• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Politika.rs

23.12.2018

09:27

LAZANSKI: OJ DONALDE, PIŠI DRUGO PISMO, JER NI PRVO PROČITALI NISMO!

Politika

LAZANSKI: OJ DONALDE, PIŠI DRUGO PISMO, JER NI PRVO PROČITALI NISMO!

Podeli vest

Dakle, pročitao sam Trampova oba pisma... No, i pored njegove silne želje da se što pre potpiše mirovni sporazum između Srba i Albanaca, ja u pismima ne vidim ništa posebno. Što bi rekao nekadašnji radni narod od Triglava do Vardara posle pisma maršala Tita članovima SKJ: "Druže Tito, piši drugo pismo, jer ni prvo pročitali nismo", piše Miroslav Lazanski, čiju kolumnu za Politika.rs prenosimo u celosti:

 

Da li to Donald Tramp ima ambiciju da organizuje novi Kejmp Dejvid u vidu ručka ili večere u Beloj kući, gde bi se pomirili ne Palestinci i Jevreji, već Srbi i Albanci. Samo ne znam kome je Tramp namenio ulogu Palestinaca, a kome Jevreja?

Dakle, pročitao sam Trampova oba pisma, doduše jedva se vidi sadržaj od naoštrenog gigantskog potpisa američkog predsednika, takav potpis sebi ne bi priuštio ni Isus Hristos na planeti Zemlji, što nešto govori o pošiljaocu pisma. No, i pored njegove silne želje da se što pre potpiše mirovni sporazum između Srba i Albanaca, ja u pismima ne vidim ništa posebno. Što bi rekao nekadašnji radni narod od Triglava do Vardara posle pisma maršala Tita članovima SKJ: „Druže Tito, piši drugo pismo, jer ni prvo pročitali nismo.”

Jer, Tramp pledira na pomirenju, napretku u budućnost i Srba i Albanaca, tu su i druga opšta mesta u stilu „mir u svetu”, ali Tramp ne spominje reč „kompromis”. Osim ako se pod kompromisom ne smatra činjenica da su pisma upućena i Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju. Doduše, ni u javnosti Srbije nije jasno, barem ne javno, šta bi taj „kompromis” oko Kosova trebao da sadrži. Ali, ako pretpostavimo da bi to značilo da sever Kosova pripadne Srbiji, da srpske enklave južno od Ibra budu deo zajednice srpskih opština, a da svi srpski kulturno-verski objekti budu pod međunarodnom zaštitom, ako je to ono što se smatra „razgraničenjem”, pitanje je da li albanska strana to uopšte prihvata.

Što se tiče srpske strane, tu je i obećanje da će bilo koja opcija za Kosovo pre konačne odluke ići na narodni referendum. A srpski narod na referendumu može, po običaju, i da za... celu stvar. Pa još i stav naših popa, pa ako uz opciju „razgraničenja” ide i razmena teritorije, mi vama ono što je Vranjska kotlina, vi nama sever Kosova, po formuli „razmena plus razgraničenje”, ko će se sve tu snaći? Pošto Priština ne želi „razmenu”, oni žele samo „prisajedinjenje Kosovu tzv. Preševske doline plus Albanija jednako Velika Albanija”.

Nisam siguran je li gospodin Tramp upoznat sa ovim finesama pošto mi i Albanci za SAD očigledno nismo jednaki partneri. Pošto SAD priznaju teritorijalni integritet Kosova, što znači da automatski ne priznaju teritorijalni integritet Srbije. Pošto je po važećem ustavu Kosovo deo Srbije. Pri čemu "kompromis" oko Kosova ne sme da bude samo zajednica srpskih opština. Koliko znam Vašington ne nudi više od toga...

Iz knjige Karla Krausa znamo da su neki na Zapadu nekada vikali "Srbija mora umreti". Danas, iz ponašanja Zapada oko Kosova ispada da neki na Zapadu Srbe još uvek smatraju varvarima, zaostalim narodom sa nožem među zubima. Baš kao što se u vreme bombardovanja SR Jugoslavije 1999. Ričard Holbruk požalio jednom ruskom diplomati: "Govorio sam ja Madlen da nije trebalo da celi vrh srpske vlasti optužimo za ratne zločine, s kim sada da vodimo pregovore." Rus je kao naivno upitao: "Zar ih nije optužio tribunal u Hagu?" Holbruk je namršteno odmahnuo: "Uozbiljite se, čoveče".

Dvanaestog januara 1999. nemačko ministarstvo inostranih poslova dalo je je sledeće mišljenje Administrativnom sudu u Triru: "Eksplicitno političko proganjanje albanskog stanovništva ne može biti utvrđeno na Kosovu, akcije srpskih snaga bezbednosti nisu uperene protiv kosovskih Albanaca kao etnički definisane grupe, već protiv vojnih protivnika i njihovih stvarnih, ili navodnih pristalica."

U intervjuu rimskoj "Republici" pod naslovom "Ne, nezavisnom Kosovu" u junu 1999. Marti Ahtisari kaže "da osnova svega, a samim tim i osnova mira, jeste preduslov da Kosovo ostane deo Savezne Republike Jugoslavije i Srbije". U junu 2000. godine spoljnopolitički odbor donjeg doma engleskog parlamenta zaključio je da je intervencija NATO-a na Kosovu bila nezakonita na temelju međunarodnog prava, ali opravdana sa moralne tačke gledišta. Čak i u eri novog imperijalizma ovo je bio zapanjujući zaključak.

Tom Kenigs, jedan od zamenika Mihaela Štajnera, tada specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN na Kosovu, kaže za londonski "Fajnenšel tajms" u decembru 2003. "da su UN došle na Kosovo da spreče rat, stvore stabilnu tržišnu privredu, uspostave demokratiju i državu i to je sve". Autor tog teksta, Džon Lojd piše da je NATO stigao na Kosovo da bi ga oslobodio od "krvožedne srpske vojske".

Mi i dalje pričamo o međunarodnom pravu, Rezoluciji UN 1244 i diplomatiji. A međunarodno pravo više na postoji, Rezolucija UN 1244 je ismejana i pregažena, ona postoji još samo u našoj percepciji Kosova. Koliko god nam to zvučalo neprijatno, dosadašnja strategija UN na Kosovu je propala, multietničko društvo na Kosovu je iluzija. Zapad je svesno ignorisao razornu snagu pitanja statusa južne srpske pokrajine, a Srbiju i dalje ponižavaju bez obzira na demokratske promene. Zapad i SAD traže od Srbije da klekne i izvrši eutanaziju.

Nikada neću moći potpuno da razumem i čime je to sve bilo izazvano toliko  neprijateljstvo Zapada prema Srbiji i Srbima početkom devedesetih godina. Znam sigurno samo jedno, Srbiji nema ulaska u EU bez izričitog priznanja Kosova. Sve ostalo su naše iluzije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pavle

pre 5 godina

Zasto bi se srbi pridruzili zlocincima? Nikada nismo da sada, pa necemo ni sad.

arsa

pre 5 godina

Kao uvek veoma dobri tekstovi Lazanskog.Zakljucak ovog razmisljanja navodi da je u stvari najvece zlo koje je snaslo Srbiju 5 oktobar 2000, jer su nakn toga apetiti zapada porasli ohrabreni novom "vlasti" u Srbiji.Za Srbiju i srpski narod na Kosovu je od sustinskog znacaja da buduce resenje ne legalizuje etnicko ciscenje koje su sproveli siptari moram da kazem, i u Titovo vreme a narocito od 1999, da to resenje ne donosi bilo kakvo priznavanje siptarske drzave na prostoru Kosova ali da treba siptarima ponuditi maksimalnu samostalnost za oblasti van tkz zajednice srpskih opstina u okvirima drzave Srbije.Razumem da to siptari nisu nicim zasluzili ali da to opravdamo kao nuzno zlo.Pojam razgranicenje ja shvatam kao promenu administrativnih granica KIM (sever pripojiti Srbiji, sto je uvek tako i bilo) i razgranicenje zajednice srpskih opstina u cijem sastavu bi bili i manastiri i crkve od ostatka Kosova koji bi bio pod upravu siptara.

predragm

pre 5 godina

Lazoo ti kao poznati rusofil ne rece nam sta je reko Putin. Rekao je sta se vi Srbi dogovorite sa albancima to cemo mi podrzati. Resenje nije sugerisao. A to je uradio i Tramp. Reko dogovorite se pa dodjite mi cemo to podrzati. A sta to AV dogovara sa albancima pojma nemamo a mi srbi to trebamo da podrzimo na referendumu.

Dzole

pre 5 godina

Kosovo da priznamo necemo nikada a EU ako nas zbog toga ne zeli neka bude tako. Rusija i Kina ce zadovoljno trljati ruke dok se gospoda sa Zapada budu izjedali.

Maganik

pre 5 godina

Lazanski ne razumije čime je izazvano "neprijateljstvo" zapada prema Srbima. E, pa ja ću mu reći. Ostali su bez pljačkaških prihoda od kad BRIKS vodi glavnu riječ i malo po malo im "ukida" kolonijalne prihode iz Azije, Aftike i Južne Amerike odakle im je stizalo bogatstvo kojim se diče. Zato su krenuli u Re-pljačkanje silom gdje god mogu. Pošto nema više kontinenata koje mogu kolonizovati, sad je Evropa na redu anglosaksonskih pljačkaša iz USA i GB. Mi smo bili pokazni primjer za EU šta će im se desiti ako ne dozvole mirno i bez otpora da ih Englezi i divlji zapad iz Amerike na miru pljačkaju. U toku je re-okupacija EU da se slučajno nebi oteli kontroli i da nebi smjeli da se bune protiv divlje i nekažnjene pljačke debelih londonskih i njujorških bankara. Tu milosti nema a nije je nikada ni bilo. Nevolja je šro je to ista kolonijalna banda koji će sada da pljačkaju jedni druge jer ne mogu više pljačkati "treći svijet". Ja bih rekao da su oni uvijek bili taj ljutski otpad. Ima još puno da se priča ali računam da je pametnom čovjeku i komarac muzika. Znaš ti to Miroslave i sam.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija