• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Politika.rs

24.02.2019

10:23

LAZANSKI: Putin se nije šalio - o tome neka sad razmišljaju oni koji su podržali širenje NATO do granice Rusije!

Politika

LAZANSKI: Putin se nije šalio - o tome neka sad razmišljaju oni koji su podržali širenje NATO do granice Rusije!

Podeli vest

U okolnostima kada se NATO proširio na granice Rusije, kada je postavio raketni štit u Rumuniji i u Poljskoj, Moskva više nema ni vremena ni prostora da stepenuje i vaga svoj vojni odgovor. Ako ne upotrebi odmah svu silu, neće imati šansu da je uopšte i upotrebi, piše Miroslav Lazanski, čiju kolumnu za Politika.rs prenosimo u celosti:


Ako SAD postave nove rakete kratkog i srednjeg dometa u Evropi, imaćemo reprizu kubanske raketne krize iz 1962. godine. To je poruka iz govora Vladimira Putina pred ruskom federalnom skupštinom. Poruka upućena pre svega evropskim članicama NATO-a da će, ukoliko dozvole raspoređivanje američkih raketa na svojim teritorijama, biti prva meta ruskog nuklearnog udara, ali da taj udar neće poštedeti ni komandne centre u SAD.

To što je Putin spomenuo moguću novu verziju kubanske raketne krize i da je Rusija spremna na sve rizike oko toga govori, zapravo, da će Moskva na postavljanje novih američkih raketa u Evropi prvo odgovoriti asimetričnim potezima. Odnosno, ako SAD postave svoje nove rakete u Evropi, koje do strateških ciljeva u Rusiji lete od sedam do deset minuta, Rusi će na svoje ratne brodove i podmornice u međunarodnim vodama duž istočne i zapadne obale SAD postaviti najnovije hiperzvučne rakete „cirkon”. Taj projektil leti i do osam puta brže od zvuka, može da nosi klasičnu, ali i nuklearnu bojevu glavu. U suštini je to protivbrodska raketa, ali ako Rusi najavljuju da će biti instalirana na površinskim ratnim brodovima i na podmornicama, koji će ploviti duž američkih obala, onda to znači da postoji verzija „cirkona” i za gađanje kopnenih ciljeva. Pošto nema logike da prilaze američkim obalama samo da bi gađali američku flotu. A predsednik Putin je naglasio da će ruski brodovi sa tim raketama biti u međunarodnim vodama.

Glavna testiranja rakete „cirkon” završena su još 2017. godine, tada je njen domet iznosio oko 750 km. Sada je Putin najavio domet „cirkona” od 1.000 km. Dakle, ono što su 1962. bile sovjetske raketne baze sa projektilima SS-4 na Kubi, to su danas ruski ratni brodovi i podmornice sa raketama „cirkon”. Prva tri ratna broda koja će ih dobiti su teške nuklearne krstarice iz projekta 1144: „Petar Veliki” , „Admiral Nahimov” i „Admiral Lazarov”.

Na sve te tri atomske krstarice, od kojih su neke iz vremena SSSR-a, menja se kompletan sistem naoružanja i elektronike, sistem veze i upravljanja. Tako će protivbrodske rakete „granit” biti zamenjene projektilima tipa „kalibar” i „oniks”, PVO rakete S-300 u mornaričkoj verziji biće zamenjene sistemom S-400, a možda i S-500, dok će PVO sistem „osa-M” biti zamenjen sistemom „poliment-redut”. Na sve to još dolaze i hiperzvučne rakete „cirkon”, po najmanje 40 projektila na svakoj krstarici. Krstarice „Petar Veliki” i „Admiral Nahimov” su u sastavu Severne flote, dok je „Admiral Lazarov” u sastavu Tihookeanske flote.

Foto: Informer

Očekuje se da će proces generalnog remonta i obnove naoružanja i elektronike biti završen do kraja ove godine za „Admirala Nahimova”, a do kraja sledeće godine za „Petra Velikog” i „Admirala Lazarova”. Još pre dve godine Rusija je usvojila novu pomorsku doktrinu za period do 2030. godine s ambicijom da uz pomoć hipersoničnih raketa i autonomnih sistema ruska ratna mornarica već 2025. godine postane druga svetska pomorska sila u površinskim ratnim brodovima.

Iskustva ratne mornarice iz operacija kraj obale Sirije biće temelj i za reorganizaciju mornaričkog vazduhoplovstva, jer 360 borbenih letova aviona Su-33, inače baziranih na nosaču aviona „Admiral Kuznjecov” malo je, tim više jer je od tog broja samo 30 letova bilo sa palube nosača. Ostali letovi bili su iz baze Hmejmim. Problemi sa katapultom i užadi za zaustavljanje aviona prilikom sletanja moraju brzo da se reše, uostalom Moskva mora da se odluči hoće li ili neće ići na izgradnju klasičnih velikih nosača aviona radi globalne projekcije moći današnje i sutrašnje Rusije.

Ratna mornarica Rusije dobija nove raketne fregate klase „Admiral Gorškov”, projekat 22350, novi PVO raketni mornarički sistem „poliment-redut”, nove verzije raketa „kalibar”, klasične podmornice klase „Varšavljanka” i „Kilo”, za Pacifičku flotu i novu Petu eskadru ratne mornarice u Sredozemlju. Strateške raketne nuklearne snage Rusije dobijaju nove interkontinentalne rakete „jars”, ove godine i projektile tipa „sarmat”. Strateški PVO sistem oko Moskve, sistem A-135 biće zamenjen novim sistemom A-235, koji obuhvata radarske stanice tipa „voronjež” i rakete S-500.

Foto: Informer

I na Krimu će radarska stanica tipa „voronjež” biti gotova do 2020. godine. Interkontinentalna raketa „sarmat”, ili RS-28, dometa 16.000 km, sa MIRV bojevim glavama, hipersonični raketni sistem „avangard”, hipersonična raketa vazduh-zemlja „kindžal”, krstareća raketa na atomski pogon „burevestnik”, podvodni nuklearni dron-torpedo „posejdon”sa bojevom glavom od 100 megatona – sve su to aduti Moskve u novom hladnom ratu. Jer, za novo naoružanje Rusija će u sledećih 20 godina potrošiti oko 400 milijardi dolara.

Javni nastupi ruskih političara poruka su SAD i NATO-u da Rusija u slučaju bilo kakvog, pa čak i manjeg konvencionalnog sukoba, neće stepenovati svoj konvencionalni odgovor, pa onda ni taktički nuklearni, čemu sledi i strateški nuklearni odgovor. U okolnostima kada se NATO proširio na granice Rusije, kada je postavio raketni štit u Rumuniji i u Poljskoj, Moskva više nema ni vremena ni prostora da stepenuje i vaga svoj vojni odgovor. Ako ne upotrebi odmah svu silu, neće imati šansu da je uopšte i upotrebi. O preventivnom nuklearnom udaru Rusije da i ne govorim. O tome neka razmišljaju oni koji su inicirali i podržavali glupavo i nepotrebno širenje NATO-a sve do ruskih granica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
surovi

pre 5 godina

Kad već pominjemo "KUBANSKU" krizu onda mora da se jasno kaže da su tu krizu izazvali upravo Amerikanci koji su prethodno na teritoriji Turske postavili rakete sa nuklearnim bojevim glavama koje su bile uperene ka Sovjetskom Savezu. Sad opet ista šema samo ovog puta ...... ODGOVOR RUSIJE biće .....

slađa

pre 5 godina

Rusija ima svo pravo na odgovor. Evropa skupo plaća nerazumnu politiku naspram Rusije, koja treba da bude geostrateški i ekonomski partner a ne neprijatelj. NATO je mnoge zemlje uvukao u svoje iracionlne sukobe kako bi opravdao svoje postojanje. Ruskim granicama nije trebalo da prilaze. Zaista glup potez.

Marcco

pre 5 godina

Rusija treba jasno da kaže šta će se desiti nakon tih 5 do 7 minuta kada sa teritorija NATO podguznih muva nešto poleti prema Rusiji... Varšava, Kijev, Talin, Riga, Vilnius... uostalom i Helsinki. Mada, jedna poveća na London bi donela svetu mir makar 200 godina.

zoran

pre 5 godina

Lazanski piše svašta iz svoje mašte..ko vlada morem, vlada i svetom. Amerikanci vladaju morem, svima jasno. Da li je to pravedno ili nije - to je druga stvar. Zapad je kako-tako jedinstven, čuva svoje tekovine oličene u novcu i bogatstvu i neće se toga odreći nikada..naprotiv, po svaku cenu će se boriti. Možemo samo kao Lazanski pričati bajke. Rusija nema saveznika. Na istoku svako gleda samo sebe..sve čemu se zlurado nadamo je iluzija.

Godža

pre 5 godina

E tako treba sa njima postupati jer sa siledžijama ne može drugačije. Neka sada stave prst na čelo i oni i njihove ulizice iz Evrope pa neka razmisle malo mogu li da nastave sa silovanjem a neće moći više ili odoše u pepeo ! Napokon da im Rusija stane na put. Dosta je i previše bilo.

Sajber četrnaesti

pre 5 godina

Сви који дозволе да се на њиховим територијама поставе ракетни системи уперени према Русији могу да очекују одговор по њиховој територији ,,Кишом'' ракетних пројектила по систему тражили сте уживајте док се Амерички смешкају као што се већина у окружењу и шире наслађивла бомбардовањем Србије 1999 год.

SS

pre 5 godina

Idioti su zaboravili 1962 i rakete na Kubi,a evropljani se prave glupi dok zajedno ne dobiju po ušima.

Dragan R

pre 5 godina

Lazanski je briljantno, jednom jedinom rečenicom, opisao situaciju u kojoj se Rusija danas nalazi i istom rečenicom dao jedino moguće rešenje i za samu Rusiju ali i za čitav svet. Ta rečenica glasi: "Ako ne upotrebi odmah svu silu, neće imati šansu da je uopšte i upotrebi". Amerika privodi kraju porpobljavanje i stavljanje pod svoju šapu svih država u kojima Rusija ima svoje interese. Da pomenem samo razaranje i okupaciju Iraka i Libije, banditsku promenu režima u Ukrajini, na Balkanu skorašnje sprdanje sa demokratijom i privođenje u NATO Crne Gore i Makedonije. U toku su pokušaj otimačine Kosmeta od Srbije, priprema rata u Venecueli i disciplinovanje Severne Koreje. Da ne pominjem da je NATO došao na same granice Rusije. Ako uopšte želi da postoji Rusija definitivno i pod hitno mora žestoko da odgovori na ovo divljanje američkog i ostalog zapadnog ološa i njihovih slugu. Ako ima interese u Siriji, a ima, i ukoliko brani tu zemlju onda mora da uništi svaki brod ili avion koji se usudi da ispali raketu na nju, ma čiji bio. Da ne pričam o Donbasu i Ukrajini. Onaj ko krene da ubija Ruse (u Ukrajini ili bilo gde drugde) mora da bude sravnjen sa zemljom. Da ponovim još jednom ono što je Lazanski rekao: "Ako Rusija ne upotrebi odmah svu silu, neće imati šansu da je uopšte i upotrebi".

Sasa

pre 5 godina

Jadan li komentator koji se decenijama pričao ono što žele da čuju komunistički generali. Tačno je da se Rusija pravi oružje na štetu običnih gradjana koji žive sa 300 dolara plate. Oni koji uspeju pobegnu na "zapad". Ovako ponašanje Putina, dovešće do još većeg odliva mozgova iz Rusije i raspada Rusije na oligarske gubernije.

Nesko565

pre 5 godina

Zorane ti kazes Amerikanci vladaju morem. Mani se fikcije. Kauboji se nikada do sad nisu susreli sa sebi ravnima a to su Rusi i eventualno Kinezi. Uvek su udarali na jadi i bedu i to ne odmah nego posle smaranja sankcijama,dugotrajnim izivljavanjem nad tom nejaci pa tek onda su udarali. Ovaj put bi sve to sasvim drugacije izgledalo. Pa uostalom pominjase nesto Iran pa se ucutase. Pa neka urade test sa Iranom , u takvom ratu Amerika bi verujem izgubila , ali ne bi "nestala" zauvek. Tu bi mozda irokalii Perzijance odozgo , ali bi ovi njima naneli velike gubitke i ogromne troskove, kao i cionistima. No svakako posle toga rata kako god bio Ameri ne bi nestali . No u igri sa Rusijom stvari stoje znatno drugacije , kvalitativno samo za jedno jedino pitanje :" da li bi ako dodje do toga , bilo popravnog ili ne " kako za njih tako za celu planetu . Samo toliko . Manite se fikcije, HOlivuda, Ramboa, budalastina.Lazanskog mozete voleti , mrzeti ali ovo zadnje mu je sasvim koretkno , neka o tome misle oni koji su dozvolili sirenje NATO-a do grnica Ruske Federacije. Znas ako dodje do lakseg NUK udara jacine do najvise par mega-tona , Srbija ne bi bila zbrisana sa zemlje , ali neki okolo bi . Prema tome neka oni misle cije ce Topovsko meso biti. A dakako sledi NUK odmazda , komandnih centara a mozda i cele USA , jer za celu USA , Rusima treba najvise 1-2 NUK tacno u sred Jeloustona , dalje priroda odradi sve sama . Ja licno navijam da do "odmazde" ne dodje , ali svakako ne bih voleo ni malo biti u kozi najvecih glpuerdi u Evropi , Poljaka a i Rumuna pa da budem prvi na nisanu . Jer oni bi definitivno bili zbrisani i totalno unisteni , a mi okolo 500-1000 km dalje bi imali kakve takve sanse da opet prezivimo . Uglavnom to je surova realnost. Rus zaista nema nikakvog drugog nacina osim NUK odmazde , ali bas. A ne sumnjam ni malo da ce toga biti , samo ako iole budu ugrozeni. Jer jednom su stradali od Hitlera, a onda im je obecano te nece biti ovog , te onog i sve je pogazeno . Finale je sledilo 1999-te kad je pocelo genocidno izivljavanje nad Srbijom . To je i definitivno probudlo i otreznilo Rusku naciju od dobrih namera ZAPADA , tj. zlocinaca . I tu vise nema nikakve tople vode . MEGA-tonke su spremne, CIRKONI koji ce ih doneti do MILOSRDNIH takodje . Ako zapad zaista zeli da sve to isproba na svojoj kozi , alal im vala i neka im je onaj gore na pomoci .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija