• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.03.2019

14:02 >> 15:04

(VIDEO) DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RADOVANA KARADŽIĆA! Žalbeno veće Haškog suda izreklo najsuroviju kaznu!

Politika

(VIDEO) DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RADOVANA KARADŽIĆA! Žalbeno veće Haškog suda izreklo najsuroviju kaznu!

Podeli vest

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je kaznu doživotnog zatvora bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću

15:02 - BRUKA! Reporteri svedoče da je izricanje presude dočekano aplauzom iz galerije.

15:00 - DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RADOVANA KARADŽIĆA! Žalbeno veće izreklo najsuroviju kaznu!

14.54 – Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična. Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

14:53 - Odbijena žalba Karadžića na dužinu kazne.

14.50 – Žalbeno veće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog veća kada je presudilo da nije bilo genocidne namere Karadžića za zločine u sedam opština BiH.

14.46 - Žalbeno veće odbacilo prvi i drugi žalbeni osnov Tužilaštva. 

14.45 – Osim jednog delimično usvojenog zahteva Karadžića, svi navodi iz žalbe su odbačeni.

Foto: Tanjug/AP

14:44 - Sudija o uzimanju pripadnika UNPROFOR-a za taoce 1995. godine: Prvostepeno Veće oslanjalo se na pretnje pripadnicima UN koji su bili zarobljeni.

 - Karadžić nije uspeo da dokaže da je osoblje UN-a zakonito privedeno - zaključak je drugostepenog veća.

14:42 - Karadžićevi navodi da je on odgovoran za to samo zato što je predsednik su neuverljivi.

14:39 - Veće tvrdi da nije dokazao da Karadžić nije imao nameru da počini genocid, kao i da nije, kao vođa bosanskih Srba, kažnjavao one koji su činili zločine - kazao je sudija tokom čitanja drugostepene presude.

Foto: Tanjug/AP

14:38 - Veće je utvrdilo da je Karadžić znao za ubistva u julu 1995, nakon pada Srebrenice.

14:37 - Žalbeno veće je potvrdilo da nema grešaka u slučaju Srebrenice govoreći o Karadžićevoj naredbi da se zarobljeni odvedu na "neko drugo mesto". Sudija je naveo da je optuženi bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

Foto: Tanjug/AP

14:35 - Žalbeno veće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice. Progon Bošnjaka sa područja Srebrenice se odnosi na prisilno preseljenje žena, dece i staraca sa područja Srebrenice"

Foto: Tanjug/AP

14.33 – Veće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića za napade na Sarajevo i Srebrenicu.

14:31 - Jonsen je rekao da Karadžić nije pokazao da je Prvostepeno veće pogrešilo kada se oslonilo na Direktivu 7, koju je Karadžić potpisao i u kojoj je naredio da se stvore "nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak".

14:28 Sudija prelazi na delove optužnice koje se tiču zločina u Srebrenici.

Foto: Tanjug/AP

14:23 - Karadžićeva odbrana nije dokazala da je napravljena greška kada je okrivljen za masakr u Sarajevu, na Markalama - kazao je sudija.

Isto važi i za "terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH".

14:18 - Karadžić deluje mirno dok sluša sudiju, kažu izvori sa lica mesta.

Foto: Tanjug/AP

14.15 –  Veće delimično prihvata žalbeni zahtev Karadžića broj 31.

14.10 – Žalbeno veće odbilo do sada sve žalbene osnove Karadžića, u toku čitanje sažetka žalbene presude.

14.05 – Predsedavajući žalbenog veća Van Jonsen čita navode iz žalbi Tužilaštva i odbrane.

Foto: Tanjug/AP

14.00 – Počelo izricanje presude Radovanu Karadžiću. 

Foto: Tanjug/AP

13.22 – Pred sudom u Hagu dogodio se incident, kada je ispred zgrade suda došao muškarac sa srpskom zastavom. Njega su, najverovatnije zbog zastave, prisutne pristalice bošnjačkih udruženja verbalno vređale i uz povike prisilile da napusti taj prostor, prenosi RTRS.

13.17 – Na zaštitnoj ogradi ispred suda predstavnici bošnjačkih udruženja postavili su tranpsarent na kojem piše "Radovan Karadžić – genocid, Adolf Hitler – Holokaust". Iako je policija insistirala na uklanjanju transparenta, predstavnice Udruženja "Majke Srebrenice" su to odbile da urade, javlja RTRS.

Foto: Tanjug

Radovana Karadžića je u martu 2016. godine sudsko veće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice – za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen za ostalih 10 tačaka.

Takođe, prema prvostepenoj presudi, Karadžić snosi individualnu krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva u pomenutim opštinama.

Na tu odluku žalio se i Karadžić, kao i tužilaštvo Haškog tribunala. Tužioci traže doživotan zatvor, a odbrana oslobađanje.

Suđenje Karadžiću započelo je 26. oktobra 2009. godine i trajalo je 499 dana. Pretresno veće saslušalo je 586 svedoka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ccc

pre 5 godina

ma zasto to pisete PADA presuda... sto pravite autogolove kada je jasno da ce ga osuditi na mozda jos visu kaznu...

ALO

pre 5 godina

Nemojte dozvoliti da hrvatski dres bude najbolji na svetu PRVI je a ima duplo više glasova od druog Nigerijskog glasajte za Nigerijski jer je srpski tek 42............... www.marca.com/futbol/bar-budweiser/2019/03/19/5c8f91d7468aeb62238b4604.html

Vera

pre 5 godina

Fala Bogu pa svi sve vidimo a pošto nismo u 91g nego u 21veku eto vidi sada i ceo svet pa nažalost i neki bolesnici ko i ovaj u Novom Zelandu pa pušta njegove zločinačke i mitomanske i proklete pesme za motivaciju pred pokolj....

AS

pre 5 godina

Znam da je posle bitke lako biti pametan ali me cudi da je rukovodstvo Republike Srpkse tokom rata propustilo da u svojim redovima javno sprovodi kaznjavanje za ratne zlocine, ubistvo i progon civila kao i druga krivicna dela ratnog i civilnog prava. Danas bi bilo mnogo lakse za sve.

ivan

pre 5 godina

Americka gamad.U Vijetnamu su ubili 4 miliona ljudi i niko za to nije odgovarao.

Milemalivuk

pre 5 godina

E moj crni Radovane ti iz bastiona srpstva pobjego u naj nesrpskiji grad da se skrivas da si bio na svojoj Romaniji ili bilo gdje u Rep. Srpskoj nikad te nebi uhvatili a ti otiso onima koji su kroz citavu srpsku istoriju samo kapitulacije potpisivali I ratne igre prebacivali sto dalje od beogradske elite da bi oni mogli da uzivaju u blagodetima koje su uzimali od srpskih dzelata za izdaju.

Čarapan

pre 5 godina

Bruka koliko je malo Karadzić osuđen u odnosu na UBICE SRBA od 1991-1995 koji je prethodio ubustvima Muslimana u Srebrenici.

raskoljnikov

pre 5 godina

gledam besramni naslov u 'BlJic'-u i stidim se .. nezavisne novine ?!! .. nezavisne od morala i mozga !

021NS

pre 5 godina

Брука и срамота! Главни "судија" изговара тачка "28" а хрватски преводилац у истом моменту говори "точка 27"... Све је то фарса где је ПРАВО и ИСТНА купљена новцем, дрогом итд...

gagi

pre 5 godina

E sada ovako...Ako nas ovaj rat nije osvjestio,ako sada nismo izvukli pouke za događaje koji slede,e onda i treba da nas nema.Mi u Republici Srpskoj znamo šta hoćemo,i nikada se nismo borili za neku BiH,nego za VELIKU SRBIJU.Vi nas braćo iz Srbije stalno nekako gurate od sebe.Sada je pravi trenutak za ujedinjenje Srpskih zemalja.

kibo

pre 5 godina

I gde su sada masovni protesti, blokiranje zapadnih ambasada kako ovde tako i u drugim zemljama gde ima nasih ljudi? Nista , a toliko o tome.. a albanci poludeli za haradineja pravili haos u francuskoj... e patriote

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija