• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.02.2019

17:33

VUČIĆ ZA POLITIKO: Potreban sporazum oko Kosova - U suprotnom, suočićemo se sa KATASTROFOM!

Politika

VUČIĆ ZA POLITIKO: Potreban sporazum oko Kosova - U suprotnom, suočićemo se sa KATASTROFOM!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Politiko, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, da ga u nastojanjima za postizanjem sporazuma sa Prištinom, koji možda neće biti popularan u domaćoj javnosti, pre motiviše viši cilj, nego dnevna politika

Sporazum mora da bude postignut, ističe Vučić i dodaje:

- U suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom. Ja verujem u nečiju zaostavštinu, to bih voleo da vidim - kazao je Vučić, citira ga Politiko.


Briselski sajt je u opširnom tekstu objavio razgovore koje je njihov novinar tokom trajanja konferencije u Minhenu vodio sa Vučićem, tzv. kosovskim predsednikom i premijerom Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, kao i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

U tekstu "O Kosovu: Tri predsednika i premijer", deo posvećen Vučiću nosi podnaslov "U potrazi za zaostavstinom" i u njemu se navodi da je Vučić "jasno stavio do znanja da se neće vraćati za pregovarački sto sve dok Kosovo ne ukine tarife od 100 odsto nametnute na srpsku robu prošlog novembra kao odgovor na napore Beograda da blokira članstvo Prištine u policijskoj agenciji Interpol". 

Vučić je poručio da će se, ako tarife budu ukinute "odmah vratiti u Brisel" kako bi nastavio dijalog.

Na to je usledila novinarska opaska da je Haradinaj, za kojeg "Politiko" navodi da je "pokretačka sila koja stoji iza tarifa", kazao da će one biti ukinute tek nakon spostizanja konačnog sporazuma.

- Mislio sam da je neodgovoran, ali ne i da je toliko neodgovoran - odgovorio je Vučić.

Navodi se da je predsednik Srbije "pozvao spoljne sile da izvrše ''pozitivan pritisak'' na sve strane - jasno stavljajući do znanja da žele da vide sporazum i pružajući podsticaje koji bi mogli da dovedu do njegovog postizanja, ali je potom dodao":

- To se više tiče nas, Srba i Albanaca, da budemo iskreni - rekao je Vučić.


Navodi se i da je srpski predsednik kazao da "dve strane treba da budu slobodne da razgovaraju o povlačenju zajedničke granice", iako je, po oceni Politika, "razgovor o mogućoj razmeni teritorija pokrenuo osude u regionu i podelio međunarodne sile".

U tekstu se dalje navodi da je "Vučić umanjio entuzijazam EU oko ideje da bi sporazum o Severnoj Makedoniji mogao da stvori momentum za rešenje između Srbiej i Kosova".

- To pokazuje da su Evropi potrebne neke dobre vesti, više nego što je nešto mnogo važan u pogledu situacije između Beograda i Prištine. To ne može da se poredi... To je 100 puta teže - kazao je Vučić.

"Politiko" ocenjuje da je u vezi sa "žučnom javnom debatom" Vučića i Tačija u Minhenu, "dobra vest da se oni baš ne slažu" i da je to otprilike jedino oko čega su se složili.

Portal ocenjuje da je debata "jasno pokazala koliko će im biti teško da dođu do mirovnog sporazuma, čak i dve decenije posle rata". 

Briselski sajt navodi da su "i Tači i Vučić kazali da je njihova razmena mišljenja u lošem raspoloženju bila korisna zato što je pokopala bilo kakvu lažnu nadu da će oni brzo postići sporazum", ali i podseća da se oni i dalje suočavaju sa snažnim zapadnim pritiskom da nastave dalje".

- Vučić i Tači su razmenjivali optužbe vezane za rat i raspravljali se oko toga ko je kriv za aktuelni prekid dijaloga uz posredovanje EU, namenjenog razrešavanju razlika. Ali, EU i SAD traže od lidera da izglade stvari. Donald Tramp im je pisao pisma ohrabrujući ih da teže sporazumu, kojim bi bila podvučena crta ispod poslednjeg u seriji ratova zbog kojih se Jugoslavija raspala 90-ih godina prošlog veka - piše u tekstu.

Navodi se da bi, "kada je u pitanju EU, sporazum u velikoj meri smanjio šanse oživljavanja zamrznutog sukoba između Srbije i Kosova", kao i da su "i EU i SAD rešeni da vežu Zapadni Balkan snažnije za Zapad, smanjujući tako uticaj Rusije, Turske i drugih rivalskih sila u regionu"".

- Zapadni lideri nadaju se da će okončanje dugotrajnog spora između balkanskih suseda Grčke i sada preimenovane Severne Makedonije ohrabriti Kosovo i Srbiju da slede primer - navodi se u tekstu.

VUČIĆ PO ZAVRŠETKU MINHENSKE KONFERENCIJE: Svet se menja drugačije su potrebe i ocene, u okvirima u kojima se krećemo VEOMA SAM ZADOVOLJAN!

(VIDEO) PETKOVIĆ: Vučić u Minhenu pokazao da Priština minira dijalog!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikoletka

pre 5 godina

Sporazumevanje je bitno i to sto pre da se desi

Jovana

pre 5 godina

Jeste katastrofa ziveti u nepetosti i proganjanju kao nas narod na Kosovu.

Dante

pre 5 godina

Samo Pristina nije svesna velikog problema koji moze da povuce za sobom ova situacija. Jer oni ne razmisljaju kao savremen svet,oni vode primitivnu politiku koja ce im se obiti o glavu.

Marija

pre 5 godina

Srbija nesme vise da dozivljava katastrofe i mora da krene napred zbog Srpskog naroda.

Vera

pre 5 godina

Stav Srbije je jasan. Nema dijaliga dok se takse ne ukinu.

Rajko

pre 5 godina

Rat nikome nije dobro doneo i zbog toga treba pokušati doći do rešenja pregovarima.

Eva

pre 5 godina

Nesto se mora preduzeti, ali Pristina mnogo koci!

Boka

pre 5 godina

Ma,Pristini i nije u cilju da se sa nama uskladi...zato smo u problemu!!!

marko

pre 5 godina

OVAJ KRETEN CE PRIZNATI ZLOCINACKU TVOREVINU I ODMAH AUTOMATSKI GA TREBA UBITI. NEMA TU SRECE U SRBIJI BEZ GRADJANSKOG RATA MA KAKO GLEDALI HUMANO

Mila

pre 5 godina

Razgovorom i mirnim putem sve cemo resiti i prevazici!

Jelena

pre 5 godina

Svi već dugo čekamo neki pozitivan sporazum sa Prištinom i nadamo se da će on uskoro i biti donet.Priština mora povući takse da bi počelo bilo šta da se rešava.

Nevena

pre 5 godina

Prvi korak je ukidanje taksi. Srbija je u svakom trenutku spremna za dijalog.

kana

pre 5 godina

Katastrofu prave samo inađžije kao što je Haradinej.

Mašnica

pre 5 godina

Predsednik Vučić se iz petnih žila trudi da reši dugogodišnji problem oko KiM-e.

Maki

pre 5 godina

Predsednik Vucic uvek kaze kako stvarno jeste, kao i sta je potrebno da bi se nesto promenilo.

Ana

pre 5 godina

Jasno je da ovakav nacin pregovora nece doneti nista dobro ni jednoj strani, zato je vreme da se nesto promeni

vasa

pre 5 godina

Ne znam da li neko ima ovako veliko strpljenje kao sto je nasa delegacija

Elenora

pre 5 godina

Možda katastrofu svi koji su protiv Srbije i priželjkuju, možemo se nadati dobrom ishodu.

Gogi

pre 5 godina

Svi smo uz našeg predsednika, on odlično zna šta radi!

Nk

pre 5 godina

Sporazum.mora postojati sto pre, Srbija sve cini da do toga sto pre dodje. Ali nije samo do nje, na zalost

Sale

pre 5 godina

Mir i stabilnost nase zemlje nam je najbitnije.

Vanja

pre 5 godina

Divim se Vučiću na hrabrosti i odlučnosti. Malo ljudi ga javno podržava u naporima da reši kosovski problem, iako svi znamo da je to jedini način da Srbija ide napred.

Bane

pre 5 godina

Najveci problem je Pristina koja koci taj sporazum.

nela

pre 5 godina

Teško se dolazi do dogovora jer Priština ne želi da sarađuje,dobija na vremenu al sve to može da izazove katastrofu.Izbegavaju svaki dijalog i beže od dogovora.

Miloš

pre 5 godina

Biće veoma teško ali ako ne dodjemo do kompromisnog rešenja ubrzo,situacija će biti samo još gora po naš narod na Kosovu!

Ivan

pre 5 godina

Ne sme da bude katastrofe, dogovor mora da se napravi.

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Verujem u proročanstvo Tarabića koje kaže da ćemo na neko vreme izgubiti Kosovo, ali da će se ono ponovo vratiti Srbiji kao njena kolevka i mesto gde je počela da nastaje savremena srpska država.

kia

pre 5 godina

Sa temom oko Kosova treba biti obazriv I mudra, jer je to teska tema.

Radica

pre 5 godina

Tacno, ovo se tice Srba i Albanaca a Taciju bih porucila samo jedno"lose radi lose ce ti se i vratiti"

Aaaaa

pre 5 godina

Za dogovor su potrebne dve strane. Srbija je uvek spremna za saradnju.

Slavica

pre 5 godina

Veoma je teško u prljavoj igri kosovskih predstavnika voditi dijalog i boriti se za svoj narod. Priznanje predsedniku Vučiću!

milica milicic

pre 5 godina

Tesko je postici sporazum sa Pristinom, ali bolje je truditi se nego gurati problem pod tepih.

Maja

pre 5 godina

Kada bi ovu suludu saradu i energiju usmerili na prosperitet Srbije bili bismo Svajcarska.

Vuk

pre 5 godina

Mora doci do sporazuma,a verujemo u sposobnost i borbu naseg predsednika

MINJA

pre 5 godina

Albanci dobro znaju da nema pregovora sve dok ne ukinu takse.

roki

pre 5 godina

Očigledno je da Priština priželjkuje baš to.

Milan

pre 5 godina

Predsednik Vucic nece sesti za pregovaracki sto dok Pristina ne ukine takse! Nadamo se da ce se to desiti u najskorije vreme, u suprotnom velike posledice ce trpeti I Srbi I Albanci.

Sandra

pre 5 godina

Sporazum mora biti postignut! Sa nase strane mi dajemo sve da se situacija stabilizuje i problemi rese dok Haradinaj i ekipa konstantno sabotiraju!

Dragan R

pre 5 godina

Sporazum se mora postici, zarad dobrobiti regiona, ali i zarad dobrobiti Evrope.

Teodor

pre 5 godina

Podrška predsedniku Vucicu koji se istinski bori za srpski narod.

Lal

pre 5 godina

Kao kada Nebojsa uzjase gazdu svog a on mu napravi dete koje rodi Brnavickeva kurva ..prava spanska serija..a ovaj idiot sa informera drka kao sumanut volini u usta

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija