgovarajući na pitanje da li je Moskva spremna da podrži predlog Beograda o rešavanju situacije na Kosovom razgraničenjem Srba i Albanaca. Prema njegovim rečima, neprimereno je spekulisati o mogućem sadržaju određenih opcija.

- Naši srpski prijatelji u Rusiji imaju najdoslednijeg i najiskrenijeg saveznika u procesu rešavanja kosovskog problema. Uveren sam da je glavna pomoć sa naše strane podrška stavu Beograda na međunarodnoj sceni, koji se zasniva na potrebi realizacije Rezolucije 1244. Ovu politiku sprovodimo i u sistemu UN, Savetu bezbednosti, i u mnogim drugim strukturama, uključujući i Unesko, Interpol i Svetsku carinsku organizaciju - objasnio je ruski ministar.

On je dodao da će ruska strana „tako postupati i ubuduće“.

SERGEJ LAVROV BEZ PARDONA: Amerikanci znaju na šta smo SVE SPREMNI!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija