• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.02.2019

16:44

SRBI DIŽU ITALIJU NA NOGE ZBOG KOSMETA! Sutra predaju peticiju sa zahtevom da vlast preispita priznanje Kosova!

Politika

SRBI DIŽU ITALIJU NA NOGE ZBOG KOSMETA! Sutra predaju peticiju sa zahtevom da vlast preispita priznanje Kosova!

Podeli vest

Srbi iz Italije i grupa italijanskih intelektualaca podneće sutra italijanskim vlastima, na dan kada je ta zemlja priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, peticiju sa predlogom da preispitaju tu odluku, rekao je Tanjugu jedan od pokretača peticije i poverenik za humanitarna pitanja u Savezu Srba u Italiji, Dejan Kušalo

Prema njegovim rečima, peticija, koju je, kaže, potpisalo oko 6.000 ljudi i oko 3.000 putem onlajn formulara, biće prosleđena ministrima u vladi, Senatu i donjem Domu parlamenta.

- Naš predlog je da Italija još jednom razmotri ideju o priznanju, jer po tadašnjem zakonu, to je trebalo da bude odluka parlamenta. Dakle, skupština je trebalo da odluči da li oni priznaju Kosovo kao državu, međutim, to je uradio Savet ministara. Nedostaje ta legalna strana što mi želimo da iskoristimo - rekao je Kušalo.

Razlog je, kaže, jednostavan, a to je da se ponovo čuje priča o KiM i da se vidi ko od parlamentaraca podržava Srbiju.

On podseća da je Italija prisutna na Kosovu preko KFOR-a i da je važna članica Evropske unije.

- Kada bi peticija došla u parlament sigurno bi se ta osetjlivost prema Kosovu opet povratila i možda bi mogli da kažemo neku reč o tome šta se tamo dešava, u kakvoj situaciji žive Srbi na toj teritoriji, a možda i pomognemo našoj državi da dobije ''još snage'' u borbi za Kosmet - rekao je Kušalo koji u Italiji živi od 1995. godine.

On je ukazao da je tokom prikupljanja onlajn potpisa bilo mnogo pretnji, čak i pretnji smrću.

U svakom slučaju, Kušalo, smatra da na ovaj način mogu da urade nešto korisno za Srbe na KiM, ali i za pregovore između Beograda i Prištine. On ističe da samo u Vićenci živi oko 50.000 Srba.

Inače, u peticiji se navodi da KiM predstavlja srce srpske civilizacije, da u Ustavu Srbije piše da je KiM deo Srbije, a ukazuje se i na rezoluciju 12 44 SB UN.

NEŠTO OPASNO SMERAJU - BRITANCI ZA RAZMENU TERITORIJA SRBIJE I PRIŠTINE: Ker Lindzi: Promena granica ne treba da plaši!

Navodi se i da je uprkos prisustvu međunarodnih oružanih snaga, takozvana OVK uspela da protera skoro sve nealbanske nacionalne manjine, to jest 240.000 osoba srpske, crnogorske, turske, romske, jevrejske, egipatske, goranske i hrvatske, uništavajući stotine pravoslavnih crkava i drugih verskih objekata, te da je deo srpske zajednice, posebno u Metohiji, prinuđen da živi u enklavama opkoljenim albanskom većinom.

Podsećaju da se priznanje Kosova desilo 20. februara 2008. godine putem pisma koje je Prištini uputio bivši ministar spoljnih poslova Masimo D''Alema, bez bilo kakve prethodne parlamentarne debate i uključivanja u to političkih snaga, bilo većine, bilo opozicije.

Potpisinici peticije, kaže se dalje, zahtevaju otvaranje parlamentarne debate o mogućnosti Italije da ponovo razmotri priznanje Kosova kao nezavisne države i veće angažovanje italijanskih vojnih, političkih i kulturnih vlasti na zaštiti manjina i kulturnih dobara na Kosovu i Metohiji. 

Traže posebno od različitih poslaničkih grupa da se formalno izjasne po pitanju italijanskog priznanja Kosova, a od aktuelne italijanske vlade da koordinira saradnju sa vladom u Beogradu kako bi dobila informacije vezane za aktuelnu situaciju u pokrajini Kosmet. 

Zahtevaju od Italije da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN, promoviše na svim odgovarajućim mestima bezbedan povratak domovima izbeglih i prognanih sa Kosova i Metohije.

ITALIJANI SE STIDE, TRAŽE DA RIM POVUČE PRIZNANJE KOSOVA: Odluka pada sutra kada će o tome odlučiti Donji dom parlamenta?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Avram

pre 5 godina

Samo zajedno Italija I Srbija mogu da ostvare neke svoje ciljeve,same nikako,zato treba veliki korak napred I veliki napor obe.drzave,I da se pocne odmah sa saradnjom I nadogradnjom I razvijanjem veceg prijatejlstva medju nama.

Cece

pre 5 godina

Talijani su osetljivi na starine,na stradanje njihovih bivših vojnika od osiromašenog uranijuma.Na cedilu su ih ostavili NATO i Amerikanci jer ih nisu upozorili.Mi im možemo biti podrška za povraćaj Istre i Dalmacije,koje su nepravedno izgubilo posle 2.sv.rata iako su i hrvatska i Italija bile zemlje saveznice Hitlerove Nemačke.Hrvatska je profitirala ulaskom u zemlju pobednicu.

Deda Nole

pre 5 godina

Dobra zamisao Italijana samo napred red je da se raskrinka lazna NATO-SAD politika o humanitarnim intervencijama,zlocince pred sud.

Elvis

pre 5 godina

Ništa se ne može dogoditi... Da li vi znate koliko ima Albanaca u Italiji? Smešno je uporedjivati Albance i Srbe po broju. Mislim da su, posle Rumuna, oni jedni od najmnogobrojnijih nacija u Italijji. Uostalom, ne zaboravite ''posebne'' veze Italije i Albanije, a Italiji nije nikako u interesu da naruše skoro pa bratski odnos sa Albanijom. Sa Hrvatima, sa druge strane, je nešto drugo, tu mogu da se Srbi i Italijani pomažu.

Samosvsna građanska

pre 5 godina

Kakvo crno dizanje Italije na noge! Ništa se ne može promeniti, zato što je broj Srba u Italiji mali u odnosu na broj Albanaca koji u Italiji žive i rade.

Joco

pre 5 godina

Ha.ha....smešno da li Srbija vredi toliko potpisa...da li svi znamo koliko Srba živi samo u Milanu i Veroni...Vićenci....ha...ha...pa sramota je to predati smejaće se u parlamentu italijani koji vole i cene Srbiju..

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 5 godina

Tako bi trebalo u svim zemljama koje su priznale Kosovo , narocito u Evropskim

velizar

pre 5 godina

vucicevicu nema od toga nista, italijani imaju svoju okupacionu zonu na kosovu

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija