• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.02.2019

14:13

DAČIĆ JASNO PORUČIO EVROPSKOJ UNIJI: Priština mora da ukine takse - UBEDITE IH!

Politika

DAČIĆ JASNO PORUČIO EVROPSKOJ UNIJI: Priština mora da ukine takse - UBEDITE IH!

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas članice Evropske unije da ubede vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kako bi se mogao obnoviti dijalog

On je u Bukureštu, na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU i država kandidata, podsetio da su takse od 100 odsto na snazi duže od dva meseca.

Tom odlukom prištinskih vlasti, ukazao je Dačić, krše se odredbe sporazuma CEFTA i onemogućavaju dalji razgovori.

- Stoga apelujemo na EU i njene države članice da ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana, da jednostrani potezi nisu rešenje problema, već da je najvažnije da se vratimo dijalogu kao jedinom ispravnom putu koji treba da dovede do sveobuhvatnog rešenja - istakao je Dačić.

Srbija je čvrsto veruje da da je interes Evropske unije, ali i NR Kine, stabilan i prosperitetan region Balkana, kao deo evropskog kontinenta, izjavio je danas u Bukureštu prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U govoru na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU i država kandidata za članstvo, čija je centralna tema odnosi sa Kinom, on je rekao da Zapadni Balkan predstavlja važan trgovinski pravac i region gde kineske kompanije mogu da testiraju svoje mogućnosti na evropskom tržištu.

- Logika je jednostavna: Ako se članice EU sve više otvaraju kineskom kapitalu i investicijama, onda nema razloga da to ne čini i Srbija, pogotovo sada nakon što pojedine članice EU učvršćuju partnerske odnose sa Kinom - rekao je Dačić.

On je ukazao da je EU je najveći trgovinski parner Kine, dok je Kina drugi po veličini trgovinski partner EU, tako da uzajamno mogu mnogo da dobiju od integracije i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana. 

Šef srpske diplomatije je dodao da je Srbija svesna da postoje razlike među članicama EU kada su u pitanju bilateralni odnosi sa Pekingom, ali da to ne sprečava EU da sarađuje dobro i otvoreno u oblastima koji su u nadležnosti Unije. 

- Verujemo da intenzivna saradnja Unije sa Kinom može da doprinese boljem razumevanju i u drugim oblastima. Zajednički je cilj svih, i EU i nas kandidata, da se prevazilaze ekonomske barijere i da se pomogne jačanju koncepta multilateralizma kroz otvoren dijalog - rekao je Dačić.

On je istakao da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, pored integracije u EU i jačanja saradnje sa susednim zemljama, takođe i produbljivanje odnosa sa zemljama iz drugih regiona, među kojima NR Kina ima veoma značajno mesto.

- Republika Srbija pridaje veliki značaj daljem jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa NR Kinom, saradnji u okviru inicijative ''Pojas i put'', kao i mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope ''16+1'' - rekao je Dačić. 

On je istakao da su ključni interesi koji motivišu saradnju Srbije sa NR Kinom ekonomski razvoj i podrška koju NR Kina pruža Srbiji na međunarodnom planu, posebno u Savetu bezbednosti UN.

- Od početka naše borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, NR Kina pruža principijelnu podršku utemeljenu na međunarodnom pravu, što i danas čini, ne samo na sednicama Saveta bezbednosti UN, već i u drugim međunarodnim formatima, zalažući se da se, kroz otvoreni dijalog Beograda i Prištine, dođe do kompromisnog i održivog rešenja - napomenuo je Dačić. 

Sastanak u Bukureštu održava se u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i rumunskog predsedavanja EU. 

Na marginama sastanka ministar Dačić imao je i niz bilateralnih sastanaka sa evropskim i regionalnim zvaničnicima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
KiM

pre 5 godina

Samo ti kmeči pa će ti Priština dat nove mere koje su spremne....

Milan

pre 5 godina

Hajde brate šiptare drži se svojih portala ne zamaraj nas ovde.

Milan

pre 5 godina

Ministre, to nije dovoljno. Došlo je vreme za asimetrične kontra mere. Ako ste već svojevremeno priznali dokumenta šiptarske kvazi države vreme je da se to ukine i zabrani prolaz sa takvim dokumentima. Za početak.

Abe

pre 5 godina

A raspuštanje vojske kosova ste zaboravili. To su naši politički rukovodioci u poslednje vreme počeli da guraju pod tepih, da ne kažem da zataškavaju. I to je jedan od uslova za nastavak pregovora, ukoliko me sećanje dobr služi, a služi me. Dakle, ukidanje taksi, trajno i ukidanje vojske kosova pa da se nastave pregovori.

Zoran h

pre 5 godina

Sve je prodato I veliki rat dolazi Nama srbima nece bit prvi put da izginemo za kismet Ali siptara vise nece bit srpski ratnici Sprem te se

Milisav pn

pre 5 godina

Eu treba što više iskorišćavati i svi nezaposleni bi trebalo da idu što više po svojim mogućnostima da rade tamo na crno i koristiti njihovu ekonomiju naravno na njihovu štetu,po mogućstvu i da se pljačkaju na svakom koraku i pored toga mi im nemožemo naplatiti štetu koju su nam naneli u zadnjih 30-tak godina.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija