• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

29.11.2018

11:19

(VIDEO) EVROPO, PREĐI SA REČI NA DELA! Veliki protest studenata u severnoj Kosovskoj Mitrovici protiv samovolje Prištine!

Politika

(VIDEO) EVROPO, PREĐI SA REČI NA DELA! Veliki protest studenata u severnoj Kosovskoj Mitrovici protiv samovolje Prištine!

Podeli vest

Studenti prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su danas veliki miran protest pod sloganom "Evropo, sa reči na dela!“

 

Studenti su protest počeli petominutnim ćutanjem, a na ustima su nosili flastere kao poruku da štura saopštenja povodom neprihvatljivih mera Prišttine smatraju praktično ćutanjem.

Ovim svojevrsnim performansom, kako se navodi u proglasu koji su potom "pročitali", ne naglas, već znakovnim jezikom, žele da skrenu pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na činjenicu da se pred očima evropskih političkih elita događa getoizacija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, po receptima koji su već viđeni u osvit i tokom Drugog svetskog rata.

"Evropa zato mora da prestane da bude gluva na naše pozive u pomoć i da konačno sa reči pređe na dela", poručeno je sa protesta.

Foto: A. Grbović

Studenti ističu da Evropska unija, koja je na rečima ponosna na ostvareni stepen poštovanja ljudskih prava unutar svojih granica, dozvoljava da se na njenom pragu događa humanitarna katastrofa i uporno zatvara oči pred planskim, sistematskim i zlocinačkim izgladnjivanjem i obespravljivanjem čitavog jednog naroda.

"Sve što smo do sada dobili kao reakciju od adminsitracije u Briselu bila su nemušta saopštenja kojima se stavlja znak jednakosti između progonitelja i progonjenih i dve strane pozivaju na deeskalaciju, iako nedužna žrtva nikada nije strana u sukobu, već naprosto žrtva".

Foto: A. Grbović

Studenti navode da Srbi na Kosovu i Metohiji brane svoje pravo na osnovno ljudsko dostojanstvo i goli život i nemaju više prostora za popuštanja, jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt ili egzodus.

"Džon Stjuart Mil je u svom znamenitom delu ''O slobodi'' napisao da osoba može učiniti zlo drugima ne samo svojim akcijama, već i svojim nedelovanjem, i da je u oba slučaja jednako odovorna za pričinjenu patnju. Zvaničnici Evropske unije i najuticajnijih zapadnoevropskih država danima izostankom odlučne akcije čine zlo i nepravdu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Vreme je da se Evropa probudi i ustane u odbranu sopstvenih vrednosti i stane u zaštitu ugroženih ljudskih bića", poručeno je sa protesta.

Foto: A. Grbović

Studenti u Kosovskoj Mitrovici ističu da su odlučni da se sa svojim roditeljima, rođacima i sugrađanima do poslednjeg daha bore za prava koja moraju biti podrazumevana i garantovana svakom žitelju Evrope.

"Danas se za opstanak i pravdu borimo ćutanjem, ali će sutra i narednih dana naši pokliči i vapaji biti gromoglasni", poruka je sa protesta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mane

pre 5 godina

Evropo, reaguj ili se sramoti i cuti kao sto si cutala Hilteru 1936-1939. godine!

Teodora93

pre 5 godina

Борићемо се заједно за наш народ на Косову и Метохији. Нека буду стрпљиви и да издрже притисак.

Sarki

pre 5 godina

Samo studenti i mogu nesto da urade. Ako se udruze i uozbilje. Jer obican narod vise nema volje. Ubijeni su u pojam. Samo napred i nema odustajanja

Nadica

pre 5 godina

Dok su samo reci aktuelne nikad vise nepravde nismo doziveli . zelimo dela koja sprecavaju nase unistenje.

Jovan

pre 5 godina

U potpunosti razumem te ljude što protestvuju jer im je dozlogrdilo da više trpe provokacije iz Prištine, ostali su bez ikakvih prava a sad im zakidaju i na hrani a medjunarodna zajednica opet nemo stoji sa strane. Osudili su povećanje taksi tek onako radi reda a ništa nisu učinili konkretno da se te takse vrate u prvobitne granice.

crnooka

pre 5 godina

TAKO JE STUDENTI SVAKA CAST STO SE JISTE POKUPILI I OTISLI KUCI VEC OISTALI DA BRANITE TERITORIJU I KORENE VASEG OBRAZOVANJA VELIKI RISPECT

misica

pre 5 godina

SUZE NA OCI MI KRENU KADA VFIDIM KAKO SE PATI OVAJ NAROD I DECA STUDENTI ZAJEDNO SA NJIMA...OTISLI SU PO ZNANJE , A DOBILI STRES

tajna

pre 5 godina

Vreme je da mlada srpska inteligencija aktivno uzme stvari u svoje ruke u rešavanju situacije na KiM

opera

pre 5 godina

Lep potez ali na zalost niko i ne obraca paznju na njih. EU po najmanje.

Paja

pre 5 godina

Svetska javnost bi treblo da se osvesti.Kome treba skinuti flaster, da bi se progovorilo u korist Srbije?

jelena

pre 5 godina

Krajnje je vreme da EU reaguje na ovo što Priština radi.

kaja

pre 5 godina

Svaka čast studentima,razumemo ih u potpunosti.

Lutak

pre 5 godina

Ovo je skandalozno sta se radi,uskracuju se osnovna ljudska prava gradjana

Nije dovoljno

pre 5 godina

Nije dovoljno da protestuju samo Srbi sa Kosova. Treba da protestuju Srbi i u Srbiji i u RS i u Makedoniji i u CG. Treba da se vidi da su svi Srbi jedinstveni u stavu, sta je najpravednije da se uradi po pitanji svih pitanja i problema na KIM. TAKO.

Bojana

pre 5 godina

Na mladima svet ostaje i oni su nasa snaga. Njihov protest nece proci neopazeno.

dunja

pre 5 godina

Podrdska studentima u mirnim protestima , da ceo svet vidi kao srpski narod mirnim putem pokušava da reši sve probleme. Mi ne učimo decu da ratuju!!

PELE

pre 5 godina

Vreme je da se Evropa probudi i ustane u odbranu sopstvenih vrednosti i stane u zaštitu ugroženih ljudskih bića

Davor

pre 5 godina

Ova slika treba da obiđe svet da se vidi kako suludi kosovski političari terorišu i proteruju naš narod.

Nata

pre 5 godina

Mi se mirnim putem borimo za naša prava, oni nemaju sluha za to, sramota..

Mile

pre 5 godina

Podrska studentima, siptarska strana je strana zla i tiranije, moramo im se odupreti

mita

pre 5 godina

Nadam se da će Evropa reagovati na očaj ovih mladih ljudi!

Aki

pre 5 godina

Reakcija Evrope se svodi samo na upozorenja i opomene Pristini, zato se oni sve bahatije ponasaju i primenjuju teror.

mara

pre 5 godina

Vreme je da Evropa reaguje na teror koji se vrsi nad Srbina na KIM!

dragoljub

pre 5 godina

Gde to ide mladost Srbije.Zar studenti Beograda,Nisa,Kragujevca,Novog Sada,Novog Pazara nisu uz svoje kolege sa koisova.Ovde se ne radi o stranci,vec socijali,i medjunarodnoj paravdi.Zar mladima to nije uvek bio ideal.Zar ih stvarno ne boli sto ce bolesni,studenti,gradani KM za nekoliko dana ostati bez lekova ,hrane grejanja.Naravno ovaj perfomans sa flasterima na ustima je odlican.Osim toga izlaskom na mirne proteste bi se do nekle umanjio utisak o Beogradu i paljenju ambasada.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija