• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

30.01.2019

23:16

'INDIPENDENT': RAMA JE GAZDA NARKO-MAFIJE, a Kosovo je crna rupa Balkana!

Politika

'INDIPENDENT': RAMA JE GAZDA NARKO-MAFIJE, a Kosovo je crna rupa Balkana!

Podeli vest

Vlast u Albaniji, na čelu sa premijerom Edijem Ramom, umešana je u poslove šverca droge i od države je napravila 'evropsku Kolumbiju' * Trgovinu narkoticima podržavaju svi, od gradonačelnika do ministara

Vlast u Albaniji, na čelu sa premijerom Edijem Ramom, direktno je umešana u šverc droge i od države je napravila 'evropsku Kolumbiju', piše ugledni britanski list 'Indipendent'!

Britanski stručnjaci, u tekstu 'Evropska Kolumbija - Kako je mala Albanija postala sedište krijumčarenja droge na kontinentu', kažu da albanski zvaničnici omogućavaju šverc narkotika i da se tamošnji klanovi svrstavaju među najveće trgovce kokainom, heroinom, kanabisom i marihuanom na svetu! Na osnovu vrednosti zaplena, piše 'Indipendent', postoje procene da samo posao sa marihuanom vredi tri ili četiri milijarde dolara godišnje, što je polovina bruto društvenog proizvoda (BDP) Albanije!

Novac 'zarazio' političare


Američki policijski zvaničnici koji su govorili za britanski list opisuju Albaniju kao najvećeg dobavljača kanabisa za EU, ali i važnu tranzitnu tačku za heroin i kokain. Kao dokaz sprege vlasti i mafijaša 'Indipendent' navodi slučaj bivšeg albanskog ministra policije Saimira Tahirija.

Njega su krijumčari albanskog porekla u Italiji optužili da je umešan u poslove sa narkoticima. Na iznenađenje mnogih, albanski premijer Edi Rama podržao je Tahirija, odbivši da mu se prošle godine oduzme imunitet. Tahiri je u kućnom pritvoru i čeka suđenje. Iako vlada to negira, eksperti tvrde da su krijumčari u vezi sa političarima i centrima moći. Albanski zvaničnici, od gradonačelnika do ministara, umešani su u trgovinu droge, pa čak je i omogućavaju. Lokalni mediji pišu da je među njima i Keljmend Bailji, zvaničnik ministarstva saobraćaja poznat kao 'balkanski Eskobar'. Kao ilustracija ove povezanosti navodi se i primer radara 'lokid martin' koji su postavljeni duž albanske obale i koji treba da otkriju svako plovilo duže od 3,5 metara. Međutim, u praksi su prolazili brodovi natovareni narkoticima duži od 15 metara - piše "Indipendent".

Diplomate i zvaničnici, dodaje britanski list, tvrde da je za samo nekoliko godina Albanija postala centar šverca droge u Evropi, a mnogi strahuju da je novac potpuno 'zarazio' čitavu političku elitu.
- To je evropska Kolumbija! Reč je o proizvođaču i distributeru droge u Evropi. To je narko-država i oni bi izgubili mnogo novca ako bi izašli iz posla kako bi ušli u EU - rekao je jedan zapadni diplomata, a prenosi 'Indipendent'.

Trgovina drogom najviše je zastupljena, kako se navodi, u velikim albanskim gradovima, uključujući Tiranu, Drač i Floru.
- Grupe krijumčara postale su toliko moćne da imaju svoje mreže po celom svetu. Pokrivaju prostor od Latinske Amerike do Zapadne Evrope. Jasno je da te kriminalne grupe operišu uz određen stepen političke i policijske zaštite i podrške - ističe Alfonk Raka, istraživač iz Tirane.

RAKIĆ: NEĆE BITI UJEDINJENJA MITROVICE, to su provokacije onih koji bi da sruše mir!

Poznato godinama

Komentarišući ove navode, bivši državni sekretar MUP Vanja Vukić kaže da je britanski list samo napisao i potvrdio ono što Srbija govori godinama unazad.
- Albanija je država koja služi za šverc kokaina, ali i trgovinu ljudima i oružjem... Na drugoj strani, lažna država Kosovo je 'crna rupa' Balkana i Evrope i nastoji da se poveže s Albanijom u tim poslovima... Zato je između ostalog i bombardovana Srbija. Neko je hteo da se u srcu Evrope napravi novi Avganistan. Zato pokušavaju da nam otmu teritoriju - podvlači Vukić.

VESELJI UDARIO NA HARADINAJA: Tamo gde su američki interesi, tamo su i interesi Kosova!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Baš tako. Avganistan u srcu Evrope. Zato je EU toliko nemoćna pred albanskom pošasti. Srbija se trudi da sačuva svoj narod u takvim okolnostima.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17