• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.12.2018

22:20

BRITANCI BI DA KOSOVO BUDE SEVERNA IRSKA! London predlaže BEOGRADU I PRIŠTINI njihov DIL SA BELFASTOM!

Politika

BRITANCI BI DA KOSOVO BUDE SEVERNA IRSKA! London predlaže BEOGRADU I PRIŠTINI njihov DIL SA BELFASTOM!

Podeli vest

Dijalog Beograda i Prištine je zamrznut, stavovi strana o uslovima za njegov nastavak dijametralno suprotni, a sporazum o normalizaciji odnosa još uvek prazan papir, ali je, mimo svega toga, u igri mnogo ideja i različitih modaliteta rešenja za Kosovo i Metohiju

Među njima, jedini konkretan i bačen na sto ambasadorima zemalja Kvinte je nacrt sporazuma Ramuša Haradinaja, ali je taj predlog za Srbiju potpuno neprihvatljiv.

Haradinajev predlog sporazuma, naime, predviđa do detalja sve uslove na koje bi Srbija trebalo da pristane - uključujući članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, isplatu ratne odštete iz sukoba na KiM, te potpunu integraciju severa pokrajine, bude potpuno integrisan - a Kosovo zauzvrat da postane međunarodno priznata država. 

Stav o budućem rešenju kada je reč o Srbiji izneli su samo neko političari pojedinačno, konkretno o razgraničenju, odnosno podeli, poput ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je pre godinu dana izašao u javnost sa idejom da je za Srbiju najbolje rešenje da se zna - šta je srpsko, a šta albansko. 

Kako je postalo gotovo izvesno da ce se u rešavanje kosovskog problema aktivno uključiti velike sile - SAD, Rusija, EU... u okviru neke međunarodne konferencije, u javnosti su ponovo aktelizovani kao moguće primenjivi modeli, na koji su rešavani neki međunarodni sukobi i problemi. 

Jedno od najčešće pominjanih je rešenje po uzoru na rešavanje problematičnih odnosa između Istočne i Zapadne Nemačke, nakon Drugog svetskog rata, okupacionih zona i "hladnog rata". 

- Model ''dve Nemačke'' znači dogovor dve države da obe budu ravnopravne članice UN - objasnio je za Tanjug profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Bojan Milisavljević.

INTERPOL I UNESKO BAŠ BOLE! VOJNA BAZA NATO U LEPOSAVIĆU?! Alijansa ne reaguje na NOVU PAKOST LAŽNE DRŽAVE!

Naime, Zapadna Nemačka, koja nikada nije priznala Istočnu Nemačku, i Istočna Nemačka dogovorile su se nakon više od dve decenije, 1972. godine, da obe, kao samostalne države, postanu ravnopravne članice UN. 

Model dve Nemačke se pominjao tokom pregovora o Kosovu još 2007. (izneo ga je predstavnik EU u posredničkoj "trojci" Volfgang Išinger), ali se u poslednje vreme o ovom predlogu se sve manje govori, možda i zbog toga što se pokazalo da je taj sporazum bio privremen.

Foto: Beta/Fotomomtaža

Trajao je dok se nemački narod nije ujedinio u jedinstvenu Nemačku. 

Kiparski model, koji praktično znači zamrznuti konflikt, pri čemu bi dve strane "priznavale" jedna drugu onoliko koliko je neophodno za normalno funkcionisanje teritorije, ali praktično bi postojala dva paralelna sistema, se takođe pominjao kao moguće rešenje, ali gotovo da svi zaboravili na njega, jer ni za Srbiju, ni za međunarodnu zajednicu zamrznut konflikt u slučaju Kosova i Metohije nije prihvatljiv. 

(FOTO) SRPSKI MIGOVI CEPAJU NEBO IZNAD HRVATSKE!? Ustaše kipte od besa, UZBUNA U "LIJEPOJ NJIHOVOJ"!

U poslednje vreme se kao "nova" ideja pominje sporazum između Irske i Severne Irske, koji je, navodno, britanska ideja, koja bi konkretno primenjena na kosovski slučaj značila da bi u Ustavu Srbije Kosovo formalno ostalo deo nacionalne teritorije, uz priznavanje da na toj teritoriji postoji nezavisna vlast u odnosu na Beograd. 

Kako su mediji protumačili britansku ideju, to bi značilo da svaki građanin rođen na Kosovu ima pravo da bude deo "srpskog naroda" i da se Srbija i Kosovo mogu ponovo ujediniti, ali samo u miroljubivom procesu, uz većinski pristanak naroda i u Srbiji i na Kosovu. 

Vladan Kutlešić, profesor Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta Union u Haradinajevom nacrtu konačnog sporazuma prepoznaje modalitet iz Sporazuma koji su pre 20 godina potpisale Severna Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo, koji je, kako kaže, prekretnica u ustavnoj teoriji i praksi. 

SRPSKA ŠAMARČINA NATO! ZA VOJNU NEUTRALNOST 60 ODSTO GRAĐANA, Zapad u panici jer radje biramo Rusiju i Kinu!

Sporazum iz Belfasta potpisan je 1998. godine i odnosi se na rešavanje statusa Severne Irske između Republike Irske i Velike Britanije, odnosno katolika i protestanata.

Radi se o kompleksnom sporazumu, u kome je status Severne Irske određen kroz niz sporazuma i kroz dugoročan proces, koji je krunisan sa dva sporazuma i dva referenduma. 

Nije mali broj modela i ideja koje se pominju od momenta kada se ušlo u pregovore između Beograda i Prištine, od onih o srpskoj autonomiji u okviru Kosova, "savezu" nezavisnih država Srbije i Kosova, koje bi ipak ostale međusobno povezane kroz carinsku uniju, koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku... 

(VIDEO) ŠIPTARI, PROPUSTILI STE ŠANSU ZA DIL SA SRBIJOM, TZV. NEZAVISNO KOSOVO NEĆE POTRAJATI: Hrvatski istoričar Goran Šarić razbesneo Prištinu!

Međutim, jasno je da je Kosovo neuporedivo sa drugim modelima i da je potrebno da Beograd i Priština pronađu rešenje koje će biti jedinstveno.

Foto: fotomontaža

Jasno je, takođe, da nema ekspresnog rešenja, već da će - ukoliko do dogovora i dođe - to biti dug proces rešavanja. 

"Postoji mnogo različitih modela koje bi teško ''progutali'' i jedni i drugi. A kada bi teško progutali i jedni i drugi, to su onda i najbolji modeli. Zato je potrebno mnogo razgovora, a za šta je neophodno mnogo političke volje u Prištini, ne samo u Beogradu...", jedna je od poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučica, koji uporno podseća da nikakvog rešenja nema bez dogovora Srba i Albanaca.

Tek posle toga je moguće primenjivati postojeća iskustva, modele i njihovu logiku i principe. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AleksMache

pre 5 godina

Drugi neka se sprdaju s nama i jesmo za spradnju!

jelka

pre 5 godina

a mi mislili da Albanci imaju neki plan, a ono, kao i uvek, ispostavi se da Britanci sve zakuvaju...

Srbija

pre 5 godina

jelka:Britanci nam nikada nisu bili prijatelji i to sa ovakvim izjavama dokazuju.

Branko

pre 5 godina

Mnogo je ideja, na Srbima i Albancima je da se dogovore. Ne treba žuriti, loš sporazum je gora varijanta od zamrznutog konflikta.

Aleksa

pre 5 godina

Prvo da se ukinu takse pa onda možemo da nastavimo sa dijalogom.

Tresimesi1

pre 5 godina

Ne treba nama taj bolesni model.Ionako bi da se sve rešava sa njihovim predlozima.Umeju li oni da malo ćute.Mi nismo bili niti ćemo ikad biti pod njihovim patronatom.

Marija

pre 5 godina

Moze svako da predlaze sta hoce ali Srbi i Kosovski Albanci treba da kazu zadnju rec.

Nebojsaa

pre 5 godina

Ocekivano glu predlog Britanaca, mada takvi su kao nacija, nista drugo i ne moze da se ocekuje...

Mariana

pre 5 godina

Svako mirno i kompromisno rešenje na KiM nema alternativu

Dine

pre 5 godina

Potreban je dogovor kojim bi Srbima bili obezbeđeni normalni uslovi za život.

kokos035

pre 5 godina

Sporazum bi jedino mogli da naprave Beograd i Pristina,medjutim KiM je slozen problem.

Petar

pre 5 godina

Najrealnije rjesenje je krajiski model. Najurimo ih, Tramp, Makron, Mej I Merkel kazu da je to za njih neprihvatljivo I kraj price. Za deset godina ce se Albanija Kosova sjecati kao I mi Krajine, a svijet nece ni znati da su na Kosovu nekad zivjeli Albanci.

predragm

pre 5 godina

Sa ste stavili tu krunu na grb Srbije. ? Stavite zvezdu petokraku, Srbija je zemlja komunjara koji su i dalje na vlasti.

Kristina

pre 5 godina

Mnogi predlazu svasta , ali mi ce mo uraiti onako kako nama odgovara i kako je pravda zacrtala.

Rade

pre 5 godina

Srbija neće prihvatiti Haradinajev predlog. Boriće se do zadnjeg dana za naš narod na Kosovu.

cica

pre 5 godina

To uopste nije ista politicka situacija,a Britanci neka brinu za svojBregzit i da Srbiju ostave da resava svoje teritorije!

dara

pre 5 godina

Neko resenje se mora naci problem je sto siptari zele samo jedno,apsolutnu nezavisnst bez ikakvih obaveza prema Srbiji.

Jana

pre 5 godina

Nismo ni svesni šta se krije iza interesovanja stranih sila kada je u pitanju Kosovo.

Milos

pre 5 godina

Sto duze odrzavati ovakav status kvo, dok se ne promeni geopoliticka situacija u svetu i dok ne bude povoljna po nas.

zasto se oni mesaju

pre 5 godina

Otkad to drugi imaju pravo da odlucuju o Kosovu, kad dijalog a kasnije dogovor treba da se desi izmedju i samo izmedju Srbije i Albanije!

Tankosava

pre 5 godina

Srbija vodi odgovornu i ozbiljnu politiku ,nece dozvoliti da je neko ponizi

Vodolija

pre 5 godina

Nema nastavka dijaloga, doks ene ukinu takse i dok se ne formira ZSO-a.

Dejan

pre 5 godina

Ovo resenje je dosta kreativno i bilo bi prihvatljivo za Srbiju. Mozda je samo steta sto se pre desetak godina niko nije toga setio jer bi tada sigurno proslo. Sada su se Albanci dosta osilili pa tu moze biti problema

Doca

pre 5 godina

Svi bi da zakuvaju nesto, ali Srbi se drze svog, a tudje im ne treba.

nikola

pre 5 godina

Dokle vi delite tudje teritorije i dokle vi krojite nekome sudbinu ? docice i vama glave ovi albanci.

dunja

pre 5 godina

Ne treba žuriti, loš sporazum je gora varijanta od zamrznutog konflikta.

Maja

pre 5 godina

Mogu oni da pricaju sta hoce, Srbija zna svoj cilj.

Aco

pre 5 godina

U VELIKOJ KONKURENCIJI ZA NAJVECE SRPSKE NEPRIJATELJE KROZ ISTORIJU BRITANIJA JE JEDAN OD FAVORITA!

Rada

pre 5 godina

Srbi i Albanci treba da se dogovore ,a ne tamo neki treci.

Sanja

pre 5 godina

Ne miriše na dobro, čim se britanci uključe u rešavanje srpskih interesa.

koban

pre 5 godina

Bolje i da ostane zamrznuti konflikt nego da pirstanemo na neki sporazum koji bi po nas bio koban.

juju

pre 5 godina

Niko ne treba da se mesa u nase dogovore sem nas i Pristine, mislim da je to tako pravedno.

Vlada

pre 5 godina

Puste želje šiptara, da neće i muzičku želju možda.

Jovanka

pre 5 godina

Prvo vi prihvatite naše uslove da mogu uslovi za dijalog da se stvore, a posle će biti pregovori.

Bojan

pre 5 godina

Ne moze da Pristina dobije sve a mi nista, na takvo resenje nikada necemo da pristanemo.

Milko

pre 5 godina

Bolje da nas puste da mi sami rešavamo svoje probleme.

gorkic

pre 5 godina

Šta god bio predlog, predstavnici Prištine i njihovi nalogodavci mogu biti uvereni da je predsednik Vučić tvrd orah i da ni jednog trenutka neće pristati na rešenje koje šteti interesima Srbije i njenog naroda na Kosmetu.

Jana

pre 5 godina

Sve drzave kojima odgovara da se zadrzi satus quo sada dolaze do izrazaja!

kalina

pre 5 godina

Kada Siptari ukinu takse i dozovu se pameti,e onda moze da se zapocne prica o dijalogu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija