• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

16.02.2019

12:43 >> 12:51

Povratak "džihadista iz Sirije": lažna vijest i pristrasno izveštavanje (ISPRAVKA)

Politika

Povratak "džihadista iz Sirije": lažna vijest i pristrasno izveštavanje (ISPRAVKA)

Podeli vest

akon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao evropske zemlje da preuzmu svoje državljane koji su se borili na strani ISIL-a, “RTRS” je objavio članak prepun špekulacija

U trenutku kada su prilog i članak nastajali, vršene su provjere osoba sa spiska za koje se sumnjalo da su državljani Bosne i Hercegovine, kao što se može vidjeti iz navedene izjave ministra Mektića. Međutim, ta činjenica nije spriječila da se članak napiše na osnovu stavova Dževada Galijaševića, samoproglašenog stručnjaka za bezbjednost. Također, indikativno je i to što “RTRS” nije objavio informaciju koja je došla naknadno, a koja kaže da se na spisku ipak nalaze samo 2 BiH državljana.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump pozvao evropske zemlje da preuzmu svoje državljane koji su se borili na strani ISIL-a, a među kojima je i Bosna i Hercegovina, “RTRS” je u objavio članak pod naslovom:

Koliko će BiH primiti zarobljenih pripadnika ISIL-a?

I članak i prateći TV prilog počinju tvrdnjom da Ministarstvu sigurnosti BiH nije dalo odgovor na ovo pitanje:

Koje korake je BiH preduzela po prispjeću zahtjeva američke administracije da, zbog povlačenja američke vojske iz Sirije, preuzme BiH državljane, zarobljene pripadnike ISIL-a, pitanje je na koje iz Ministarstva inostranih poslova BiH nije stigao obećani odgovor.

U samom članku se, međutim, navode izjave ministra spoljnih poslova Igora Crnadka i odgovor ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića, koji je rekao da je ministarstvo u tom trenutku i dalje vršilo provjere na osnovu kojih će bh. državljani biti procesuirani ukoliko se potvrdi da ih je bilo u ISIL-u:

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu, Igor Crnadak, rekao je za federalne medije da je iskazana čvrsta podrška Koaliciji u borbi protiv terorizma i ISIL-a. Ništa konkretnije ni od ministra bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragana Mektića - broj radikalnih islamista koji se vraćaju ili je tajna ili nepoznanica.(...)
Mogu samo reći da vodimo određene razgovore, a i određenu korespondenciju u vezi s tim pitanjem. Do kraja ove sedmice znaćemo konkretnije šta ćemo uraditi, jer vrše se još neke provere. Ako se potvrdi da je reč o državljanima BiH, mi ćemo ih preuzeti i procesuirati pred pravosudnim institucijama BiH - kaže Mektić.

U trenutku kada je ovaj prilog i članak nastajao, dakle, vršene su provjere osoba sa spiska za koje se sumnjalo da su državljani Bosne i Hercegovine, kao što se može vidjeti iz navedene izjave ministra Mektića. Međutim, ta činjenica nije spriječila da se u članku implicira da se “broj radikalnih islamista” predstavi kao “tajna ili nepoznanica”.

Jedini “izvor” za špekulacije u tekstu "RTRS"-a predstavljaju stavovi Dževada Galijaševića, samoproglašenog stručnjaka za bezbjednost za koga je “Raskrinkavanje” u nekoliko navrata ustanovilo da je nije kredibilan izvor, a koji je i u ovom slučaju dobio ulogu legitimizacije objavljenih tvrdnji:

“Dobijamo ideološku braću Edina Gačića, ljude koji su otišli 7.000 kilometara daleko da bi nekažnjeno ubijali narod u njihovoj zemlji, verske fanatike koje u BiH ima ko da dočeka. Dobijamo lica koja se aktivno ne mogu držati pod kontrolom, bar ne na ovaj način na koji se naše bezbednosne agencije ophode - kaže stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.” (...)
Ističe da je 25 odsto BiH koju kontroliše bošnjačka politička elita sa 100 paradžemata, vehabijskim zajednicama, ostatcima odreda El Mudžahedin i tzv. aktivnom islamskom omladinom, najmanje bezbjedna teritorija Evrope. Galijašević zato ne sumnja da se u brojne simpatizere mogu svrstati pojedinci koji aktivno učestvuju u organizaciji dočeka ratnika ISIL-a.

Neprovjerene tvrdnje i špekulacije objavljene na "RTRS" ubrzo je preuzeo “Informer”, koji je prilogu “RTRS”-a dodao i  svoju uredničku opremu. Članak na portalu “Informera” je objavljen pod sljedećim naslovom:

(VIDEO) UZBUNA U SRPSKOJ! AMERI U BIH ŠALJU DESETINE DŽIHADISTA IZ SIRIJE: Sarajevo krije DOLAZAK OPAKIH UBICA!

“Desetine džihadista” se ne spominju u originalnom članku, no ova je “mjerna jedinica” vjerovatno preuzeta iz dijela kojim se završava tekst na "RTRS":

Desetine žena i djece takođe bi, uskoro, iz Sirije moglo da se vrate u BiH, a Savjet ministara početkom mjeseca formirao je Koordinaciono tijelo za njihov doček. Ideološki zatrovani vratiće se i ratnici i njihove porodice u sredine u kojima će biti prihvaćeni, vehabijske zajednice i paradžemate, koji su bez adekvatnog i efikasnog nadzora. Ozbiljan bezbjednosni izazov, na koji u BiH ni do sada policijske strukture nisu umjele odgovoriti.

Pet dana nakon objave “RTRS-ovog” priloga, ministar sigurnosti Dragan Mektić u izjavi za „Avaz“ potvrdio je kako je Bosna i Hercegovina dobila spisak s imenima deset bivših ISIL-ovaca zarobljenih u Siriji koji bi trebali biti izručeni. Također je naveo da je za osam osoba sa spiska utvrđeno da nisu državljani Bosne i Hercegovine, te da su samo dvojica ušla u proces provjere. Drugim riječima, desilo se upravo ono što je najavio i u izjavi za "RTRS" - završene su provjere i odlučeno je o daljim koracima:

Mektić ističe da je do sada utvrđeno da osam osoba nisu državljani BiH te su dvojica ušla u proces provjera. Jedan je Ibro Ćufurović (24) iz Velike Kladuše, koji je bio pastir kod Huseina Bilala Bosnića, osuđenog za terorizam. Ćufurović je otišao u Siriju 2013., a za njim je raspisana i crvena Interpolova potjernica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Giša

pre 5 godina

Vi ste toliko šuplji da niste ni svjesni..Pored vas se takve stvari dešavajj da to nije više normalno.Min.Bez.je tvorevina za uzomanje para i namještanje radnih mjesta politički podobnim licima.Vi nemate osnovni uvid u migracije ljudi a pričate o borbi protiv terorizma.To ste negdje pročitali i sada ste glavni.Vi ste jedan obični šljam koji je na grbači ovog ludog naroda

mimi

pre 5 godina

mi srbi smo kako tako izlazili na kraj sa dzihadistima,neznam kako ce evropa sa njima,neshvataju da su oni dolaskom kod nas dosli i naprag evrope

miroslav moric

pre 5 godina

vjerovali ili ne ali ovaj zadnji ubijeni gacic ubica murijasa treniro u rodnom gradu banja luci.

Mannnn

pre 5 godina

Od bradonja se srbima uvlaci strah u kosti...

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo je laž džihadisti neznaju pričati srpski

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija