• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.04.2019

18:44

LJILJANA SMAJLOVIĆ ODGOVORILA NA OPTUŽBE BRANKE PRPE: Zaprepaštena sam i zgrožena time kako ona falsifikuje Slavka Ćuruviju!

Politika

LJILJANA SMAJLOVIĆ ODGOVORILA NA OPTUŽBE BRANKE PRPE: Zaprepaštena sam i zgrožena time kako ona falsifikuje Slavka Ćuruviju!

Podeli vest

Novinarka Ljiljana Smajlović reagovala je na tvrdnje istoričarke Branke Prpe da je njenom ubijenom suprugu novinaru Slavku Ćuruviji "presudila" rečenica da protiv tadašnjeg lidera Srbije Slobodana Miloševića treba da bude podignuta haška optužnica, a koju je, prema Prpinim aluzijama, Miloševiću to dojavila upravo Smajlovićeva

Podsetimo, Prpa je izjavila da je Ćuruvija to rekao tokom večere sa zvaničnicima Stejt departmenta, kojoj je, pored nje i Ćuruvije, prisustvovala i Ljiljana Smajlović.

- Pored Slavka i mene, toj večeri je prisustvovala i Ljiljana Smajlović, novinarka zabranjenog Evropljanina. E, sad, ne verujem baš da je neko od prisutnih zvaničnika Stejt dipartmenta pozvao Miloševića i preneo mu Slavkove reči - kazala je Branka Prpa direktno aludirajući na to da je Smajlovićeva Miloševiću prenela Ćuruvijine reči.

Ljiljana Smajlović reagovala je tim povodom, a njenu izjavu prenosimo u celosti:

"Zaprepašćena sam brutalnošću ovog napada Branke Prpe na moj lični integritet, ali sam jednako zgrožena i time kako ona falsifikuje Slavka Ćuruviju kakvog smo ga poznavali mi koji smo sa njim radili u Evropljaninu. On je bio patriota, nije bio izdajnik kakvim su ga u danima uoči ubistva prikazivale Politika Ekspres i Radio Televizija Srbije. Ne razumem zašto Prpa sada nastavlja tamo gde je Đorđe Martić stao, kada je objavio da je „Ćuruvija dočekao bombe“. Ne razumem ni njen bes zbog presude odgovornim za ubistvo Ćuruvije. Po meni, bolja je pravda koju čekaš makar i dvadeset godina, od pravde koju nikad ne dočekaš. Možda bi se tu sa mnom i Slavko složio.

Jedino što je tačno u njenoj izjavi Pobjedi je to da sam putovala u Vašington sa Slavkom i Brankom u decembru 1998. Prevela sam Slavkov govor pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa, a Slavko je insistirao i da putujem sa njim kako bih mogla da ga pročitam ako njemu ne omoguće da napusti zemlju. Osim toga, ni Branka ni Slavko nisu dobro govorili engleski i prevodilac im je bio potreban i za sastanke sa novinarima i potencijalnim donatorima.

Za vreme našeg boravka u Vašingtonu nije bilo nikakve večere sa „zvaničnicima Stejt departmenta“. Na večeru nas je pozvao Sorošev pomoćnik Džon Foks. Bilo nas je samo četvoro. Slavko nije predlagao nikakvu hašku optužnicu protiv Slobodana Miloševića. Mislim da bih čula da je tako nešto rekao, pošto sam najvećim delom razgovora ja prevodila za sve njih. Dodajem da bi pominjanje ratnih zločina bilo besmisleno jer je večera bila u decembru 1998, a bombardovanje će početi tek krajem marta 1999. Osim toga, Amerikanci su davno pre toga pravili haški sud da optuže Srbe, mislim da im za tu ideju nije bio potreban Slavko Ćuruvija. 

Nikome, pa ni Miloševiću, nisam mogla da prenesem da je Slavko predlagao haški sud za Miloševića, budući da Slavko to nije predlagao.

Apsolutna je laž i ta priča o tobožnjem izbacivanju iz kuće, ali tu gospođi Prpi neće pomoći princip  „mrtva usta ne govore“ jer su svedoci bili Dragan Bujošević i Ivan Radovanović. Njih dvojica znaju i da se nisam sama pozvala da govorim na Slavkovoj sahrani. Ne razumem zašto Branki sada smeta i što sam tada kritikovala NATO i poredila Slavkove ubice sa NATO ubicama, budući da sam samo citirala Slavka sa poslednjeg redakcijskog sastanka (Mi smo protivnici ovog režima, ali smo patriote i protivnici  nezakonite i nelegitimne intervencije NATO).

Svesna sam da sam se zamerila Branki Prpi kada je Politika objavila da je ona tužila Slavkovu decu za ostatak Slavkove imovine, ali mi nikad nije palo na pamet da bi njena odmazda mogla da bude optužba za Slavkovo ubistvo. Malo prikrivena, doduše."

Komisija za istraživanje ubistava novinara: Beskrupulozni napad Branke Prpe na Ljiljanu Smajlović

Komisija za istraživanje ubistava novinara zaprepašćena je podmuklim napadom Branke Prpe na članicu ove Komisije Ljiljanu Smajlović i ujedno i nekadašnju spoljnopolitičku urednicu Evropljanina Slavka Ćuruvije, i to dvadeset godina posle ubistva Slavka Ćuruvije i nekoliko dana posle presude kojom su odgovornim za zločin izrečene kazne od stotinu godina zatvora.

Komisija za istraživanje ubistava novinara podseća da je Branka Prpa od nastanka Komisije omalovažavala njen rad i odbacivala svaku mogućnost da Komisija doprinese da ubice budu izvedene pred lice pravde. Komisija se pita zašto je gospođa Prpa toliko ogorčena presudom službenicima Državne bezbednosti i šta je moglo da je natera da, sa dvadeset godina zakašnjenja, počne lično da optužuje i urednicu Evropljanina Ljiljanu Smajlović.

Komisija podseća da su i Veran Matić i Ljiljana Smajlović, zbog borbe da se okonča nekažnjivost zločina nad novinarima, već mesecima izloženi napadima ljudi koji su u Politici Ekspres 1999. otvorili sezonu medijskog lova na Slavka Ćuruvija. Napad Branke Prpe nije manje brutalan i beskrupulozan od napada Gorana Kozića i Đorđa Martića.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala

pre 5 godina

hrvatica nikad ne može da voli Srbiju, a to je Prpa. Čim je tužila Slavkovu decu jasno je svima ko je ona!

Penzionerj

pre 5 godina

Svi vi ste trcali amirima-ubicama i kriminalcima. Posle ovoga, pitanje, ko ga je ubio? Kao da je jedini ubijen, sta je sa ostalima koji nisu trcali zlocincima na noge.

Prečanin

pre 5 godina

Samo neka se jedu među sobom, ološ dosovski...

Siniša

pre 5 godina

Devijčice u belim soknicama, izdajice dobijaju ono što su zaslužili.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija