• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nedeljnik/Informer/D.N.

21.03.2019

21:00

(VIDEO) NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA! Bitka na Paštriku odlučila RAT na Kosovu! Srpski HEROJI protiv OVK terorista, Vojske Albanije, američkih specijalaca i NATO avijacije! DAN KADA JE GORELO NEBO!

Politika

(VIDEO) NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA! Bitka na Paštriku odlučila RAT na Kosovu! Srpski HEROJI protiv OVK terorista, Vojske Albanije, američkih specijalaca i NATO avijacije! DAN KADA JE GORELO NEBO!

Podeli vest

Bitka na Paštriku jedna od onih koje su se dogodile u vreme NATO bombardovanja, a o kojoj nije bilo puno reči

Vojnici koji su se tamo borili o njoj su tiho pričali, isto kao što nisu otkrivali svoje položaje tokom rata. Ovo je ispovest generala Božidara Delića, i poruka koja je pre 20 godina postala mantra 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije dok su vodili bitku koja je, po svemu sudeći, dovela do kraja rata.

"Nema nazad, iza je Srbija."

Ovo je motivaciona poruka koju su pre dvadeset godina ponavljali vojnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije dok su vodili bitku koja je, po svemu sudeći, dovela do kraja rata. I tako su izdržali nalete oko 6.000 pripadnika OVK, kojima su pomagali Vojska Albanije i i NATO bombarderi.

Vodnik Boševski, zajedno sa svojim vodom, bio je zasut minobacačkom paljbom i tražio od komande da se povuče na rezervni položaj, 200 metara unazad. Odgovor je dobio istog trenutka preko radio-veze: "Poljanica 719. Nema nazad, iza je Srbija. Dobićeš artiljerijsku podršku."

Narednu je izdao Božidar Delić, tada pukovnik i komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. Nakon toga počela je artiljerijska paljba kao podrška vojnicima koji su držali položaj, iako je u blizini bila američka specijalna jedinica "Jastrebi".

Oni su imali radare za otkrivanje srpske artiljerije, koje bi odmah prenosili komandnom mestu u avionu "avaks". Odatle su se ciljevi delili bombarderskoj avijaciji, pre svega avionima F-16, F-18, "miraž" i A10 koji su sve vreme bili iznad područja Đakovice i Prizrena, sa posebnom pažnjom na planinu Paštrik.

Dakle, avionima je trebalo malo vremena da bombarduju tačno mesto gde se nalazila artiljerija. Uprkos tome, artiljerija je dejstvovala, vodnik Boševski i njegovi vojnici su zadržali položaj, nisu se povukli sa granične linije, a naredba generala Delića ponavljana je svakog dana sve do kraja tog rata 1999. I dan-danas, kažu, to im je moto.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Denny

pre 5 godina

Ovo su zasluzni gradjani , njima treba dati penzije , i njih treba podrzati ... Svaka cast ostalim velikanima , akademicima, sportistima, glumcima, pevacima , ali su oni dobro zaradili za zivota ...

Banja

pre 5 godina

Ovo je bio samo još jedan srpski poraz i albanska pobeda koja se danas vidi i po RK i po tome da ih je tamo 95% a gledaj ti ovaj lepi i jadni naslov e dragi moji nema vam tu utehe Kosovo je albanska-muslimanska zemlja svidelo se to vama ili ne.

KiM

pre 5 godina

Takse i dalje ostaju? Vojska im je i dalje za dom spremna? Ne povlači se Američka vojska sa Kosova? Propala peticija talijanskih Srba za povlačenja talijanskog priznanja RK! Trepča je i zvanično njihova a Gazivode tek treba zvanično da potvrde? Kad zvanično uzmu Gazivode dižu Srbima cenu struje za 100% ko i takse? Ništa od razgraničenja separatističkog "Severa Kosova" ko nekada "Sao Krajne"? Ništa od ZSO? Ništa od povlačenja priznanja?

Seki

pre 5 godina

Pre nego sto se bilo sta stavi ja portal ili na youtube treba da bude prevedeno na engleskom, jer niko nece od stranaca da gleda nesto sto nerazume.

Zoran

pre 5 godina

Sve je to u redu, sve to postujem, kao ucesnik dva rata..Hrvatska i Bosna, nekako sam osetio i u jednom i u drugom da smo dzabe ratovali i ginuli, tako da znam kako se osecaju preziveli na Pastriku i ostalim delovima ratista! Prema tome, ne busajte se da je Srbija iza, Srbija je kapitulirala 1999 godine i dala sve Siptarima i Nato paktu!!! Srbija, na zalost, pregovara sa teroristima, Srbija dozvoljava formiranje vojske na Kosovu! Dakle, ajde dosta tih komentara, naslova! Dok smo bili dobri ratovali smo, a onds su dosli politicari i rekli povlacenje! Ako ginemo onda ginemo, nema povlacenja!!! E to je prava Srbija, sve ostalo je mazanje ociju!!!

Anti

pre 5 godina

Ne izučava se po svetu ova bitka nego se izučava OLUJA!!!

Sima

pre 5 godina

To su naši junaci i ZASLUŽNI građani. Država treba da ih nagradi, a mediji da konačno iznose ovakve pozitivne primere, kako bi ovakvi ljudi bili uzori mlađim generacijama a ne kojekakve secikese i dezerteri.

Boki

pre 5 godina

Ovi šiptari isto kao i ustaše , nikad nisu smeli sami da napadnu .

Mr Radomir Scepanovic

pre 5 godina

Шиптари,следи ,,Четнички удар``!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija