• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.04.2019

14:25

MONTGOMERI TVRDI: Dijalog je obmana, stvarnost je da NIKO NEĆE DA PRITISNE PRIŠTINU DA UKINE TAKSE!

Politika

MONTGOMERI TVRDI: Dijalog je obmana, stvarnost je da NIKO NEĆE DA PRITISNE PRIŠTINU DA UKINE TAKSE!

Podeli vest

Nazivati razgovore dijalogom je obmana, stvarnost je da niko neće da pritisne Prištinu da ukine takse, tako u najkraćem trenutnu situaciju vidi bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri

Na pitanje šta bi bili rezultati samita u Berlinu, Montgomeri u komentaru za Tanjug ističe da rezultata samita zapravo nema i da, sve dok međunarodna zajednica ne bude spremna da preduzme konkretne akcije protiv provokativnog delovanja kosovskih Albanca, oni nemaju razloga da promene svoje ponašanje, niti se može govoriti o dijalogu. 

Upitan kako vidi perspektivu dijaloga Beograda i Prištine, Montgomeri kaže:

- Nemojte sadašnjem procesu davati dignitet nazivajući ga dijalogom. To je obmana. Stvarnost je da međunarodna zajednica iz različitih razloga ne želi da upotrebi pretnju sankcijama ili gubitkom pomoći kako bi naterala rukovodstvo kosovskih Albanaca da ispune obećanja data odavno ili da prestanu sa provokacijama, kao što su 100 odsto takse na srpsku robu - kaže Montgomeri za Tanjug.

ŽESTOK SUKOB MAKRONA SA HARADINAJEM U BERLINU! Francuski predsednik oštro napao zločinca OVK, pa UPERIO PRST U NJEGA ZBOG TAKSI NA SRPSKU ROBU!

Sve dok ne budu preduzeti konkretni koraci protiv ovih akcija, rukovodstvo kosovskih Albanca ne vidi razlog zbog kojeg bi promenilo svoje ponašanje, uveren je on.

- Zašto bi Srbija uopšte uzimala u razmatranje da veruje da će se kosovski Albanci držati bilo kojih obećanja u budućnosti u okviru tzv. dijaloga? - kritičan je Montgomeri.

On je takođe primetio da se mišljenje mnogih kosovskih Albanaca snažno okreće u prilog tvrdokornog stava Ramuša Haradinaja, čineći buduće komprimise još manje verovatnim.
Na pitanje šta misli o ulozi Vašingtona u naporu da ubedi Prištinu da prihvati kompromis i kako vidi evropsku perspektivu Srbije ukoliko ne bude bilo moguće ponovo pokrenuti dijalog, on ukazuje da u Vašingtonu postoji podela kada je reč o politici prema Balkanu.

- Mnogi u široj spoljnopolitičkoj zajednici i dalje vide region kroz prizmu perioda od 1989-1999 i prema tome vide kosovske Albance kao žrtve a Srbe kao agresore. Prema tome ta grupa maksimalno podržava kosovske Albance. Na primer, danas će Spoljnopolitički odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa imati saslušanje o zločinima počinjenim na Kosovu, pri čemu će uglavnom ili potpuno biti fokusirani na zločine protiv kosovskih Albanaca - konstatuje on.

VUČIĆ IZ BERLINA PORUČIO: Pozicija Srbije bolja je nego juče, a POZICIJA PRIŠTINE POTPUNO ZAVISI OD NAS!

S druge strane, kaže bivši američki ambasador, ima nekoliko ljudi u aktuelnoj administraciji na višim pozicijama, koji su otvoreni za bilo koje rešenje oko kojeg dve strane mogu da se slože.

Prema njegovom mišljenju, ključni problem sa kojim se region suočava jeste nejedinstvo međunarodne zajednice u pristupu i nepostojanje volje da se preduzmu ozbiljne mere kako bi se pomogl da se dođe rešenja pitanja BiH ili Kosova.

Delimično, razlog za to je što je decenijama Zapad smatrao da su akcije preduzete u BiH i na Kosovu "uspešna priča" i izgleda da ne želi da prihvati realnost da su zapravo obe - neuspeh.

- Dvadesetčetiri godine posle Dejtonskog sporazuma još postoji visoki predstavnik za Bosnu, a tri etničke grupe su udaljenije nego ikada. Dvadeset godina nakon završetka bombardovanja Srbije, još smo daleko od rešenja tamo - zaključuje Montgomeri.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvsna građanska

pre 4 godine

To smo shvatili pre Montgomerija.

Dragy

pre 4 godine

Pa svako od onih koji treba da ih prtisnu je: 1. dobio dovoqno para! 2. Ima nekoga za koga strepi da bi mogao da mu nastrada; ako pokrene takve zahteve!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija