• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Iformer.rs

17.03.2019

14:53

U KOSOVSKOJ MITROVICI OBELEŽENO 15 godina od martovskog pogroma!

Politika

U KOSOVSKOJ MITROVICI OBELEŽENO 15 godina od martovskog pogroma!

Podeli vest

Polaganjem venaca i cveća na spomen ploče nastradalima Mitrovčanima 17. marta 2004. godine - Jani Tučev i Bori Spasojeviću i održavanjem parastosa kod spomenika Beli anđeo, koji se nalazi kod mosta na Ibru, danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma

Vence su položili u ime Vlade Srbije zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, u ime srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srpske liste Goran Rakić, a u ime Mitrovčana predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, dok su parastosu, koji je služio sveštenstvo hrama Svetog Dimitrija u Mitrovici, prisustvovali i potpredsednici Srpske liste Igor Simić, Miljana Nikolić i veliki broj građana. 

Na početku mosta koji spaja severnu i južnu Mitrovicu, za bezbednost okupljenih, u slučaju eventualnih incidenata, bili su zaduženi pripadnici KPS-a i Karabinjeri, koji su tokom parastosa bili u većem stepenu pripravnosti nego inače. 

Kozarev je poručio da je Srbija danas jača nego što je bila 2004. godine i da predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće dozvoliti ponovo pogrom srpskog naroda na KiM i dodao da ne možemo da se ne zapitamo svih ovih 15 godina od kada su “bezumnici ubijali, palili i rušili”, kao i 20 godina od kada su ih “iz vazduha u tim stvarima i podržavali”, zašto nema pravde za žrtve, za spaljenu Bogosloviju, crkvu Bogorodice Ljeviške, manastir Devič...

- Ne možemo da se ne zapitamo zašto nema pravde i prava za naš narod na Kosovu i Metohiji - rekao je Kozarev i dodao da je obeležavanje tužnih i teških godišnjica, kao što je danas, kada je proterano više od 4. 000 Srba sa svojih ognjišta da se više ne vrate i zapaljeno 35 crkava i manastira dobra prilika da se setimo ko je tada vodio Srbiju i kakva je uloga UNMIK-a i Kfora bila tada. 

SRAM VAS BILO, NELJUDI! Milena Ivanović očitala lekciju pristalicama opozicije: Dok smo mi odavali počast žrtvama, vi ste urlali!


Ističe da je UNMIK imao obavezu da zaštiti srpski narod i nedopusti da do pogroma uopšte dođe, a ne da ga ispraća sa svojih ognjišta, kao i da su oni koji su vodili Srbiju “mislili samo na svoj džep”, te da su “svojom mlakom i blagom reakcijom na pogrom skoro pa saučestvovali u njemu”. 

- Isti ti sada upadaju u RTS, pale, ruše, danas hoće državni udar da sprovedu ispred Predsedništva, a gde su na Kosovu i Metohiji svih ovih godina - nema ih. Gde su tajkuni kojima su usta puna želje za vlašću, gde su fašisti, gde su oni koji su u svojim pregovorima kao vrhunac postigli da postave granice na Jarinju i Brnjaku koje umesto da olakšavaju život, danas služe da se Srbi na KiM more glađu i žeđu - upitao je Kozarev. 

Naveo je da njih danas najviše hvale u Prištini i Zagrebu i istakao da srpski narod nije ono što “Jankovići, glumci koji se uspevaju, Ðilasi, Jeremići” pokušavaju da predstave, kao i da bi na silu da dođu na vlast. 

- Da je predsednik Vučić vodio državu 2004. godine pogroma ne bi bilo - navodi Kozarev i kaže da su i predsednik Srbije i premijerka Ana Brnabić, Vlada Srbije i Srbi gde god živeli uz srpski narod na KiM i neće dozvoliti “izdaju i planove jednog dela međunarodne zajednice i opozicionih grupa iz Beograda”. 

Kako kaže, pogroma više neće biti, a ako KFOR ne bude mogao da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini, država Srbija ima institucije, ljude i moć da ih zaštiti.

DA SE NIKAD NE PONOVI! Danas je godišnjica pogroma Srba na Kosovu i Metohiji - DAN KADA SU UBIJANI I PROTERIVANI SRBI, RUŠENE CRKVE...


- Spremni smo i 1. 000 dana da pregovaramo da se ne bi ni jednog dana pucalo, ali nemojte misliti da ako smo spremni za dijalog da smo slabi. Srbija nije slaba, braniće svoj narod i svoju zemlju - poručio je zamenik direktora vladine Kancelarije za KiM. 

Rakić je naveo da je 15 godina prošlo od kada su albanski zločinci pokušali da proteraju i zatru sve što je srpsko na prostoru KiM, ubijajući srpski narod, proterujući ga, paleći svetinje, crkve, manastire, rušeći grobove... 

- Ta divna Evropa umesto da osudi ovaj genocid nagradila ih je dajući im podršku za formiranje takozvane kvazi države. Veliki svet je ćutao tog marta 2004. godine, ćuti i dan-danas verujući da će istinu zatrpati tišinom. Ali, mi nećemo da ćutimo, mi pamtimo - kazao je Rakić. 

Predsednik Srpske liste je istakao da je njihov zahtev da se otkriju počinioci tog zločina, genocida i dodao da se nada i očekuje da će počinioce stići ne samo Božija, već i ovozemaljska kazna. 

Spirić je kazao da srpski narod na KiM i poslednjih 15 godina, kao i danas i dalje doživljava teror, te da ih danas “ubijaju tako što im oduzimaju pravo na život, pravo da jedu, a još malo i pravo da dišu”. 

- Martovski pogorm je nastavljen za srpski narod, mart gotovo nikada dobro nije doneo. Suočavamo se sa veoma teškim i turbulentnim vremenima, a sigurno je da će vreme koje je pred nama biti teže nego ikada i zato je jako bitno i važno da pamtimo i poštujemo sve, ne samo one koji su dali svoje živote za Kosovsku Mitrovicu, nego za čitav Kosmet i Srbiju - rekao je Spirić. 

Nakon obeležavanja kod mosta, okupljeni su obišli izložbu fotografija u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici, koja je organizovana povodom 15 godina od martovskog pogroma. 

VIŠE STOTINA SRBA okupilo se na parastosu i šetnji u znak sećanja na žrtve pogroma na Kosovu i Metohiji!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Srbija tuguje, ali je i čvrsta. Pazi na svoj narod na KiM. Pazi na svog predsednika i neće dozvoliti bezbožnicima da skrnave ovaj dan,ma koliko se oni u svom političkom ludilu i nemoći trudili da nanesu štetu i državi i narodu. Beli anđeo je svuda uz nas. U svakom čistom srcu.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija