• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

17.12.2018

20:16

ZAŠTO JE JUŽNA SRPSKA POKRAJINA NAJVEĆI PROBLEM NATO PAKTA! Hoće li Rusija da ratuje za Kosovo?!

Politika

ZAŠTO JE JUŽNA SRPSKA POKRAJINA NAJVEĆI PROBLEM NATO PAKTA! Hoće li Rusija da ratuje za Kosovo?!

Podeli vest

Američki obaveštajci procenjuju da bi Vladimir Putin 'sasvim sigurno' pomogao Srbiji ako bi došlo do rata na Kosovu. Rusija bi poslala oružje i specijalce, taj sukob bi lako mogao da se pretvori u veliki evropski rat, upozorava CIA

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin bez oklevanja bi ušao u rat za Kosovo! Putin bi sasvim sigurno podržao predsednika Srbije Aleksandra Vučića ukoliko bi ovaj krenuo da oružano zaštiti Srbe na teritoriji Kosova.

Sve se ovo navodi u poverljivoj analizi operativaca američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koja je prošle nedelje prosleđena na više adresa visoko pozicioniranih zapadnih diplomata u Beogradu. Analitičari CIA procenjuju da bi Putin u najkraćem mogućem roku Srbiji poslao oružje, ali i vrhunski obučene specijalce, zbog čega bi sukob na Kosovu lako mogao da se pretvori u veliki evropski rat!?!

Mali Rusi na Balkanu

Amerikanci svoju analizu temelje na uverenju da Putin doživljava Srbiju kao poslednjeg iskrenog saveznika na Balkanu.

"Sasvim pouzdani izvori iz Kremlja svedoče da Putin neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako Srbi i Srbija budu u opasnosti. Ruske rakete i avioni za samo nekoliko sati sprečili bi svaki veći, frontalni napad na Srbe. Rusija bi sasvim sigurno, na zahtev Beograda, intervenisala u korist Srbije. Moskva ne priznaje Kosovo kao državu i nema nikakve odnose sa Prištinom", navodi se u obaveštajnoj analizi.

Analitičari CIA upozoravaju i da Beograd danas ima mnogo jače saveznike nego 1999. godine.

"Osim što je u postojećim okolnostima nemoguće ući u veći oružani sukob sa Srbijom a da to ne povuče i sukob sa Rusijom, ne treba zanemariti ni značajne interese Kine, ali i nekih drugih sila..." - piše u izveštaju.

Lazanski: Amerikanci obučavaju Albance

Vojni komentator Miroslav Lazanski upozorava da Priština neće odmah doneti odluku da upadne na sever Kosova, već da će se to desiti suptilno, kroz incidente, patrole i isticanje znamenja "vojske Kosova".

- Albanci imaju specijalne savetnike iz američkih timova za propagandno-psihološko delovanje. Pogledajte njihovu obuku, pogledajte njihove oficire koji su u jedinicama, to su sve američki oficiri koji govore i albanski jezik i engleski. Ono što sam tamo video nije naivno, nemojte da se zavaravamo. Kad dostignu tih 5.000 'vojnika', to su već dve teške brigade. Njihov cilj jeste etnički čisto Kosovo - rekao je Lazanski.

I dok juče niko od zvaničnika nije želeo da komentariše naša saznanja, dekan Fakulteta bezbednosti "Edukons" Miroslav Bjegović kaže da će Srbija znati kako da na najbolji mogući način zaštiti narod na severu Kosova.

- Svi su jasno čuli stav ruskog ambasadora Čepurina, ali i samog ruskog predsednika da Moskva podržava svaku odluku Srbije. Ako bismo, ne daj Bože, morali da Srbe na Kosovu branimo oružjem, Putin bi nam pomogao, nema nikakve sumnje u to. U ovakvom odnosu snaga mislim da ni Šiptari nisu sigurni da li bi im SAD vojno pomogle ako bi krenuli na sever Kosova - podvlači Bjegović.

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da strane obaveštajne službe pokušavaju da se domognu plana Srbije o mogućim reakcijama, koji je naravno strogo poverljiv.

- Jaki nasrtaji stranih službi znak su da oni nemaju špijune u našem državnom i vojnom vrhu, pa pokušavaju da nekim spoljnim pokazateljima zaključe suštinu. Rusija je izrazila podršku i spremnost da pomogne, ali su i ti detalji naravno vrhunska tajna. Kao što je uobičajeno i normalno prilikom iznuđene intervencije, naša strana mora imati tajne adute za postizanje efekta iznenađenja i zbunjivanje protivnika - naglašava Karan.

Pomoć i Kineza

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić smatra da Rusija i Kina moraju da uzmu aktivno učešće u rešavanju problema oko Kosova.

- To se odnosi kako na politički plan, tako i na vojno prisustvo na Kosovu. To bi pomoglo da se svet upozna sa neviđenim pritiscima sa kojima se suočavaju Srbi, kao i sa ekonomskim i fizičkim terorom koji se vrši nad našim narodom - zaključuje Petrić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubo

pre 5 godina

Sumnjicav sam ,da ce ikada i bilo kada jedan tenk preci na Kosovo ,mislim srpski tenk.Meni je ova politika vise nego jasna .Jos vise Srbe obeshrabriti ,isprepadati ,promeniti svest .Za bilo koji sukob i bilo koji pokusaj oduzimanja teritorije u buducnosti ,Sandzak je vise nego spreman ,dobijamo sankcije ,izolaciju ,politicari kao i uvek muljatori ,izdajice ,narod obezglavljen ,bez vere u bilo koga i u sta . Pali smo ,pali kao narod .Mnogo bi toga trebalo promeniti ,da bi se desilo cudo .

Tutankamon

pre 5 godina

Cilj srbije je da uvuce rusiju u rat na kosovu I sloba srbin je pokusao 1999 da uvuce rusiju I belirusiju u rat na balkanu al pameti Jeljcin se nije odazvao na poziv krvnika I fasiste iz beograda

Borivoje

pre 5 godina

Nama ne odgovara rat! Ako može da se ne takmiče preko naših leđa. Hvala braći Rusima na podršci ali bolje i mršav mir nego debeo rat!!!

aleksandarv

pre 5 godina

Ako dođe do najgoreg, molim Ruse da nam pomognu svim sredstvima. Moramo ad odbranimo čast Pravoslavlja i Slovena!!

Milica Milicic

pre 5 godina

Rusija je uz Srbiju u teskim trenucima.

Kristina

pre 5 godina

Sta to ima tako sveto u nasoj drzavi da se svi otimaju zbog nje.

Kosovka devojka

pre 5 godina

Iskreno se nadam da niko nece da ratuje....narod zeli mir I svoje porodice na okupu...

hag

pre 5 godina

Oružje i specijalce???Kuda bi prošli?Da li bi moglo doći recimo 20 hiljada specijalaca ili neko moćnije oružje???Naravno da ne!Rashodovani avioni koje je srbija krvavo platila su dolazili iz rusije skoro godinu dana!!! Recite narodu istinu! U slučaju sukoba,srbija bi bila pregažena za 12h!.....MOžda i manje

TT

pre 5 godina

Ne zavaravajte naivni narod izmisljenim analizama .. -.-

Maja

pre 5 godina

Pa mi smo ludi ako na svakih pet godina ne ratujemo!Ma kakav rat!

Marko

pre 5 godina

Rusija i USA nikada nece uci u rat jedni protiv drugih zbog trece drzave, ma koja to drzava bila. Prestanimo vise da se zaludjujemo glupostima i nekom nasim bitnoshcu, vec jachajmo sopstvene snage. PA ti Rusi nam jos ne poslashe tenkove, borbena vozila, ne unapredise avione na 4+ generaciju. O chemu mi ovde prichamo i nadamo se..?? DA hoce da nam pomognu, oni su mogli samo od oruzja koje njima ne treba da nam naprave ekstremno snaznu armiju; ovako, sve ostaje na praznim obecanjima i nekim mitovima, asrpski narod zivotima placa gluposti. Zashto su se pokupili sa Kosova i celog ga prepustili Americi..?? Dalje da ne prichamo.

monstrum

pre 5 godina

Zato što su stvorili monstruma koga ne mogu da kontrolišu!

Milan

pre 5 godina

Zato sto se vodeci ljudi nato pakta bogate na kosovu, haradinaj, taci i ekipa rade distribuciju velike kolicine droge, trgovina belim robljem, navodjenje i prisiljavanje na prostituciju i sve to za te velike ljude, koji ce da ih stite dok god budu imali korist a posle toga,bice sta biti mora...

Sasa

pre 5 godina

E moj Ljubane naivan si ko Francuska sobarica, Nato stab u zgradi generalstaba a ti pricas da oni nemaju ljude u vodecim strukturama.

Magda

pre 5 godina

Rat je krajnja opcija ali ako bi do njega došlo Rusija se ne bi libila da stane na stranu Srbije.

vlada

pre 5 godina

Rusija ce uvek biti uz Srbiju verujemo u sjajne odnose nase vlade sa velesilom kakva je Rusija i pozdravljam odlicne odnose Vucica i Putina

djoka

pre 5 godina

Mnogo jedet g...a vi iz informera. Kako ste samo bistri u svojim naslovima. Jel vam se Putin poverio? IDIOTI, NIJE OVO IGRA, našta ste sve spremni da povećate prodaju vašeg usranog lista.

Tijana

pre 5 godina

Zato sto smo pravedni i mamo svoje ja koje niko ne moze da povinuje kako mu se svidi.

hogar

pre 5 godina

Poslat će,baš kao što je i dosad slao :) Možda,ali samo možda,pošalje baćuške da poberu kruške,kada se svi srbi nadju ispod jedne kruške,kako je Tarabić prorekao,tako da ih sunce još jače prži :) Ništa se ne dešava bez razloga....Srbija samo plaća račune vlastite politike

Mitra

pre 5 godina

Pa zbog svega toga SAD treba da spreči sve to, da spreći Ramuša da maltretira srbe sa Kosova, da spreči formiranje vojske... nema tu šta da se pita, uradite...

Mima

pre 5 godina

Problem je jer su od KiM stvorili rak ranu Evrope, a nisu se tome nadali.

Boki

pre 5 godina

Naravno ko ce kome nego svoj svome braca Rusi bih pomogli.

desimir_ue

pre 5 godina

Realno je da su Rusi uz nas, ali sigurno je da ne bi nikad usli u sukob sa NATO ili SAD zbog Kosova.

ivan

pre 5 godina

Treba spreciti bahate Albance da se izivljavaju nad Srbima.

dusan

pre 5 godina

Rusija je nas najveci saveznik i naravno da bi stala u zastitu Srbije.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija