• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2019

15:14

(VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA AMBASADORIMA EU: Nisam optimista oko dogovora sa Prištinom!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ POSLE SASTANKA AMBASADORIMA EU: Nisam optimista oko dogovora sa Prištinom!

Podeli vest

predsednik Srbije Aleksandar VučIć obraća se javnosti nakon današnjeg sastanka sa diplomatskim predstavnicima zemalja Evropske unije i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa ambasadorima zemalja EU danas razgovarao i o KiM i da ih je još jednom obavestio da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom kad budu ukinute takse.

- Osim lepih stvari razgovarali smo i o onome što Srbija treba da uradi, kao i o tome da je potrebno da se ukinu anticivilizacijske takse koje je Priština uvela i da se nastavi dijalog kako bi postigli sporazumo rešavanje problema između Beograda i Prištine - rekao je Vučić.

Kaže i da je, iako to nije politički popularno, rekao ambasadorima i šefu Delegacije EU u Srbji da smo spremni da nastavimo taj razgovor u najboljoj veri kako bi se postigao sporazum, ali i da nije veliki optimista.

Vučić je naglasio da će svu energiju posvetiti rešavanju tog problema jer to znači sigurniju budućnosti za našu zemlju u našu decu.

Predsednik Vučić još jednom je zamolio EU da izađe u susret Srbiji kada sutra bude odlučivala o kvotama za izvoz čelika, jer je to, ističe, za našu zemlju od ogromnog značaja.

- Zamolio bih komesarku Sesiliju Malstrom, sa kojom će se i premijerka danas sastati, ali i Žan Klod Junkera i sve druge da izađu u susret Srbiji - rekao je Vučić.

Kako je istakao, izašlo se u susret, u skladu sa sporazumom, "nategnutom" forumulacijom Sporazuma o asocijaciji u pridruživaju, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu i izrazio nadu da i Srbija može da spada u tu kategoriju.

- Ako ne po tom osnovu, onda po drugom - rekao je Vučić i ponovio da bi kvote bile težak udarac za Srbiju.

Unećemo novu energiju u svoj evropski put

Predsednik Vučić istakao je da će Srbija nastaviti svoj evropski put i uneti novu energiju u taj proces, te pokazati ljudima stvarnu perspektivu, ne samo evropskog puta, već I članstva, bez obzira kada ono usledi.

On se zahvalio zemljama članicama EU na podršci koju pružaju Srbiji.

Podvukao je da je EU naš nažnačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojom ostvarujemo oko 67 odsto naš robne razmene, a ako dodamo u to i zemlje koje su na putu u Uniju - taj udeo iznosi više od 80 procenata.

Takođe, kako je dodao, najveći deo investicija dobijamo iz EU, i nadamo se da će nivo investicija u budućnosti biti na još višem nivou.

Preneo je da je sem lepih stvari razgovarano i o tome šta Srbija treba da uradi.

Prema njegovim rečima, dve su stvari veoma važne, a prva je, pošto anticivilzacijske takse koje je uvela Priština budu ukinute, da se nastavi dijalog.

- Uprkos činjenici da to nije politički popularno, niti se dopada našem narodu, rekao sam da smo spremni da nastavimo razgovor u najboljoj mogućoj meri sa željom da postignemo sporazum. Rekao sam da ću sve svoje vreme i energiju psovetiti rešavanju ovog probelma jer bi solucija značilo sigurniju budućnsot za nas, našu decu I našu zemlju u celini - naglasio je Vučić.

On je preneo da je u fokusu EU vladavina prava I da je dobijeno mnogo različiti h stvari koej treba da uradimo.

- I u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, borbu za slobodu medija, u mnogim drugima važnim pitanjima poput nezavisnosti pravosuđa. Istakao bih da je nama naročito važno da pravosuđe bude nezavisno - dodao je on.

Vučić je naveo i donošenje pojedinih antikorupcijskih zakona, I zakon o antikorupcijskoj agenciji, ispunjavanju GRECO preporuka.

- Mnogo toga je pred vladom, ali i parlamentom, koji mora da ima još značajniju ulogu - kazao je Vučić dodajući da je neophodno i da dođe do još izraženijeg iznošenja stavova supravnika na političkoj pozornici.

Ukazao je da je razgovarano i o svim regionalnim pitanjima i rekao da je tu naša politika u potpunosti usklađena, jer smatramo da su stabilnost, mir i dinamičan razvoj važni, te najavio da će Srbija ulagati još više napora u to da odnosi sa susedima budu dobri.

Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NB

pre 5 godina

Svaki sastanak je dobra prilika da se pretresu sporna pitanja i pokuša naći kompromisno rešenje o bilo kojoj stvari.

caca

pre 5 godina

Danas,Srbija stoji rame uz rame sa svetom!!!!Vucicu,idemo samo napred u bolju i svetliju buducnost!!!!Necemo dozvliti da nas Pristina sputa u tome!!!

Sale

pre 5 godina

Kroz nasilje se ništa nemože postići, jedino kroz dijalog i razumevanje.

Filip

pre 5 godina

Priština nas je opet dovela u nezavidnu situaciju, sad će naš predsednik morati da donosi teške odluke i racionalnom politikom, mirno i razumno omogući nastavak dijaloga.

Nemanja

pre 5 godina

Srbija želi da dođe do kompromisa ali sa Albancima je jako teško pregovarati jer su na čelu Kosova ljudi koji su do juče bili teroristi.

DRasko

pre 5 godina

Takodje, ali to pitanje se mora sto pre resiti.

Miki

pre 5 godina

Nadam se da ce nam EU izaci u susret, to smo zasluzili svojim radom.

Mima

pre 5 godina

Da bi dijalog sa Pristinom uopste i poceo potrebno je ukinuti takse i formirati ZSO. Lopta je u njihovom dvoristu.

vojkan

pre 5 godina

Srbija je uvek bila za dogovor i kompromis,ali uvek smo nailazili na probleme,zato i nismo optimisti

Djole

pre 5 godina

Razgovori će biti teški, ali moramo se boriti za mirno i kompromisno rešenje

Marko Lučić

pre 5 godina

Rešenje pitanja Kim zavisi od Amerika. Ako oni izvrše pritisak na Prištinu onda se možemo nadati da se to pitanje reši.

Bojan

pre 5 godina

Srbija polako ali sigurno ide ka uspehu i naravno da smo spremni za pregovore i nadamo se da ce neko stati na putim tom bezobraznom ponasanju siptara.

Ana

pre 5 godina

Iako su nam uveli takse, mi smo i dalje ta strana koja tezi uspostavljanju mira i uspesne saradnje.

mimi

pre 5 godina

pa nije optimista kad su nas stisli svi ,ma ja zelim evropi sto vise siptara,da dodju kod njih i da ostanu da vidi evropa kakvi su

Marija

pre 5 godina

Srbiji su vezane ruke po pitanju dijaloga sve dok se takse ne ukinu.

Dule

pre 5 godina

U odnosu na Beograd Pristina bas i ne pokazuje dobru volju za kompromis i dijalog.

grucho

pre 5 godina

Tesko da mozemo da budemo optimisti kad sa druge strane stola imamo zlocince iz Pristine.

Filip

pre 5 godina

Priština mora da prihvati da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Miki

pre 5 godina

Naš predsednik odlično obavlja svoju dužnost

Tores

pre 5 godina

Nije tajna da albanske konce vuku iz Vašingtona.

Tifani Rok

pre 5 godina

EU nam je u ovom trenutku od velikog značaja. Nadamo se i njenoj punoj podršci Srbiji u rešavanju problema Kosova.

Tina

pre 5 godina

Nadamo se da ce se situacija smiriti i oni popustiti.

slađa

pre 5 godina

Srbija vredno radi i nastaviće tako. Toliko! Ne može niko Srbiju i srpsko rukovodstvo da upoređuje ili ucenjuje zbog neodgovornog ponašanja prištnskih vlasti. Srbija je bila pouzdan partner u mnogim teškim i napetim situacijama koje su pogađale i EU. Vreme je da EU pokaže poverenje i nagradi napore Srbije.

Mile

pre 5 godina

Srbija je ta koja zeli mir i stabilnost, a pristinska strana je ta koja zeli destabilizaciju u regionu

Marina

pre 5 godina

Danas Srbija stoji rame uz rame sa svetom,i to smo danas sto jesmo zahvaljujuci predsedniku Vucicu.

lala

pre 5 godina

Bilo je krajnje vreme da dodje do dogovora sa Pristinom.

Milan

pre 5 godina

Teško je dogovoriti se sa nerazumnim ljudima kakvi su oni u Prištini!

kiki

pre 5 godina

Ne može jedna strana dobiti sve, a druga ništa.

ivan

pre 5 godina

Priština nas je opet dovela u nezavidnu situaciju

Tatijana

pre 5 godina

Samostalno ne možemo da razrešimo pitaje Kosova i to je valjda svima jasno.Ni ovaj, ni bilo koji drugi čovek ne može samostalno da donese odluku i razreši problem.Na problemu se radi, o problemu se pregovara, ulaže se i rad i trud.Verujem da će nam EU pomoći u razrešenju pitanja Kosova.

Pravda

pre 5 godina

Bez obzira na sve okolnosti i na sve šta nas je snašlo, Kosovo i Metohija će uvek biti teritorija R Srbije. Voditi pregovore u nedogled, a srpski narod i monasi Svete Gore se mole Gospodu da sačuva Srpsko Kosovo i Metohiju. Šiptari su srušili i oskrnavili preko 150 Srpski Crkava i Manastira-to ne može da prođe bez Božije pravde... Trpen-spasen...

gagica

pre 5 godina

Sa Prištinom se nikada ne zna,ali uglavnom se ništa lepo ne dešava.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija