• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.03.2019

13:46

POPOVIĆ: Za tri godine izvoz IT-a biće dve milijarde evra

Politika

POPOVIĆ: Za tri godine izvoz IT-a biće dve milijarde evra

Podeli vest

Izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini bio je oko 1,15 milijardi evra, a za samo tri godine dostići će dve milijarde evra, izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović koji je uručio glavnu nagradu portala eKapije za investiciju godine

 

Popović je rekao da je IT industrija u Srbiji prvi put u istoriji u 2018. zabeležila veći izvoz nego Fijat i Smederevska železara koji su, kaže, do sada bili lideri u izvozu.

- To je izvoz srpske pameti - poručio je Popović i naveo da sa rastom IT sektora od 25 do 39 odsto samo za tri godine Srbija će dostići izvoz u toj oblasti u iznosu od dve milijarde evra.

Naveo je da su plate u IT sekotru visoke, te da i to direktno utiče na potrošnju i na BDP.

Pored poljoprivrede, građevinske industrije i dela mašinogradnje, Popović kaže da je najveći doprins rastu BDP daje inženjerstvo, IT usluge i sve vezano za nove tehnologije.

- Inženjeri su nosioci inovacija u Srbiji. Srbija južno od Minhena i Beča ima najbolje inžzenjere. Moramo učiniti sve da ih imamo što više, da preko 51 odsto upisanih na fakultete u Srbiji budu na tehničkim fakultetima - rekao je Popović.

Odao je priznanje univerzitetima u Srbiji, posebno fakultetima tehničkih nauka i matematike.

- Budućnost za svu našu decu biće najviše u tehničkim naukama. Inženjeri su najveće bogatstvo koje Srbija ima i moramo da ih negujemo - kaže ministar, koji je Baby food factory, fabrici dečje hrane, uručio nagradu eKapije za investiciju godine u Srbiji "Aurea 2019".

U konkurenciji za glavnu nagradu bilo je osam kompanija, a Popović kaže da je svaka koja je ušla u finalni izbor zaslužila nagradu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija