• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Espreso

06.02.2019

18:08

TAJNE SLUŽBE OBJAVILE DOKUMENTA KAKO JE ZAROBLJEN DRAŽA: Sleteo je avion sa SAVEZNIČKIM OBELEŽJIMA, a onda je počela AKCIJA!

Politika

TAJNE SLUŽBE OBJAVILE DOKUMENTA KAKO JE ZAROBLJEN DRAŽA: Sleteo je avion sa SAVEZNIČKIM OBELEŽJIMA, a onda je počela AKCIJA!

Podeli vest

Još uvek nije odlučeno u postupku zahteva za rehabilitaciju Nikole Kalabića. U martu će se pred sudom kao svedoci naći Veselin Đuretić, Bojan Dimitrijević i istoričar kog će predložiti Više javno tužilaštvo

Pred Višim sudom u Valjevu i dalje je u toku postupak za rehabilitaciju Nikole Kalabića , a po predlogu njegove unuke Vesne Kalabić.

 

 

Sudija Dragan Obradović je krajem aprila 2017. godine doneo rešenje kojim je usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića. Na to rešenje Više javno tužilaštvo u Valjevu uputilo je žalbu. Apelacioni sud u Beogradu je u prvoj polovini 2018. ukinuo rešenje o rehabilitaciji zaključivši da je prvostepeni sud pogrešno primenio materijalno pravo pri odlučivanju, pa da je zbog toga i činjenično stanje nepotpuno utvrđeno. Ponovni postupak je počeo u decembru.

 

(ANKETA) MUZEJ DRAŽE MIHAILOVIĆA USKORO U SRBIJI?! Evo nove idealne prilike da se PODELIMO NA PARTIZANE I ČETNIKE!

 

(FOTO) OTKRIVENI TAJNI SPISI! Evo šta je ćerka Draže Mihailovića rekla NA SASLUŠANJU U UDBI 13. oktobra 1948!

 

Sudu u Valjevu obratio se Veselin Đuretić autor dvotomnog dela „Savezici i jugoslovenska ratna drama“ koji tvrdi da Nikola Kalabić nije bio izdajnik.

Đuretić je takođe naveo da je Tito u vreme Drugog svetskog rata imao nekoliko tajnih susreta sa Pavelićem. Za raspravu o Kalabiću bitan je i američki vojni dokument iz kojeg se može saznati „da su sve dosadašnje priče o sudskom procesu i smrti đenerala Mihailovića lažne”, ističe u dopisu Đuretić, prilažući preveden dokument Vojne obaveštajne službe SAD.

U njemu poverljiv izvor iz Komande korpusa Požega JVUO izveštava američkog obaveštajca da je Draža Mihailović, teško bolestan od tifusa, u martu 1946. primenom ratnog lukavstva „kidnapovan” na improvizovanom aerodromu severozapadno od mesta Rudo. Prethodno je zarobljen jedan od ličnih Mihailovićevih lekara koji je pod pritiscima odao plan kretanja četničke komande. Na aerodrom su sletela dva aviona sa savezničkim obeležjima, iz njih izašli oficiri u savezničkim uniformama i dogovorili transport obolelog đenerala u Italiju na lečenje. Tek kada je Mihailović ukrcan i kada su avioni poleteli, četnici su shvatili da je u pitanju prevara, ali bilo je kasno.

Foto: Pogledi.rs, illinois.edu

Istovremeno sudu se obratio i Gradski komitet komunista Valjeva koji pak tvrdi da za zločine koje su četnici počinili pod njegovom komandom.

Naveden je slučaj Živana Đurđevića iz sela Balinović kod Valjeva kojem su u proleće 1943. godine najpre zaklali jednog sina, a potom ga živog pekli na ražnju dok nije umro u najstrašnijim mukama. Iste godine Kalabić je naredio da se u se Gornjem Crniljevu kod Osečine ubije meštanin Aleksandar Pavlović Gerla koji je odbio da četnicima spremi hranu, tvrde komunisti i dodaju da su u maju 1944. u Rajkovcu kod Aranđelovca zaklane seljanka Darinka Radović i njene dve ćerke. U selu Kopljaru kod Aranđelovca 26. decembra 1943. Kalabić i njegova svita zaklali su 22 lica, među njima i jedno dete, u selu Svetliću kod Topole u junu 1944. zaklali su porodicu Čedomira Đurđevića, u Vraniću nedaleko od Beograda u decembru 1943. zaklali su ili ubili 72 žitelja, navode u dopisu valjevski komunisti, dodajući da je spisak Kalabićevih zločina ogroman i da to Šumadija i Srbija ne mogu zaboraviti.

Na sudu će se tako u martu čuti i jedna i druga strana, ali i Kalabićeva unuka podnosilac zahteva za rehabilitaciju dok će svoje mišljenje izneti i neko od istoričara koga će pozvati Tužilaštvo.

OTKRIVENA NAJVEĆA BROZOVA TAJNA! Grob Draže Mihajlovića je kod Belog Dvora!

 

KO ĐENERALU MIHAILOVIĆU ZAPALI SVEĆU, ČEKA GA ROBIJA: Milogorci spremaju drastične mere za pobornike četnika, BLAŽO ĐUKANOVIĆ SE PREVRĆE U GROBU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
hag

pre 5 godina

pi.ka kao i sRatko...krio se ko tetka.......klasičan pravoslavni heroj!

UFOLOG

pre 5 godina

Pustili su Pavelića da pobegne. Osvedočenog nacistu a Dragoljuba koi se u zvaničnoj istoriji sveta smatra kao vođa jednog od pokreta otpora na teritoriji Evrope u to doba su žrtvovali. Bacili ga lavovima.... Ni grob mu se nezna. Svi oni učesnici tih događaja polako nestaju izumiru ali što je najgore mržnja ostaje za naredna pokolenja.

Boby72

pre 5 godina

Н Х. Даринка Радовић јесте била родом из села Рајловац, али не код Аранђеловца већ код Тополе. Искрено, не знам како је настрадала! Комунисти су писали њихову историју коју смо и ми нажалост морали да учимо! Али, истина је као и правда... Само једна!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija