• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

07.12.2018

20:14

NEMAČKA TRAŽI DA UDARIMO NA PUTINA, ISPORUČILA NAM ULTIMATUM: Hoćete u EU? Uvedite sankcije Rusiji!

Politika

NEMAČKA TRAŽI DA UDARIMO NA PUTINA, ISPORUČILA NAM ULTIMATUM: Hoćete u EU? Uvedite sankcije Rusiji!

Podeli vest

Usaglašenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU je za mnoge zemlje kandidate komplikovana i kompleksna stvar, a u slučaju Srbije jasno je šta je neophodno da se učini - izjavio je Tomas Šib

Izjavom ambasadora Nemačke Tomasa Šiba, u vezi sa napretkom usaglašenosti u Poglavlju 31, Srbiji je poslata nedvosmislena poruka da ukoliko želi da postane članica Evropske unije, mora uvesti sankcije Rusiji. To znači da EU očekuje da Beograd uskladi svoju politiku sa Briselom i prikloni se evropskim sankcijama Moskvi.

Ovaj uslov je otvorio pitanje - mogu li zahtevi EU rasturiti prijateljske veze i naterati Srbiju da se odrekne savezništva sa Vladimirom Putinom?

- Usaglašenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU je za mnoge zemlje kandidate komplikovana i kompleksna stvar, a u slučaju Srbije to znači neophodnost da usvoji sankcije prema Rusiji - rekao je Šib na skupu „Srbija i pregovori u Poglavlju 31: zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika".

On je objasnio da je Srbija slobodna da nastavi bezbednosnu saradnju sa Rusijom, ali mora da garantuje da to nije u sukobu sa obavezama koje je kao kandidat preuzela, kao što su zaštita poverljivih informacija i skladištenje podataka.

ŠIPTAR TRAŽI ZABRANU VOJSKE SRBIJE - Vojska Kosova će stvarati mir i pomagati NATO: OVAJ JE LUĐI I OD TAČIJA I HARADINAJA ZAJEDNO!

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, rekla je da su Srbiji jasne obaveze iz procesa, a to je prvostepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, do trenutka članstva.

- Srbija značajno doprinosi zajedničkoj spoljnoj bezbednosnoj politici EU i to poglavlje se ne tiče samo odnosa sa Ruskom Federacijom, već je mnogo šire - izjavila je ona za naš portal.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, Suzana Grubejšić, objasnila je da zahtev za usaglašavanjem politike Srbije sa spoljnom politikom EU nije novina, ali je problem u tome što procenat usaglašenosti opada, pa se stoga stalno naglašava da moramo da se usaglasimo.

(VIDEO) BOMBA VEST! PUTIN UKLJUČUJE SRBIJU U VELIKI SAVEZ! EU I NATO će poludeti, BEOGRAD ĆE BITI NEOSVOJIVA TVRĐAVA!

- Nisu u pitanju samo sankcije prema Rusiji, koje ne treba da uvodimo jer je to protivno našim interesima, već i razne EU deklaracije prema azijskim, afričkim i južnoameričkim državama za koje ne glasamo, jer tražimo njihovu podršku otkad je Priština pojačala napore da pristupi što većem broju međunarodnih organizacija - izjavila je ona za Telegraf.rs.

Foto: Tanjug

Profesor na Fakultetu političkih nauka i potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da će naša zemlja svakako imati tu obavezu u nekom daljem procesu, a to je da se „uskladi sa određenim poglavljima", ali to pitanje sada nije dominantno.

PREDSEDNIK VUČIĆ IZ KRAGUJEVCA PORUČIO: Zna se da Amerikanci stoje iza svake odluke Prištine, ALI MI ĆEMO SAČUVATI MIR!

- U fokusu se nalazi pre svega odnos Beograda i Prištine, kao i nastavak normalizacije. To je nešto na čemu će EU svakako insistirati, ali ostaje da vidimo kako će se stvari razvijati, možda se nešto promeni, možda se ukinu sankcije - objasnio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Filip

pre 5 godina

Taj film nece da vide. Rusija nam je vaznija od tamo neke nemacke, hitlerovske nacije

Vaga

pre 5 godina

Rusija je oduvek bila i ostace bratska drzava i nikad joj necemo udariti sankcije.

Bako

pre 5 godina

Zasto bi neko od nas trazio da uvedemo sankcije bratskoj drzavi.to su ciste gluposti

Milan

pre 5 godina

Ma nema od toga ništa - izvršili bi kao država i narod klasično samoubistvo preduzimajući jedan takav čin!

KIKLOP

pre 5 godina

ZAR DA NAM ŠIPTARSKI SAVEZNICI KOMANDUJU.MARŠ U TRI LEPE CELOJ EVROPI.

Sumadinac

pre 5 godina

Ma ljudi koja EU pa zar ne vidite sta se radi u Evropi samo danasnja slika u Parizu sa mladima ,narode Rusija je nasa majka.

Nikola

pre 5 godina

Sad treba biti mudar i praviti se lud za sve njihove prohteve.Lagace nas sve dok ne potpisemo i onda nece ni da razgovaraju vise sa nama.

Boris

pre 5 godina

Nemačka bolje da zaštiti naš narod na Kosovu nego što šalje nerealne zahteve.

Draža

pre 5 godina

Toliko toga smo uradili da bih ušli u EU ko ni jedna država do sada, i kad bih uveli sankcije našoj Rusiji opet bih nas ispalili... Toliko naših generala, visokih funkcionera...toliko smo se izbrukali, ponizili da je sad sve previše... EU nas ne želi, a ne bih ni mi trebali želeti EU.

Nema veze

pre 5 godina

Covjece, prvo nauci da je "bih" samo za prvo lice jednine- ja bih...., a sve ostalo je bi, bismo, biste. Koja sramota od nepismenosti, ali zato ne manjka volje za blesavim komentarisanjem.

MilosObilic1389

pre 5 godina

Дајте Немцима....ЖУТЕ ПРСЛУКЕ време је.... Идемо даље...Треба ломити кучму европском фашизму...

Mara Čitak

pre 5 godina

Hoće da nas zavade za jedinim iskrenim priljatjejem i bratom. Nećemo valjda biti izdajnici svoga roda kao Crna gora.

Dina

pre 5 godina

Srbija je pre svega veliki prijatelj sa Rusijom i medjusobna saradnja se odrzava na visokom nivou, Nemacka moze samo da masta o tome da ce nasa zemlja uvesti sankcije Rusiji, to ne bi imalo nikakvog smisla.

GOGO

pre 5 godina

Srbija nikada nece pristati na ucene i nastavice da ima dobre odnose sa bratskom nam rusijom i ruskim narodom. Imali smo podrsku rusije kada nismo imali od drugih sila.

zoran

pre 5 godina

Ne verujem ovim našim ništa. Tri puta na dan drugačije lažu. Povećali za 8% penzije, a 50% taksu za neradnike sa TV Bastilje, na koju predsednik države ne može ni da priviri, ali se sve moguće barabe tamo slikaju u svim mogućim emisijama.

Milica

pre 5 godina

Ocemo ali kad budemo clanice EU a i tada ima da razmislimo.

goran

pre 5 godina

Ako neko bude pomislio na tako nesto od nasih politicara taj ce odmah biti sklonjen så vlasti. mi srbi smo uz rusiju uvek. Nasa batcka ZEMLJA.

Ivona

pre 5 godina

Srbija nikada nece uvesti sankcije Rusiji!!! Mogu Nemci samo da mastaju. Nema ucene koja ce pokvariti prijateljski odnos Srbije i Rusije.

Bane

pre 5 godina

Dokle će razni debilni kvazipolitičari da se zalažu za EU. Vučiću zar ti se ne gadi te fašistička tvorevina?

Gabi

pre 5 godina

Srbija neće nikada uvesti sankcije Rusiji, ma koliko da nas pritiskaju

Andja

pre 5 godina

Ako je tako, onda ne moramo u EU, Srbija nije nikad pristala na ultimatum, imamo vlast koja ce poslusati volju naroda.

Ljubo

pre 5 godina

...divim se komentarima ,koji su sigurni u zivot skoro da to Srbija nece uraditi .Istorija drugacije puno puta biljezila ,kao i sankcije sopstvenom narodu preko Drine ,otvaranje granica i dozvoljeno raseljavanje po belom svetu .A sada placemo za Kosovom ,...

ajde mars

pre 5 godina

bolje da cuti jer su sve ratove zapoceli oni ali i sve izgubiuli...

Katarina

pre 5 godina

Od ta posla nema ništa. Naša braća Rusi uvek su nas podržali u najtežim trenucima.

goga

pre 5 godina

Samo nas ucenjuju i prete.Nikada nećemo izdati i biti protiv Rusa.

baltazar

pre 5 godina

Srbija nikad neće udariti na Putina, pa makar i ne ušli u EU!

Mašnica

pre 5 godina

Srbija nikada neće okrenuti leđa Rusiji, to svima treba da bude jasno.

Milan

pre 5 godina

Mi bratskoj Rusiji koja nam uvek pomaže u teskim situacijama za nas nikada nećemo uvesti sankcije...

zoran

pre 5 godina

Kako sad stoje imaju oni mnogo simpatizera: ovi što im je drag Milan Nedić, pa ovi što nastavljaju tradiciju Ljotića, a ima i četničkih vojvoda. Ima ih svih fela.

Aaa333

pre 5 godina

Nikada necemo udariti na nase velike prijatelje.

Ratko

pre 5 godina

Nema sankcija Rusiji, sada, zauvek i na vek vekova !

Mila

pre 5 godina

Srbija nece pristati na ucene i nikad nece izdati Rusiju i Putina.

Anarhista

pre 5 godina

Путину бих препоручио да што пре окупира Србију, у противном швапска чизма је на српском прагу. Подераће нас горе него '41-ве.

Mile lala

pre 5 godina

Нек прво похапсе све из УЋК и предају их Србији сваком доживот а робија, они да им направе затворе. Нек врате КиМ у састсв Србије. Нек одмах уместо нас врате све нсше дугове. Нек одмах у наш буџет уплате 100 мил.еура са обавезом да то раде сваке године. Нек одмах потпишу да ће у будућих 100 година откупљивати све нсше производе без обзира на квслитет. Нек одмах преузму обсвезу да следећих 100 година финандирају све нсше издатке за школовање, научно истраживсње, рад свих института, за опремање војске по нашој жељи и плате војске, сво финансирање здравства. Да одмах припоје Србији сва подручја где живе Срби или одскле су протерани Срби. Е кад све обо потпишу, ми ћемо се обавезати да ћемо дледећих 100 година разматрати могућност увођења санкција Русији и то да се опет не уведу ако бар један Србин буде против тога.

Marina

pre 5 godina

Rusija nam čuva temelj stabilnosti na Balkanu za celi srpski narod, ma gde oni bili i mi sada zbog zapada koji nas ucenjuje, da pomerimo temelje stabilnosti i da nas lakše sruše i pregaze. E pa sve ima svoju granicu, pa i njihovi ultimatumi.

maki

pre 5 godina

Pre sankcija Rusiji, trazice da priznamo tzv Kosovo. To je vec neprihvatljivo za nas. Pitanje je kako ce se sve odvijati u bliskoj buducnosti. Dijalog u Briselu, niko vise ni ne spominje.

Saradžogla

pre 5 godina

Kada bi baćuška zakovrnuo ventil gasnog postrojenja cela nemačka privreda bi stala!A onda ete im ga američki gas koji je pet puta skuplji? A onda ,bato Putine,odvrći ventil i oprosti jer je bilo nesporazuma! ... ZNATE LI ZAŠTO JE BILO NESPORAZUMA? ... Nemačka se sastoji iz ŠESNAEST DRŽAVA koje po mentalitetu su međusobno različiti.I NA KRAJU ... Članstvo u Evro zezanciji se plaća u milionima evra.Ono što je Hrvatska dala ili dobila u minusu su 50 miliona.Stopirana im je dobra saradnja sa Rusijom.DOBRONAMERNI HRVATI PIŠU SRBIMA DA NE MISLE NA TU PROKLETU EVRO ZEZANCIJU.

milemalivuk

pre 5 godina

Mene ne boli to sto fasisti I sotone postavljaju ovakve uslove od njih me nebi cudilo da izadju sa zahtjevom da promijenimo vjeru, ali me uzasno boli I izludjuje sto nasi rukovodioci dozvoljavaju tom olosu da razgovaraju o tome uopste. Pa stoko zar nista niste naucili u protekle tri decenije da sa njima dogovora nema sve laz, podvala,licemerje,ucjene I prijetnje a dali ste im sve srpske rodoljube da ih utamnice I da nam sude I pisu istoriju kako oni hoce da nam pokolenja nose epitet genocidne nacije. Dokle cete dozvoliti da nas ponizavaju, bolje da pocrkamo od gladi nego da nam se ovakva sotonska olos izrugava.

Srbija

pre 5 godina

Srbija poštuje svoje iskrene prijatelje i nikakve ucene neće uspeti da je nateraju da promeni svoj stav.

mikica

pre 5 godina

Ma znamo mi sve koliko imamo ultimatuma koje ako hocemo u EU moramo ispuniti.

Nastic

pre 5 godina

Neka se EU usaglasi sa nama po misljenju Kosova i Metohije! Dosta je vise ucena i omalovazavanja!

Rade

pre 5 godina

Srbija je dostojanstvena zemlja koja vise ne pristaje na nikakve ucene.Nemacka dobro zna da Srbija nikada nece uvesti sankcije nama bratskoj i prijateljskoj Rusiji.

Bora

pre 5 godina

Pa kako Nemci imaju pre svega obraza da tako nesto traze od Srbije,pa oni su udarili opasne sankcije Rusiji pa grade sa njima Severni tok 2. I kad bi to uradili pa i kosovo priznali opet nas ne bi primili u EU vec bi nam isporucili novi spisak zahteva.

SS

pre 5 godina

Nacistička politika koju su zacrtali od 1945 uz pomoć profitera amera na tlu Evrope.Sad ucenjuj naivne Srbe protiv Rusije, da zarad otvorenih eksploatisanih 100-200 radnih mesta naci firmi ,okrenemo rusima leđa,jedinima koji mogu da nam donekle sačuvaju leđa.Strašno,podmuklo i provokativno ali ne iznenađujuće od fašista.

Ana

pre 5 godina

Neka nas prvo prime u EU pa onda neka naredjuju sta da radimo.Nismo trebali ni Carine da ukidamo.

tadija64

pre 5 godina

dosta vise sa tom EU,referendum sto pre ,pa da vidimo gde smo,a vrlo dobro znamo da ja vecina i to velika protiv EU

Marijana

pre 5 godina

A šta mi dobijamo time,Nemačka nikad neće da nas podrži u bilo čemu?

Sara

pre 5 godina

Srbija nece da udari sankcije Rusiji jer su nam prijatelji i nisu zasluzili tako nesto.

mara

pre 5 godina

Ovi ljudi ne znaju sta pricaju. Rusija nam je uvek bila prijatelj i sad nam pruza podrsku. Ovo je nemoguce.

Daliborka

pre 5 godina

Ko kaze da mi hocemo da postanemo punopravni clan EU pod uslovima da se odreknemo prijatelja i svega sto je nama sveto.

OOUR

pre 5 godina

Nije mi samo jasno, otkuda toliki bezobrazluk i licemerstvo, da jedna zemlja, poput Nemacke, koja je u zadnjih 100 godina zavila svet u crno, postavlja ovakve ultimatume. Ok, jaki su, ali bi mi trebali da se okrenemo onome ko nas bar malo postuje i vise prestanemo da trcimo za sargarepom.

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Takva EU nam ne treba, ako cemo da zbog koristi koja je sad diskutabilna, okrenemo ledja svom najvecem prijatelju!

sloba

pre 5 godina

mozete tim huliganima odgovirite da prvo izbace nacisticke partije iz nemacke pa cemo razmatrati mogucnost dali cemo i dali je uopste dobro da mi udjemo u EU.

Primus

pre 5 godina

Ой, то не вечер, то не вечер, Мне малым-мало спалось, Мне малым-мало спалось, Ох, да во сне привиделось... Мне во сне привиделось, Будто конь мой вороной Разыгрался, расплясался, Разрезвился подо мной. Налетели ветры злые Со восточной стороны. Ой, да сорвали чёрну шапку С моей буйной головы. А есаул догадлив был — Он сумел сон мой разгадать. "Ох, пропадёт, — он говорил, Твоя буйна голова." Ой, то не вечер, то не вечер, Мне малым-мало спалось, Мне малым-мало спалось, Ох, да во сне привиделось... Ох, да во сне привиделось... Ох, да во сне привиделось...

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija