• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.03.2019

10:37

UBICA NAM SE I DALJE SMEJE U LICE! Džejmi Šej: Žalim zbog "kolateralne štete", ALI BOMBARDOVANJE JE BILO OPRAVDANO!

Politika

UBICA NAM SE I DALJE SMEJE U LICE! Džejmi Šej: Žalim zbog "kolateralne štete", ALI BOMBARDOVANJE JE BILO OPRAVDANO!

Podeli vest

Džejmi Šej, dugogodišnji službenik NATO i portparol Alijanse za vreme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, koji je sada u penziji, izjavio je da žali zbog "kolateralne štete", ali tvrdi da je bombardovanje bilo opravdano i kaže da bi VOLEO DA DOĐE U BEOGRAD!

U intervjuu za BBC na srpskom povom 20. godišnjice bombardovanja, Šej je kazao da posle 1999. godine nije dolazio u Beograd, iako je pre bombardovanja imao prijatelja u Srbiji.

- Američki predsednik Hari Truman je rekao - ako želite prijatelja u Vašingtonu, kupite psa. Možda to važi za mene i Beograd - možda je jedini način da imam prijatelja u Beogradu, da nabavim psa - rekao je Šej.

Kako navodi BBC na srpskom, Šej je u Beogradu omražen jer mu je pripisano autorstvo nad konstrukcijom "kolateralna šteta" za civilne žrtve NATO projektila, a u Prištini, gde povremeno odlazi, dočekuju ga kao - heroja.

- Možda bih ja želeo da je taj odnos nešto ravnomerniji, ali to ne možete da kontrolišete - možete samo da radite svoj posao na najbolji način - kaže Šej.

Foto: printscreen

On je prokomentarisao korišćenje konstrukcije „kolateralna šteta" za stradanja civila.

- Ta konstrukcija zaista oslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je nanet bol. Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti - naveo je Šej.

On ipak tvrdi da je intervencija NATO u Jugoslaviji bila je i neizbežna i opravdana.

- U situaciji nasilja i etničkog čišćenja, NATO je uradio pravu stvar da se na Kosovu ne bi ponovio scenario iz Bosne. Izrazio bih žaljenje zbog pojedinih detalja, ali zbog opšteg razloga za pokretanje kampanje - 20 godina kasnije jednako sam uveren u opravdanost, baš kao i tada - kazao je Šej.

On napominje da je u poslednje dve decenije imao mnogo susreta sa Srbijom u promenjenim okolnostima, kaže da je radio na projektima NATO i Srbije, a sebe opisuje kao prijatelja Beograda „iz senke", jer tvrdi da je tako bolje i za projekte i za njega.

- Voleo bih da dođem u Beograd, a da to ne bude u potpunoj tajnosti - žalim što je razvod bio ne iz izbora, nego iz nužde. Voleo bih da govorim na nekoj konferenciji i da, ako prema meni ne poleti mnogo cigli i paradajza, to uradim još dva-tri puta u narednih nekoliko godina - zaključio je Šej.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
bubasvaba

pre 5 godina

Nerazumem ovoliku GLUPOST i drskost jednog nazovi coveka jer ovakve izjave normalan covek ne moze da izgovori . Ovaj nema u sebi ni grama ljudskosti ni karaktera coveka vec neke zivotinje grabljivice izvinjavam se zivotinjama sto ih uvredi.

zlatko

pre 5 godina

Gov*ima treba da te gađamo, a ne ciglama i paradajzom.

leonida

pre 5 godina

Od ovakvih nikada ništa nećete čuti pametno. Strašno bih voleo da dođe u Beograd.

MG

pre 5 godina

Ako kupis ovde psa i on ce te ujesti sto je pseca kolateralna stets

Čarapan

pre 5 godina

Ma vi ste Bogom dati ali ničije nije doveka

USA kriminalci

pre 5 godina

Klinton nas je bombardovao. https://bit.ly/2OiNydA

deda Raša

pre 5 godina

Kazu da se zlocinac, poput ovoga, uvek vraca na mesto zlocina. Mozda mu je zbog toga zelja da poseti Beograd.

Čarapan

pre 5 godina

Mogu da kažen s....nje i zašto uopšte komentarišem kad do sada nije objavljen ni jedan moj komentar .

Branko

pre 5 godina

Ако се неварам, Српско судство је донело неколико осуѓујучиш одлука за неколико Натових крвника да би касније те одлуке биле поништене. Цео свет зна да је бомбардовање Србије кримално дело, а криминалци се суде, расписује се меѓународна потерница па нек онда “мирно“ путују или дају овакве изјаве.

branko1

pre 5 godina

Strašno bih se radovao da svratiš kod nas.Savetujem samo,zbog štednje,da uzmeš kartu samo u jednom pravcu.

Samo covek

pre 5 godina

Ni jedna, svetski priznata, mudrost ne potice od Amerikanaca. Na severno americkom kontinentu mudrost je izumrla unistenjem Indijanaca, genocid su izvrsili doseljenici, uglavnom Englezi i Nemci pa su onda sebe nazvali Amerikancima. Misleci da je ceo svet lud i naivan koriste izraz "kolateralna steta" umesto "ZLOCIN PREMA CIVILNOM STANOVNISTVU" zbog ucinjenog treba da odgovaraju.

Nesa

pre 5 godina

To sto ti verujes i sta je istina je bilo najmanje bitno u zlocinu koji je planiran i uradjen. Nedvsmisleno je da tvoje saznanje i tvoj rad bio u funkciji da razvodnis i opravdas zlocine NATO. To i sada radis ovim izjavama. Placen si i na osnovu lazi koje su ti servirali a i koje si sam smislio blatio si i narod i zrtve. Nema veceg zlocina od tvojih postupaka. Ubica ubije jednog coveka ili pak nekoliko. Ti si lazima podstrekavao i pravdao ubistvo celog naroda, a to je neoprostivo. I nebrini o tome ko te voli. U Srbiji, ni psi te nebi voleli, jer cak i nase lutalice prepoznaju ZLO.

musty1

pre 5 godina

Dokle ide brezoblazuk ovog krivuljka treba ga u zatvor strpat da tamo provodi penzionerske dane on bi dolazio vise puta da ispira mozak posle zlocina

gaga

pre 5 godina

Da vas podsetim. U pitanju je odlican prijatelj predsednikovog savetnika. Toliko o tome.

Perica

pre 5 godina

Šta pa ti si još živ, još te nešto nije strefilo??????Kakvo govno od stvorenja što liči na ljudski rod.Bagro belosvetska.

Vns

pre 5 godina

Isti ološ kao i Bler i Šreder,sada naši divni prijatelji...

milankokovacevic

pre 5 godina

Da imamo ljude kao nekada,nebi on pricao!

Juan Pablo

pre 5 godina

Srbi od NATO dobili ono sto su zasluzili.

kiza

pre 5 godina

Dodji, dodji, dodji kod Kize da te Kiza ša......

Aksman

pre 5 godina

Njega bi rado ugostili beogradski borci za prava pedera i lezbejki. Zato oprez,mozda se zamerimo ciganinu koji je izjavio: "Prosetali smo,crknite". Prava slika za pedersku paradu. PS. Siguran sam da ovo nece biti objavljeno ali nema veze, vazno je sacuvati pravo nastranih individua.

Pero

pre 4 godine

Jel znate šta je izjavio 98-99? Za one koji ne znaju ili se ne sećaju on je rekao : "Srbe treba spokojno bombardovati, jer će sve brzo zaboraviti".

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija