• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2019

15:34

VLADIKA IRINEJ: Kompromis nemoguć dok su kriminalci na vlasti u Prištini!

Politika

VLADIKA IRINEJ: Kompromis nemoguć dok su kriminalci na vlasti u Prištini!

Podeli vest

Kompromis Srba i Albanaca nije moguć dok na vlasti u Prištini budu kriminalci, kaže vladika Irinej i apostrofira da rešenje za KiM vidi u najvećoj mogućoj autonomiji i to po principu gde su Albanci većina - oni imaju glavnu reč, gde su Srbi većina - Srbi imaju glavnu reč

- Dok ova kriminalna garnitura vlada na Kosovu i Metohiji kompromisa između nas i Albanaca neće biti ali ako Amerikanci i Evropljani shvate da tamo treba dovesti normalne ljude, onda je moguć kompromisni dijalog Srba i Albanaca - rekao je vladika Irinej (Bulović) učesnicima seminara "Doživeti Evropu, pričati o Evropi". 

Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski Irinej kaže da rešenje vidi u davaju najveće moguće autonomije, i dodaje da takvih recepata u Evropi ima.

- Može se naći neki model - rekao je vladika koga su studenati upitali da prokomentariše aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

- Srbija Albancima ne može da prizna posebnu državu na teritoriji koja je izvor Srbije. Prvobitna Srbija je tamo, najvažniji naši manastiri i sve je tamo. Do dana današnjega, posle pet vekova turske okupacije, mi imamo 1.500 crkava i manastira na toj teritoriji. Albanci nemaju ništa - objasnio je vladika Irinej u razgovoru sa stipendistima Fondacije Konrad Adenauer koja je kako je ocenio jedna od retkih političkih organizacija koja ima autentičan interes za pitanje Crkve i vere.

Prijemu je prisustvovao i vladika mohački Isihije koji je studentima govorio o značaju Svetoarhangelskog manastira u Kovilju, koji je osnovao Sveti Sava u 13. veku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Kompromis bi bio da oni vrate Kosovo i Metohiju pa da se onda trazi kompromis koliko ce Albanci dati Albanije Srbiji i vratiti Skadar.

tomica

pre 5 godina

ma da nam je crkva i njihovi pomocnici,mislim na popove i ceo establistment,od silnih irineja,uz sve duzno postovanje patrijarhu,bar malo kao katolicka ,mozda bi i uspeli,ovako treba da im se klanjamo za lepe ocii i uslugu.rekao bih svasta ali ne ide. ali jedno mogu, da pojedini treba da dignu svoje g....ce i da rade i taj posaou svakoj crkvi je gore nego u upravi prihoda,stavi na jednu drugu trecu ,svece su poskupele,krstenja takodje,o svadbama da i ne pricamo.koga pravite na budalama.ja sam dugo bio u katolicanskom svetu,to nisam video.a gde je karitas,sto se time ne bavite gospodo duhovnici......pre ovih garnitura o takvim stvarima si moga da cujes samo u katolickoj crki,a sada svaki drui dan novi blam nasih svestenika. Ali ne oni su mudraci i mudro cute....kosovo jer majka kosovo je tra la la...mi ne znamo sta je nego vi nam kazite..vatikanci se bar bore,a vi,trla baba lan...ajde bre...

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)
Tenis

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)

Britanac Endi Marej odigrao je poslednji meč u karijeri na Vimbldonu. Osvajao je dva puta ovaj turnir, zlatnim slovima upisan je u istoriju "zelenog" grend slema, a Novak Đoković ga je čekao na terenu da ga zagrli, javno je na društvenim mrežama izrazio poštovanje prema prijatelju i rivalu, a onda su to učinili i mnogi ljudi iz sveta tenisa.

05.07.2024

13:24

(ANKETA) Ko osvaja EURO?
EURO 2024

(ANKETA) Ko osvaja EURO?

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u završnu i najuzbudljiviju fazu, navijači iz osam zemalja strepe i sanjaju da će se baš njihovi ljubimci popeti na krov Evrope, a šta vi mislite, kome će pripasti laskavo priznanje?

05.07.2024

10:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija