• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

18.12.2018

22:14 >> 22:18

DRAMA MEĐU ŠIPTARIMA, SRBIJA NAPRAVILA ODLUČUJUĆI KORAK! Čeka se samo da Brisel prizna da nema dila Beograda i Prištine!

Politika

DRAMA MEĐU ŠIPTARIMA, SRBIJA NAPRAVILA ODLUČUJUĆI KORAK! Čeka se samo da Brisel prizna da nema dila Beograda i Prištine!

Podeli vest

Ukoliko bi EU priznala da nije uspela u ulozi posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine, time bi automatski dala zeleno svetlo državama SB UN da ponovo uzmu u razmatranje rešenje za kosovsko pitanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na sednici SB UN sazvanoj zbog nelegalnog formiranja vojske Kosova i kršenja Rezolucije 12 44, zatražio je i da Ujedinjene nacije uzmu više učešća u rešavanju kosovskog pitanja. 

S obzirom na to da je nepoznat status briselskih pregovora, odnosno, ne zna se da li oni uopšte postoje ili ne, i ako uzmemo u obzir i činjenicu da je Priština svojim potezima dala do znanja da je sa tehničkim pregovorima gotovo i da može da se pregovara samo o statusu, to jest, međusobnom priznanju Kosova i Srbije, pitanje da li je ovo pravo vreme da se zaista potegne povratak kosovskog pitanja u okrilje SB UN.

Od čega ovaj proces zavisi i ko treba da ga pokrene i kako?

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Sputnjik kaže da bi ovo pitanje moglo da se postavi na bilo kojoj redovnoj sednici SB UN.

- Ukoliko bi Kina i Rusija kao stalne članice SB UN smatrale da je opasnost po mir ozbiljna mogu da otvore ovu temu i da otvore to pitanje - , objašnjava on.

Po njegovim rečima, i da ne dođe do ovoga, savim je sigurno da će kosovsko pitanje završiti u UN, jer se status ne može rešiti bez te svetske organizacije, bar ne na način kako Priština želi, a to je da Kosovo ima pun državnopravni subjektivitet i kapacitet i da bude punopravna članica UN.

- Dakle, ovo pitanje mora završiti u Njujorku. Put do toga je nešto savim drugo. Ovako kako Zapad nastupa, imam utisak da oni žele da se ta priča završi što pre, to jest da se Srbija slomi i da se kosovska nezavisnost nametne iz predhodnog razmatranja i da kao takva dođe na sednicu SB UN, kada stvar bude manje-više jasna, i kada ne bi bilo razloga da, recimo, Rusija ulaže veto - dodaje Milivojević.

ŠIPTARSKA UJDURMA! HARADINAJU BI BEOGRAD BIO MALO! Ramuš predložio Nacrt sporazuma sa Srbijom, HOĆE SVE, A DAJE NIŠTA!

Po njegovom mišljenju, upravo je ovo izazov za Srbiju, a po onome kako je Zapad nastupio na sednici SB UN to se, smatra on, i videlo.

- Sad je jasno da je sve ovo što Priština radi, kao i svi potezi koje povlači, debelo politički usaglašeno sa interesima Zapada, odnosno one grupacije koja je učestvovala i u agresiji 1999. godine i koja ima interesa da se ta državnost zaokruži i zatvori - zapaža Milivojević.

Način kako se na Srbiju, dodaje naš sagovornik, vrši pritisak da uđe u dijalog sa jedne druge pozicije, posle kraha briselskog sporazuma je upadljiv.

- To su uslovi na koje Srbija apsolutno ne može da pristane. I Rezolucija Ramuša Haradinaja u kosovskom parlamentu, kao i izbor pregovaračkog tima jasno stavljaju do znanja da su oni orjentisani da Srbija prihvati faktičko stanje i nezavisno Kosovo kao završenu priču i tu nema racionalnog osnova za dijalog koji bi Srbija mogla da prihvati, bez nekih većih problema - zaključuje Milivojević.

RAMUŠ NE ZNA GDE BIJE! AP: Napetosti rastu između Kosova, EU i NATO

Ukoliko bi krenuo pokušaj da se kosovsko pitanje vrati u SB UN, jedan od prvih argumenata trebalo bi da bude da je stanje na terenu suprotno Rezoluciji 1244, koju je usvojilo upravo ovo telo UN. Da bi se kosmetska tema ponovo našla na stolu svetskih vlada, potreban je konsenzus pet stalnih članica SB, a kako se zapadnjaci zalažu za proređivanje čak i redovnih sednica ovog tela posvećenih KiM, pitanje je da li bi blagonaklono gledali na ovakav predlog. 

TRAMP PORUČIO TAČIJU: Neuspeh dijaloga bi bio korak unazad - ne pravite pogrešne poteze!

U ovom procesu bi i sama Evropska unija imala uticaj, ako bi priznala da nije uspela u ulozi posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine, čime bi automatski dala zeleno svetlo državama UN da ponovo uzmu u razmatranje rešenje za kosovsko pitanje, mišljenje je stručnjaka, koji su takođe svesni da se to neće desiti, jer oslabljenoj EU ne ide u prilog da prizna da je u stvari nemoćna.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Drago

pre 5 godina

Vucicu ne popustaj ni za pedalj pravda je na nasoj strani njima se zuri ( Americi Englezima Siptarima i njihovim satrapima ).Pretpostavljam da ce njihovom krivicom biti prekinuti dalji pregovori , iskoristiti to i proglasiti okupaciju a problem vratiti na UN

Saradžogla

pre 5 godina

Побеђује се без зрна барута! ... УН морају дазнају данаКосмету живе шиптари српскога рода чији преци су из користи или под морањем променили веру.ПРАДЕДА ХАШИШ ТАЧИЈА ЈЕ СРБИН ПОП РАДОСАВ ДАНИЛОВИЋ И ПРОМЕНИО ЈЕ ВЕРУ ИЗ КОРИСТИ И ПОСТАО ЈУСУФ ТАЧИ! ... То наша дипломатија не износи у свету! ДРУГО.Албанци из Албаније и такозвани албанци са Космета нису исти народ.Ни језиким није исти.Албанци из Албаније погрдним именом називају албанце са Космета.Живе у страху од уједињења у ,,Вељику Албанију,, јер би мафијаши са Космета све преузели у своје руке. И ТО ДА ЗНА УН!

istinic

pre 5 godina

Molim vas procitajte msn news i one c nn vidjeti cete da ste prikazani kao mala djeca koja se svadja sa sipcima oko nekakve vojske. Ma sto bi nadrealisti rekle, Reufe smiju nam se djeca! Strance je briga i oni ce svoje protjerat.

Vladdimir

pre 5 godina

Mi godinama žalimo što se ovaj problem ne rešava u UN, računajući da tamo imamo podršku Kine i Rusije što je, po mišljenju mnogih stručnjaka, velika greška. U pregovorima i sporazumima sa EU Kosovo nikada ne može steći medjunarodno priznanje i članstvo u UN. Šta god da piše u sporazumu... Ali, u sporazumima postignutim u UN i Savetu bezbednosti može. Tako da, ne treba mnogo insistirati na ovoj više političkoj paroli, pogotovo što izvestan broj evropskih zemalja nije priznao Kosovo pa Savet EU nikada neće moći da usvoji neke ozbiljnije rezolucije koje se tiču državnog statusa Kosova.

istina

pre 5 godina

Izgleda isto kao i mercedes iz ikar busa, i leteći autobusi iz Kine. Dokle lupanja za predstavu za narod, ko tebi veruje luđije od cele srbije.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija