• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta

24.12.2018

08:04

NAORUŽANA ROSU MOŽE NA SEVER KOSOVA BEZ DOZVOLE KFORA?!

Politika

NAORUŽANA ROSU MOŽE NA SEVER KOSOVA BEZ DOZVOLE KFORA?!

Podeli vest

Šef Informativne službe Kfora Vinčenco Graso izjavio je da specijalne jedinice Rosu mogu bez dozvole Kfora da uđu na sever Kosova, ali ne KBS

To je objavila Politika u izdanju od ponedeljka.

Graso je u intervjuu za taj list kazao da "jedinica za specijalne operacije koja može biti naoružana dugim cevima" pripada Kosovskoj policiji i kao takva ima mandat da sprovodi zakon širom Kosova "bez obaveze da traži odobrenje". 

- Kosovske snage bezbednosti, prema ranijem dogovoru, moraju da imaju odobrenje od komandanta Kfora pre nego što se angažuju na severu Kosova. NATO očekuje od lokalnih institucija da nastave da se pridržavaju tog dogovora - rekao je Graso. 

(VIDEO) MIROSLAV LAZANSKI O MOGUĆEM NAPADU NA SEVER KOSOVA: Ako Srbi urade ovo, KFOR i Šiptari ĆE BITI NEMOĆNI!

On je dodao da je situacija na Kosovu pod kontrolom, "uprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost", te da su jedinice Kfora uvek prisutne, čak i kada su manje uočljive. 

- Izvodili smo vežbe na različitim lokacijama širom Kosmeta. Ne samo na severu. One nisu bile povezane s političkim dešavanjima u Prištini i nije bilo nikakvog rizika ili pretnje od mogućeg zauzimanja severnog Kosmeta - kazao je Graso. 

Foto: YouTube printscreen

Vinćenco Graso

Na pitanje da li su se pojedine zemlje povukle iz Kfora posle formiranja vojske Kosova, on je rekao da Kfor operiše pod mandatom UN i zakoni o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti neće uticati na to. 

- Kfor će nastaviti da deluje nepristrasno kako bi garantovao bezbednost za sve ljude. Obučavao je KBS u skladu s njihovim izvornim mandatom, u skladu sa zakonima iz 2008. godine, a to je da pomažu civilnim vlastima u slučaju prirodnih ili drugih nepogoda i civilnoj zaštiti - rekao je on. 

(VIDEO) ČIČA IZ MITROVICE ODRŽAO LEKCIJU KFORU: Srbi će opstati na KIM čak i kada sveću ne budu smeli da zapale!

On je dodao da je Kfor uvek spreman da informiše i održava vezu sa lokalnim vlastima i da ohrabruje pripadnike svih opština i institucija da slobodno razgovaraju s pripadnicima Kfora. 

- Nažalost, nedavno su određeni politički stavovi, koje je pratila određena retorika, takvi da sprečavaju neke lokalne predstavnike da komuniciraju s timovima za vezu i nadzor Kfora - rekao je Graso.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ČUDO

pre 5 godina

Ma zamislite vi to da naoružana ROSU može na svoj sever zemlje?

krajisnik

pre 5 godina

Po ovakvoj izjavi upitan je i razlog zbog kojeg je KFOR na prostoru Kosova i Metohije.

cobra

pre 5 godina

Naravno!!! Isto tako naoružana policija Srbije može bez dozvole na jug Srbije,gdje žive Albanci! Šta vam je tu čudno???!!!

GrofMonte

pre 5 godina

Ne shvatam čemu se čudite, kao kada bi se neko čudio što žandarmerija može da ulazi u Preševo? Ne budite smešni!

zoran

pre 5 godina

Normalno je da policija može da interveniše na celoj teritoriji, a ne kao u Surčinu, ne sme policija ni nos da promoli. Tamo vladaju kriminalci i niko ne sme da im se meša u posao. Kao što ne sme ni da priviri u divlje naselje na levoj obali Save od ostružničkog mosta do tramvajske okretnice u bloku 45. A tamo nema nikog bez dosijea i to podebelog. A vrana vrani oči ne vadi.

Nesa

pre 5 godina

Neverovatno je to, da je sistem obrazovanja na zapaduozbiljno nadogradjen. Sem licimerja, cini mi se da ovi zapadni vojnici imaju posebne predmete u skolama kao obmane i lazi. A nasi samo uce vojne vestine.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija