• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

15.04.2019

10:16

(FOTO) DAČIĆ SA SIJARTOM pred sednicu dveju vlada: Saradnja Srbije i Mađarske konstantno se unapređuje!

Politika

(FOTO) DAČIĆ SA SIJARTOM pred sednicu dveju vlada: Saradnja Srbije i Mađarske konstantno se unapređuje!

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se danas s ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom uoči zajedničke sednice vlada u Subotici

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjim razvojem bilateralnih odnosa, čiji se uzlazni trend potvrđuje redovnim održavanjem zajedničkih sednica dveju vlada. 

Foto: Tanjug

Zajednički je ocenjeno da se sveukupna saradnja dve države kontinuirano unapređuje, kao i da su ostvarivanje energetske stabilnosti i boljih infrastrukturnih veza neki od prioriteta u predstojećem periodu.

Ministar Dačić zahvalio je ministru Sijartu na njegovoj doslednoj podršci evropskim integracijama Srbije.

Mađarska će preduzeti sve napore kako bi doprinela ekonomskom razvoju i ubrzala evropske integracije Srbije, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Ne možemo da prihvatimo da EU ne bi trebalo da se proširi pre 2025. godine i ne možemo da prihvatimo da Evropska komisija veštački usporava integraciju Srbije - rekao je Sijarto.
Kako je rekao, stvaranje jake Srbije je u interesu Mađarske.

- Ne možemo da prihvatimo da EU ne bi trebalo da se proširi pre 2025. godine i ne možemo da prihvatimo da Evropska komisija veštački usporava integraciju Srbije - rekao je Sijarto.

On je istakao da je među istinskim pristalicama evrointegracija Srbije, Mađarska jedina zemlja koja se usuđuje da izađe s tim stavom.

- Glavna politika Evrope je protiv proširenja, i moramo se boriti u Briselu da bi dali zamah procesu proširenja i uklonili veštačke barijere Evropske komisije - rekao je Sijarto.
 

 

Foto: Tanjug


Govoreći o ekonomiji, Sijarto je rekao da su Srbija i BiH "primarne destinacije" za mađarske investicije, i dodao da je vlada izdvojila 10 milijardi forinti (31,1 milion evra) da podrži taj trend.

Kako je naveo, mađarska Eksimbanka uspostavila je kreditnu liniju od 110 miliona evra za podršku bilateralnoj trgovini sa Srbijom, dok je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova izdvojilo 1,6 milijardi forinti (4,9 miliona evra) za podršku mađarskom učešću u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Pozivajući se na program mađarske vlade koji ima za cilj promovisanje mađarskog poslovanja u severnoj Vojvodini, Sijarto je rekao da je taj plan "ogroman i uspeh koji se ne dovode u pitanje". 

Sijarto je rekao i da bi dve vlade trebalo da potpišu sporazum po kome bi Mađarska i Srbija mogle da šalju diplomate u ambasade one druge zemlje.

- To znači da ćemo moći da obezbedimo naše prisustvo po najnižoj ceni, na mestima gde Mađarska nema diplomatsko predstavništvo - rekao je Sijarto.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija