• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/lajmi.net

03.02.2019

16:17

ŠIPTARI SE MALO ZAIGRALI! Veseljijev predlog o ukidanju poreza POGORŠAVA SITUACIJU SRBIJE!

Politika

ŠIPTARI SE MALO ZAIGRALI! Veseljijev predlog o ukidanju poreza POGORŠAVA SITUACIJU SRBIJE!

Podeli vest

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji ove nedelje predao je liderima vladajuće koalicije svoj pisani predlog obustave poreza, kako bi sačuvao šiptarske interese i partnerstvo sa SAD

Ovaj dokument poslat je ambasadoru SAD na Kosovu Filipu Kosnetu na samitu 23. januara, a samitu je prisustvovao i Ramuš Haradinaj.

Veseljijev plan napisan je na devet stranica. 

Izjave američkog ambasadora - koje ne govore o ukidanju poreza, već samo o privremenoj suspenziji - očigledno su u skladu sa Veselijevim predlogom.

Dokumentom su predviđeni uslovi za suspenziju poreza, mere u periodu suspenzije, kao i nadoknada 100% poreza i puni reciprocitet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Кao takav, Veseljijev predlog da se porez ukine u stvarnosti izlazi iz još ozbiljnije Srbije.

Ovo su uslovi za suspenziju poreza od 120 dana, što je predviđeno Veselijevim dokumentom:

SRBIJA

Preporučuje se privremena obustava carinske tarife za 120 dana, počevši od 1. februara 2019. Ova suspenzija će služiti kao rok za Srbiju tako da će u tom periodu ispuniti svoje obaveze koje proističu iz Sporazuma Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), kao i sporazumi postignuti kroz Briselski dijalog.

U roku od 120 dana od privremene suspenzije, od Srbije se traži da promeni svoju neprijateljsku poziciju, a u okviru normalizacije odnosa da preuzme sledeće akcije:

1. Sprovoditi sporazum o zajedničkim prelazima u okviru integrisanog upravljanja granicom i pokazati se da sarađuju u razmeni prekograničnih informacija i verifikacije u svrhu sigurnosti i olakšavanja trgovine između dve zemlje.

2. Prihvatiti i priznati sva dokumenta robe, licenci, pečata i dokumentacije izdate od strane vlasti  Кosova.

3. Prepoznati barkod i banderol u kosovskim proizvodima.

AKO IZGUBIMO PODRŠKU AMERIKE, IZGUBIĆEMO SVE! Veselji plače i traži od Haradinaja da ukine takse

 

4. Carina Srbije treba da prestane da koristi pečate srpskih paralelnih struktura na Кosovu i da u potpunosti ispoštuje obavezu postignutu 2. septembra 2011. godine u Briselu o uzajamnom priznavanju pečata i obavezi koje proističe iz CEFTA-e.

5. Prepoznati registarske tablice vozila za građane Кosova, kao i putne isprave izdate od nadležnih institucija Кosova.

6. Eliminisati barijere, dvostruke standarde ili zloupotrebe koje postaju članovi kosovske dijaspore, koji prolaze kroz Srbiju.

7. Omogućiti putnicima iz trećih zemalja da uđu u tranzit preko Кosova u Srbiju.

8. U duhu procesa normalizacije odnosa između naših dviju suverenih država iu skladu sa obavezama preuzetim u sporazumima potpisanim u Briselu, Srbija treba da okonča svoje napore da spreči i ošteti poziciju Кosova na međunarodnoj sceni.

9. Sprovesti Briselske sporazume za revitalizaciju glavnog mosta Ibra i glavnog puta u severnoj Mitrovici, oslobađajući slobodno kretanje ljudi i robe u oba dela grada.

10. Sprovođenje Briselskog energetskog sporazuma.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Može samo suspenzija anticivilizacijskih taksi kao podloga za nastavak bilo kakvog dijaloga bez uslovljavanja od strane tzv. Kosovo. u odnosu na Srbiju. Ono što je tema budućeg dijaloga ne može biti predmet uslovljavanja za ukidanje taksi i ostalih jednostranih odluka do sada donetih od strane prištniskih nepriznatih vlasti.

Milancche

pre 5 godina

Moje je mišljenje da se to bez rata ne može rešiti.Tako izgleda.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija