• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.02.2019

22:43 >> 22:45

SRBIJO, NE ZABORAVI MALU, ALI HEROJSKU, EKVATORIJALNU GVINEJU! Nisu je uplašili SAD, BRITANIJA, NEMAČKA - RAT U SB UN besni svom snagom!

Politika

SRBIJO, NE ZABORAVI MALU, ALI HEROJSKU, EKVATORIJALNU GVINEJU! Nisu je uplašili SAD, BRITANIJA, NEMAČKA - RAT U SB UN besni svom snagom!

Podeli vest

Savet bezbednosti UN još nije uspeo da konsenzusom usvoji dnevni red za februar i trenutno se vodi velika borba među članicama oko toga da li treba nastaviti do sada ustaljenu praksu tromesečnih debata o izveštajima generalnog sekretara o misiji UNMIK-a na Kosovu

Na sajtu Ujedinjenih nacija još nema zvaničnog rasporeda zasedanja SB UN za ovaj mesec, a navedeno je samo da će sutra, 4.februara, biti sednica na kojoj bi se, kako stoji, raspravljalo o pretnjama medunarodnom miru i sigurnosti - "plaćene aktivnosti kao izvor nesigurnosti i destabilizacije u Africi".

Ambasador Ekvatorijalne Gvineje, predsedavajući Saveta bezbednosti za februar, izjavio je na konferenciji za novinare da je Savet bezbednosti odlučan da pregovorima dođe do rešenja u vezi sa Kosovom.

- Naši politički koordinatori će narednih nekoliko dana pokušati da pronadu rešenje, da bi se izbeglo odugovlačenje situacije do 7. februara. Ako do tada ne bude dogovora, biće održano proceduralno glasanje i biće doneta odluka - rekao je Anatolio Ndong Mba.

BELORUSIJA STOPIRALA SRBIJU - SMETA IM NAŠ SIR! Rusija uz nas, razgovori sa EVROAZIJSKOM UNIJOM PREKINUTI!

Kosovo je, kako je naveo, na programu rada za ovaj mesec, zato što je tako predviđeno kalendarom i vreme je za tromesečnu debatu o UNMIK-u, objavljeno je na sajtu SB UN. 

Ambasador Ekvatorijalne Gvineje je podsetio da je lane u avgustu Savetu predsedavala Velika Britanija, koja nije uvrstila tu raspravu, Kina jeste u novembru, a u decembru se na vanrednoj sednici raspravljalo o kosovskoj vojsci.

Ali kada je reč o redovnom rasporedu, između novembra i februara, prošlo je tri meseca i Kosovo se automatski našlo na kalendaru SB UN.

- Pojedine članice smatraju da su sednice o Kosovu svaka tri meseca prečeste i da bi period između izveštaja trebalo da bude duži, dok pojedini smatraju da bi trebalo da se držimo uspostavljenih pravila. Ne mogu da predvidim ishod pregovora, ali mogu da kažem da su u toku i da ako ne bude pozitivnog ishoda - da odlučimo u pregovorima, imaćemo proceduralno glasanje 7. februara. Međutim, to bi bilo za žaljenje - izjavio je ambasador Anatolio Ndong Mba.

Ministar Ivica Dačić kaže za Tanjug da je Ekvatorijalna Gvineja, kao mala zemlja, iskazala veliki principijelnost i herojstvo sto je do kraja insistirala na sednici, ali su usvajanje mesecnog dnevnog reda sprecile svojim protivljenjem SAD, Velike Britanija, Nemačka I Poljska.

EU UCENJUJE SRBIJU! 'TURSKI TOK' MOŽE, AKO NE TRANSPORTUJE SAMO RUSKI GAS?! Mora da ide i američki?!

- Zaista je začuđujuce da u trenucima kada je blokiran dijalog zbog necivilizacijskih taksi Pristine, ove zemlje ne zele da se o tome raspravlja. Nije Srbija uvela praksu da se sednice održavaju na tri meseca, vec generalni sekretar UN-a piše svoje izveštaje na tri meseca. Mi smo spremni da se postigne kompromis, ali apsolutno osuđujemo pokušaj da se tema Kosova izbaci sa dnevnog reda SB UN-a.

 

ŠEF FRANCUSKIH SPECIJALACA: ZAPAD NE ŽELI DA PRIČAM O ZLOČINIMA OVK! Prete mi smrću, ali me neće SPREČITI DA KAŽEM ISTINU!

Da je neophodno da se raspravlja o Kosovu potvrda su i dalje jednostrane i nerazumne odluke Prištine, kao što je noćašnja o Trepči. Vlasti u Prištini su najveća pretnja stabilnosti i miru u regionu u ovom trenutku, zato nema opravdanja za nastojanje zapadnih zemalja da se ukinu sednice SB UN-a o Kosovu, rekao je Dačić. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Avram

pre 5 godina

Hvala ovoj hrabroj zemlji,nista cudno od ovih nasih vecnih neprijatelja,ali sta je sa tim poljacima !!!

Gvinejac

pre 5 godina

Da nemojte zaboraviti braću gvinejce koji su zatucani ka i vi .45 % djece završi šesti razred osnovne škole,to sve govori

Jovan Futog

pre 5 godina

Ovp je prilika da se i male zemlje loliko toliko otrgnu iz zagrljaja velikih sila i da vode samostalno svoju politiku. Ove ce biti sve prisutnije u madjunarodnoj politici.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija