• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

03.04.2019

21:39

TAČI I HARADINAJ BI DA HAPSE SRPSKE GENERALE! Spremili lažne optužnice protiv Delića, Dikovića i Stojanovića!

Politika

TAČI I HARADINAJ BI DA HAPSE SRPSKE GENERALE! Spremili lažne optužnice protiv Delića, Dikovića i Stojanovića!

Podeli vest

Sudovi lažne države Kosovo, uz odobrenje Zapada, preuzeli od Euleksa slučajeve ratnih zločina. Najavljuju otvaranje 11 predmeta protiv Srba, prvi na meti generali Božidar Delić, Ljubiša Diković i Momir Stojanović

Šiptarske vlasti lažne države Kosovo spremaju se da podignu optužnice protiv srpskih generala Božidara Delića, Ljubiše Dikovića i Momira Stojanovića, koji će biti gonjeni zbog navodnih ratnih zločina, objavili su prištinski mediji!

Kosovski sudovi ove nedelje su, uz odobrenje Zapada, preuzeli od Euleksa sve slučajeve ratnih zločina. Šiptari su odmah najavili otvaranje 11 predmeta protiv Srba, a prvi na meti, kako se najavljuje, biće generali Diković, Delić i Stojanović.

Briga ih za dokaze

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, potvrđuje da je Euleks kosovskom pravosuđu prepustio 11 predmeta.

- Svih tih 11 slučajeva odnose se na državljane srpske nacionalnosti, među kojima su i generali Delić, Diković i Stojanović. To je sasvim pouzdana informacija - tvrdi Drecun.

Generali Diković i Stojanović juče se nisu oglašavali ovim povodom, dok Božidar Delić kaže za Informer da ga nimalo ne iznenađuje što se našao na meti šiptarskih vlasti.

Vučić: Kadija te tuži, kadija ti sudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući odluku Euleksa da na kosovske sudove prenesu procesuiranje ratnih zločina koje su počinili teroristi OVK nad Srbima, kaže da tu nema mnogo šta da se doda.

- Kadija te tuži, kadija ti sudi... To je sve što smo mogli da očekujemo i ništa bolje i ništa više - rekao je Vučić.

- Euleks nije opravdao svoju ulogu, radio je sve ove godine protiv interesa Srba i to je pre svega odgovornost Tadića i Jeremića koji su doveli Euleks na Kosovo. Znam da su stranci još pre četiri godine radili na optužnici protiv mene, ali ona nikada nije obelodanjena... Iza tih lažnih optužbi stoje plaćenici iz Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić. Ovde sam u Srbiji svih dvadeset godina od 1999, a naša država ima Tužilaštvo za ratne zločine koje dobro zna da su sve optužbe neosnovane. Šiptari, dakle, rade po hrvatskom scenariju, a lažni sud lažne države ima podršku EU. Možemo očekivati od Šiptara svakojake gadosti i podmetačine, ali ne brinem i ne razmišljam o tome, jer mi je savest potpuno čista - podvlači Delić.

Komentarišući sve ove navode, advokat Nebojša Vlajić, koji je branio ubijenog lider SDP Olivera Ivanovića, podseća da su suđenja Srbima na Kosovu veoma mučna i mukotrpna.

- Mora da se dokazuje nevinost pred ljudima koji to neće da čuju i neće objektivno da razmotre dokaze. Ako je ikakva nada postojala dok je Euleksovo pravosuđe radilo na Kosovu, te nade sada ima sve manje. Takve predmete će suditi isključivo lokalne sudije, bez ikakvog uticaja i učešća Euleksa, odnosno stranih sudija. Na Kosovu je promenjen zakon o sudovima, pa je za presudu za ratne zločine nadležan isključivo Osnovni sud u Prištini, gde su sudije samo Albanci! Neće moći da se sudi ni u Kosovskoj Mitrovici, gde su većina sudija Srbi. To praktično znači da Srbi neće biti među sudijama, ali ako ih i bude, to će biti zanemarljiv broj - naglašava Vlajić, dodajući da je 11 optužnica samo trenutna situacija i da očekuje da će ih biti još više.

Nemaju osnova

Pravni ekspert Đuro Čepić smatra da je sasvim dovoljan argument to što srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, kao jedna od najistaknutijih institucija u regionu, nije našlo dokaze za ove navodne ratne zločine.

- Institut komandne odgovornosti nije bio primenjiv u datom periodu, pa ne može biti ni osnov za postupak. Takođe, sve naredbe i komunikacija bili su u funkciji odbrane zemlje, a ne u cilju izvršenja zločina - zaključuje Čepić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Na zapadu su se prosto takmicili ko ce gore da smisli o Srbima. Neverovatne stvari. Zato i nije cudo sto is Siptari po tom "receptu" smisljaju neverovatne stvari da optuze Srbe. Verujte da ce imati podrzku zapada bez obzira koliko neverovatno i suludo to njihovo optuzivanje bilo.

Buda

pre 5 godina

To je jos jedan dokaz da smo banana drzava. Navikao ceo svet da srbija svoje borce izdaje i isporucuje. Nebi me cudilo da siptari dobiju cak odobrenje za hapsenje nasih generala u srbiji. I da se isporuce u pristinu. Jer srbija nema vlast nema zakon nema policiju i nema predsednika. Vec ima marionete na vlasti koji prvo pitaju brisel pa onda idu da piske. Inace ovako nesto se nebi desavalo. Vucic za sve njegove neuspehe krivi bivsu vlast. Iako sve njino moze da ukine. Nemamo mi ni drzavu vise ni vlast. Jos malo i siptari ce traziti da glavni grad bude pristina. A vucic ce odma zvati brisel i ispusice kao i sada za optuznice. Gospodo. Bez rata nema resenja sa kosovom. Dzaba se krijete briselu pod suknji. A za rat nemate vojsku jer ste se posrali na vojsku i isporucili je u hag. I sad pusite.

Deda Nole

pre 5 godina

Nikakvo cudo gospodo da je EULEKS predao "slucajeve ratnih zlocina" siptarima,jer da je dato srpskom pravosudju,otkrili bi se zlocini koje je zapad u saradnji sa siptarima cinio nad srpskim zivljem na KiM,tako da iznenadjenja nema,jer da nekome treba 20 godina da procesuirao zlocine na koje je gospodin Dik Marti ukazao samo potvrdjuje moju sumnju u iskrenost zapada,a i sami znamo da euleks ni jedan zlocin pocinjen nad srbima posle 99 nije procesuiran do kraja i svi slucajevi su stavljeni u arhivu usled nedostatka dokaza,tragicno i smesno za vladavinu prava zapadne alijanse.

SS

pre 5 godina

Ako nešto ne smislimo,s njima će nam biti gore nego sa ustašama,toliko su se osilili.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija