• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

18.03.2019

18:05 >> 18:07

HARADINAJ, TAČI I EKIPA ODLUČILI DA SPREČE SVAKI DIL SA SRBIJOM: Platforma je samo deo zavere PROTIV BOGRADA!

Politika

HARADINAJ, TAČI I EKIPA ODLUČILI DA SPREČE SVAKI DIL SA SRBIJOM: Platforma je samo deo zavere PROTIV BOGRADA!

Podeli vest

Posle donošenja platforme o pregovorima koja faktički zaustavlja briselski dijalog, Priština je rešila da krene korak dalje i da o sporazumu Beograda i Prištine održi referendum. Drugim rečima, odluku će prepustiti građanima

Ovu opciju najavio je predsednik skupštine samoproglašenog Kosova Kadri Veselji, uz komentar da je Kosovo nezavisna država.

Da li je održavanje referenduma o sporazumu sa Beogradom, pre nego što je on i postignut, u stvari kočnica za bilo kakav kompromis?

Politikolog dr Jelena Vukoičić kaže da je jasno da Priština ne želi kompromis.

- Ova ideja je kao i platforma, takse… I referendum bi bio upravo cementiranje statusa kvo, odnosno potez koji unapred onemogućava bilo kakvo postizanje rešenja. To je politika koja ide ka tome da ko god da je na vlasti u Beogradu, ne može da pristane na ono što Albanci traže -  uverena je ona.

KITAROVIĆ: NE ŽELIM DESTABILIZACIJU SRBIJE, protesti su unutrašnja stvar Beograda!

Da je Prištini stalo do rešenja, dodaje naša sagovornica, Albanci bi, ako ništa drugo, barem pokazali dobru volju za neki minimalni kompromis.

- Ponašanje Prištine deluje konfuzno, ali ako uzmemo u obzir da im je od početka cilj da Srbiju priteraju uza zid, onda sve ovo ima logike. U svemu ovome nisu problem toliko kosovski Albanci koliko velike sile sa Zapada, koje sigurno stoje i iza toga, jer Albanci nijedan korak ne preduzimaju bez njihove podrške - uverena je dr Vukoičić.  

Politički analitičar sa Kosova i Metohije Stefan Filipović ima nešto mekši stav o ovom pitanju i, kako kaže, ne bi baš stao iza reči "zacementirano" kada je najavljeni referendum u pitanju, mada se slaže sa činjenicom da je Priština oduvek imala crvene linije.

- Interesantan je taj njihov institucionalni pristup, jer žele da pokažu da je celo društvo učestvovalo u procesu donošenja odluka i da prikažu da imaju podršku naroda. Zanima me da li će taj referendum da se sprovede na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije, kakav će stav nas lokalnih Srba biti o ovom pitanju i da li će biti bojkota tog referenduma -  pita se Filipović.

Sam Kadri Veselji naglasio je da "ne postoji nikakav južni niti severni deo, već da je Kosovo zapadna zemlja".

MOSKVA ZABRINUTA ZBOG PONAŠANJA DELA OPOZICIJE U BG: Vlast uzdržano reagovala na protivpravne akcije demonstranta!

On je rekao da je uveren da u okviru granica kakve su danas, Srbi i Albanci na Kosovu mogu da žive zajedno, a da bi u suprotnom došlo do etničkih čišćenja, čime bi bila dovedena u pitanje stabilnost na Balkanu. 

On se osvrnuo i na stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa izvršnim pravima, što bi zahtevalo promenu Ustava, a to Priština neće dozvoliti. 

- Mi smo za ZSO, ali kao što je dogovorena Ahtisarijevim planom - objasnio je Veselji i dodao da su, kada je reč o prištinskoj platformi, spremni za pregovore, ali da neće dozvoliti da se na njih vrši pritisak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sale

pre 5 godina

Ovo nije ništa iznenađujuće za prištinske političare, ponašaju se kao da žive na divljem zapadu.

Goran

pre 5 godina

Platforma je spisak lepih želja Tačija, Haradinaja i ekipe.

Jana

pre 5 godina

Pristina jos jednom pokazala da ne zeli nastavak dijaloga!

Ana

pre 5 godina

Ovi ljudi su umislili da mogu da vladaju izgleda sa celom planetom!

Nadica

pre 5 godina

Rade li oni nesto drugo sem sto smisljaju zla protiv Srbije.

Miki

pre 5 godina

Narod vise i ne zanimaju izjave marioneta SAD iz Pristine, niti ih brinu.

Emil

pre 5 godina

Njima je stalo samo da otmu ono sto pripada nama.

Tanja

pre 5 godina

Kosovo je lažna država sa sumanutim predstavnicima.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Платформа неће никада бити прихваћена од стране Србије.

Stanislav

pre 5 godina

Oni odlucuju ono sto im zapad na papiru napise ...

AleksMache

pre 5 godina

Oni i njihova ekipa mogu da produže magistralom!

Nina

pre 5 godina

Pristinski politicari ponasaju se kao da je Kosovo njihovo!

Boki

pre 5 godina

Znamo svesni smo toga,al videcemo hoce uspeti u tome...

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija