• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Agencije/Informer

02.02.2019

15:12

ŠIPTARI OTIMAJU TREPČU?! Vlada LAŽNE DRŽAVE postaje većinski vlasnik, a onda će ZATVORITI jedinicu na severu - PAKLENA OMČA ZA SRBE!

Politika

ŠIPTARI OTIMAJU TREPČU?! Vlada LAŽNE DRŽAVE postaje većinski vlasnik, a onda će ZATVORITI jedinicu na severu - PAKLENA OMČA ZA SRBE!

Podeli vest

Kosovska skupština započela je danas vanrednu sednicu na kojoj će prvenstveno biti reči o dijalogu Beograda i Prištine. Jedna od spornih tačaka koja je danas na dnevnom redu je Predlog statuta Trepče kojim je predviđena registracija ove kompanije u skladu sa Zakonom donetim još 2016. godine

Vlada Srbije je tada reagovala i proglasila taj zakon pravnoništavnim na severu Kosova i Metohije.

 

GLAS AMERIKE: Savet bezbednosti UN bez dnevnog reda za februar zbog KiM

Direktor "Trepče sever" Jovan Dimkić, uoči današnje rasprave, rekao je za RTS da "Trepča sever" ima samoodrživu proizvodnju u finansijskom smislu i u potpunosti je solventna. Ima trenutno 1.200 ljudi koji su radno angažovani.

 

HARADINAJ SAOPŠTIO NA FEJSBUKU: Razrešio sam dužnosti ministra Nenada Rikala!

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za TV Pink uoči rasprave da bi usvajanje statuta Trepče značilo primenu Zakona o Trepči koji su poslanici Srpske liste bojkotovali, jer anulira sve ono što je srpski narod uložio u Trepču, a pre svega Fonda za razvoj Srbije.

- Statut predviđa da 80 odsto vlasništva nad Trepčom pripada takozvanoj kosovskoj vladi i anulira prava Srba, pa i 3.000 radnika - istakao je Simić.

Foto: Tanjug

Kako je objasnio, oni fizički ne mogu da zauzmu Trepcu, ali mogu da blokiraju račune i izvoz.

Po Predlogu statuta ovaj nekadašnji jugoslovenski kombinat treba da postane akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica. To su rudnici sa flotacijom: Trepča - Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik - Leposavić.

Vrednost Trepče stotine milijardi

Kosovska vlada statutom planira da preuzme 80 odsto akcija, dok bi, ako izguraju svoju ideju, vlasnici 20 odsto akcija bili radnici.

Poznato je da je Trepča "zlatna koka", jer onaj kome pripadne taj kombinat "Trepča" biće bogatiji za oko 100 milijardi evra imovine i rudnog bogatstva.

Članovi Nadzornog odbora "Trepče" imenovani su početkom aprila prošle godine, šest od devet članova. Tri mesta ostala su upražnjena za srpsku zajednicu a, kako je "Koha" tada javila, konkurs je trebalo da bude raspisan "u roku od nekoliko nedelja". Međutim, i dalje nema informacija da li su imenovani srpski članovi "Trepče" i, ako jestu, ko su oni, preneo je Kossev tada.

Prema tzv. kosovskom zakonu koji predviđa formiranje Nadzornog odbora, Srbi imaju jedno zagarantovano mesto, preneli su ranije prištinski mediji, navodeći da je Srpska lista zahtevala "povećanje prisustva na do tri člana", a da su time uslovljavali glasove za demarkaciju koja je u međuvremenu, posle gotovo tri godine - usvojena. Demarkacija je izglasana zahvaljujući, između ostalih, glasu Adema Hodže iz redova goranske zajednice, a koji je tada bio deo poslaničkog kluba Srpske liste.

Foto: Beta

Zakon o Trepči, kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto ovog Kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. godine u Skupštini Kosova. Četiri dana kasnije Vlada Srbije donela je odluku o poništenju ovog zakona, to jest "svih pravnih posledica akata i radnji" kosovskih institucija, ali ne i da izađe sa pitanjem "Trepče" pred SB UN, što je bio predlog direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića. Ustavni sud Kosova je, u međuvremenu, ovaj zakon proglasio ustavnim, a tzv. kosovski predsednik Hašim Tači ga je potpisao.

Specijalna komora tzv. Vrhovnog suda Kosova zatražila je, potom da se ovaj zakon poništi, ali iz kancelarije tzv. kosovskog premijera su istakli da će status zakona ostati nepromenjen, a prema najnovijim natpisima u prištinskim medijima, ovaj zahtev Vrhovnog suda može i da bude odbijen.

Ovim zakonom tzv. Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto Trepče, a isti predlaže zatvaranje jedinice "Trepča-sever", uz formiranje novih, od kojih će jedna biti upravo na severu. Srpska lista se u prošlom sazivu oštro protivila usvajanju i sprovođenju ovog zakona, zbog čega je i zamrzla svoje učešće u kosovskim institucijama.

Ko su akcionari Trepče?

Fond za razvoj Republike Srbije (55,1 odsto vrednosti kapitala)
Generaleksport" Beograd (6,8)
"Jugobanka Jug Banka" Kosovska Mitrovica (2,3)
"Progres" Beograd (1,9)Dunav banka a.d. Zvečan (1,9)Elektroprivreda Srbije (1,6)"14 Oktobar" Kruševac (0,14)"Termoelektro" Beograd (0,07)"Ratko Mitrović" Požega (0,07)Dunav Osiguranje Beograd (0,03)Luka Bar Beograd (0,01)

MOGERINI ZAPRETILA TAČIJU: Nema više vremena za gubljenje

ITALIJA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?! Žestok šamar Prištini stiže tri dana posle godišnjice proglašenja nezavisnosti!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
maki

pre 5 godina

Nadam se da ce im neko stati na put i da prestanu da otimaju nesto sto im ne pripada.

MilosObilic1389

pre 5 godina

zato su Ameri i bombardovali SRbiju...Trepca...To im je bio cilj....Oteti Trepcu...Sta sve tamo ima...?

Dragan

pre 5 godina

Međunarodna zajednica mora da reaguje na ovakve stvari inače se Albanci neće umiriti dok ne proteraju i etnički očiste Kosovo i Metohiju.

mirko

pre 5 godina

Koja medjunarodna zajednica? Ona koja nes je bombardovala da bi nam bas Trepcu uzela?

Nikola

pre 5 godina

Pristina i siptari pokusavaju da izazovu rat!!

maki

pre 5 godina

Oni su navikli sve da otimaju i da prisvajaju, ali nadam se da ce se to ispraviti.

caca

pre 5 godina

Dokle ce vise da se siri bahatost zle i podmukle Pristinske vlasti????Trepca ne sme da nam se otme!!!Moramo da se borimo za sve sto je nase!!!

Mija

pre 5 godina

Ovakvo ponasanje mora da se zaustavi.Albanci vrse pritisak,i zele po svaku cenu da oteraju Srbe sa KIM.Nadam se da ce nam EU i Amerika pomoci.Ovakvo ponasanje je zaista prelilo casu.Prvo takse ,a sad i ovo.

Joca

pre 5 godina

Nadam se da ce nasa vlada naci nacina i resenja da ne dozvoli otimacinu Albanaca.

Vesna

pre 5 godina

Kako mogu da otimaju nesto sto nije njihovo,sramota jedna

Jovan

pre 5 godina

Ovo što rade Šiptari je nedopustivo! Hoće li EU reagovati?

slađa

pre 5 godina

Budu li šiptari ovo uradili sa Trepčom, odmah recipročne mere. I to drakonske. I sve na SB UN.

Drago

pre 5 godina

Samo gledaju kako da oteraju Srbe koji dole zive.

Lena

pre 5 godina

Ovo je zaista skandalozno sta sve radi Pristina

Mašnica

pre 5 godina

Šiptari bi sve da prigrabe sebi kao da Srbija apsolutno ne postoji.

Goran

pre 5 godina

Mogu Šiptari ovaj svoj zakon o Trepči da okače mačku o rep.

Maca

pre 5 godina

Sve ovo se dešava pred očima međunarodne zajednice i kako očuvati pozicije Srbije po pitanju Kosova ako ne narodnim jedinstvom. A opozicija našla sad da protestvuje kada treba svim silama da rešavamo ove probleme.

Tifani Rok

pre 5 godina

Takse ne ukidaju, Trepcu otimaju! Strašno!!!

rubrika neverovatno

pre 5 godina

Jos 2016. oni su doneli zakon prema kome 2019. otimaju Trepcu kao sto su oteli privatne kuce, livade i njive.

milijana

pre 5 godina

Siptari zele sve na silu da preuzmu. Ponasaju se bahato i osiono. Nadamo se da ce neko reagovati i spreciti ih u daljim, prljavim namerama.

Natasa

pre 5 godina

Siptarski teror nad nama sve vise uzima maha!

Rajko

pre 5 godina

Necemo se odreci nase imovine,morace duboko da se zapitaju kako misle da otmu Srpsku imovinu!

Dragojlo

pre 5 godina

Pametnom politikom predsednika Vucica uspecemo da sacuvamo Trepcu, zlatnu koku cija se tacna vrednost ne zna. Moramo sacuvati sve sta je nase i obnoviti resurse za dobrobit nase buducnosti.

Nikola

pre 5 godina

Niko nece dozvoliti njima da tako lako uzmu Trepcu,ako treba tuzicemo vladu u Pristini,sto nasilno pokusava da prisvoji nesto sto nije njihovo!

Ana

pre 5 godina

Srbija ce braniti svoju teritoriju i imovinu na Kosovu i Metohiji.

sara

pre 5 godina

Ne mogu oni nista da otmu jer oni ne postoje, Kosovo je deo Srbije, a to pripada Srbiji.

lana

pre 5 godina

Kosovska vlada zeli da postane vecinski vlasnik Trepce.

filip

pre 5 godina

Srbija je spremna na dijalog, kada pristina ukine takse.

tara

pre 5 godina

Ne mogu da nam otmu jer su i oni deo Srbije, Kosovo je deo Srbije.

Nikola

pre 5 godina

Strasno koliko je to bolesna nacija, Daj Boze da izadjemo na kraj sa njima i njihovim bolesnim umom.

Mustafa

pre 5 godina

Samo da nas narod izdrzi ovu torturu i ovo izivljavanja. Verujem da ce se sto pre naci resenje i zaustaviti ovo zlo od Pristine i njenih predstavnika.

Mina

pre 5 godina

A ''vlada Srbije'' ce da cuti? Da zove EU u pomoc?

ivana

pre 5 godina

Mogu samo da sanjaju o tome da nam otimaju zemlju, ne damo se!

Janko

pre 5 godina

Siptarima se pod hitno mora stati na put,ovo sto rade nije humano a krsi sve sporazume.

Miloš

pre 5 godina

Prvo traže ujedinjenje Mitrovice a sad hoće i Trepču to je jasan dokaz da žele da preuzmu Sever i da proteraju i preostale Srbe!

Branko

pre 5 godina

Pristina je navikla da otima ono sto pripada drugima.

MINA

pre 5 godina

Gde su setaci i opozicija? Da stanu u odbranu srpskog naroda.Licemeri

Iva

pre 5 godina

Nastavak politike nasilja, provokacija i netolerancije.

Jovana

pre 5 godina

to je njihov manir i njohov put koji ih nece usreciti.

Jovan

pre 5 godina

Kod njih i nož i pogača ali za tu pogaču drugi se pitaju!

Velizor

pre 5 godina

Albanci zele da ociste Kosovo od Srba, a u svojim namerama mogu i da uspejuu jer organizacije koje su zaduzene za takve stvari sve vreme zmure i ne vide ogroman problem

Jela

pre 5 godina

Strašno, hoće da ugroze opstanak svih Srba na KiM! Srbija će ovo ludilo albanaca sprečiti!

Desa

pre 5 godina

Udaraju na egzistenciju preostalih Srba na KiM nebi li ih oterali! Svet mora da reaguje i obuzda albansko ludilo!

SS

pre 5 godina

Koja međunarodna zajesnica,šipci guraju prema kraju svidelo se to nama ili ne,pogotovo što nemamo "mentora" ni bilo kog drugog svetskog čuda da se zauzme za nas.Imamo nažalost dve mogućnosti,koju odabrati.Da se ne zavaravamo više.

Milan

pre 5 godina

Potrebna je reakcija svih iz međunarodne zajednice, ako je ne bude ode nam Trepča, samim time i Kosovo nam više i ne treba jel nema vrednost nikakvu. Uslediće napuštanje srpskih radnika i beg u centralnu Srbiju!

Daliborka

pre 5 godina

Albanci na KiM sve rade protiv pravno i krse sva medjunarodna prava i jos pokusavaju da Srbe na severu ostave bez mogucnosti da opstanu na svojim ognjistima. Nedajte sever KiM.

Milos

pre 5 godina

Ove navode treba dobro ispitati! Ovo nikako ne smemo dozvoliti!

minja03

pre 5 godina

Šiptari ne odustaju od svojih zlih namera i želja.

Mixi

pre 5 godina

Albanci su nerazumni i neodgovorni, rade sve samo da proteraju Srbe sa KiM.

milan

pre 5 godina

Evropa mora da reaguje jer dok ćute ovi teroristi neće stati.

cegevarakovacica

pre 5 godina

Sve se vise udaljavamo od nastavka dijaloga.

avanturista

pre 5 godina

Srbija mora da pokaže inicijativu za opstanak svog naraoda na Kosovu,i u politici SNS ima perspektivu

Ronaldinjo

pre 5 godina

Šiptari ne mogu da otmu Trepču jer je Trepča u Srbiji.

marija

pre 5 godina

Ne mogu da uzmu oni sta hoce ,nije dole nista njihovo

Srdjan

pre 5 godina

Samo ne znaju da pravo na tu imovinu pored svega ima R. Srbija po svim pravima ovoga sveta bez obzira na njihovo uzurpiranje.

Ana

pre 5 godina

Mora im se stati na put i zaustaviti sirenje velikog zla.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija