• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

20.05.2019

19:58 >> 20:01

FAJNENŠENEL TAJMS DIŽE UZBUNU NA ZAPADU ZBOG SRBA, MAKEDONACA I GRKA - Velika Albanija velika opasnost na Balkanu, MOŽE LI SE ZAUSTAVITI!

Politika

FAJNENŠENEL TAJMS DIŽE UZBUNU NA ZAPADU ZBOG SRBA, MAKEDONACA I GRKA - Velika Albanija velika opasnost na Balkanu, MOŽE LI SE ZAUSTAVITI!

Podeli vest

Novo pitanje koje se pokreće na Balkanu nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma jeste da li će se Albanci ujediniti oko ideje kreiranja „velike Albanije", navodi se u analizi Fajnenšel tajmsa, koju prenosi portal Plus info

Da li će etnički Albanci biti zadovoljni da ostanu podeljeni u tri države - Albanija, Severna Makedonija i samoproglašeno Kosovo, ili će deo ili svi oni pokušati da se ujedine u 'veliku Albaniju', analizira Fajnenšel tajms.

FT navodi da Sporazum iz Prespe predstavlja najveće diplomatsko dostignuće na Zapadnom Balkanu nakon Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

A kada je reč o ideji o "velike Albanije", FT smatra da to donosi rizik za novo nasilje u regionu i zato poručuje da albanski političari u sve tri zajednice treba da budu uzdržani, dok političari u EU i na Balkanu moraju da ubede Albance da su njihova prava u fokusu.

- Prespanski sporazum pokreće nadu za napredak u rešavanju drugih regionalnih izazova, posebno spora između Beograda i Prištine, kao i ustavnog ćorsokaka u Bosni i Hercegovini - ističe se u analizi FT.

SAD BI DA PREVASPITA SRBE SA OSAM MILIONA DOLARA: Pod plaštom "kritičkog mišljenja" sprema se AMERIKANIZACIJA SRPSKE I BIH!

Prespanski sporazum, prema Fajnenšel tajmsu, biće ocenjen i na osnovu toga da li će odstraniti sumnje o dugoročnoj stabilnosti Severne Makedonije, a da bi se to dogodilo, kako se navodi u tekstu, potrebna su tri koraka.

- Najpre EU mora da otvori svoja vrata za Severnu Makedoniju i Albaniju, jer će ulaz Albanije u EU zauzdati nacionaliste u Albaniji i na KiM u pokušajima da iskoriste etničke Albance u Severnoj Makedoniji za svoje ciljeve - ističe se u analizi.

Drugo, a imajući u vidu da će se u Grčkoj vratiti na vlast nova demokratija koja je kritična prema Sporazumu iz Prespe, bilo bi dobro, navodi se u analizi, da lider ove stranke Kirijakos Micotakis prihvati ovaj Sporazum i pomogne Severnoj Makedoniji na putu ka EU i NATO-u, što je, ocenjuje se, sigurno u grčkom nacionalnom interesu.

AMERIKA SPREMA HRVATE ZA RAT: Vašington im šalje 60 oklopnih "bredlija", kao odgovor na TENKOVE I ORUŽJE IZ RUSIJE ZA SRBIJU!

- Takođe, vreme je da se desničari u Severnoj Makedoniji oproste s makedonskim šovinizmom, jer je njihov agresivni nacionalizam naneo veliku štetu reputaciji ove mlade države tokom vladavine Nikole Gruevskog - napominje se u analizi Fajnenšl tajmsa, te se dodaje da ova država sada mora da neguje inkluzivni građanski patriotizam.

Zaključak je: osim Prespanskog sporazuma, status Albanaca u Severnoj Makedoniji umnogome će determinisati i održivost ove države na Balkanu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alex

pre 4 godine

Moze da se resi vrlo lako nek puste nas i Grke mi cemo da ih resimo za dz...

Mikula

pre 4 godine

Danas u Svajcarska Stampe Blick. Pise da albanci ko zive u Svajcarska, svake Godine 2 Milliarde Franke poslaju u Kosovo. I to zamo u Svajcarskoj. Sta je Nemacka Franzuska Engleska i tamo ima mnogo Albanci. A nasi Sportisti u inostranstvo ko zaradju Millione jedva da Pomogne Narodu. Albanci su Ujiedini a Srbi neinterssovan ne zanima.

Vla

pre 4 godine

Oni vas bodre, idite I ginite za albansku drzavu, NASA deca ce uzivati u njoj

Marcco

pre 4 godine

FT je jedan od onih "demokratskih" medija koji su stvorili te nekakve državice i prćije od država na ovim prostorima. Šta se sad kao čudi? Verovatno da zaključi da je to neminovno i da se ne treba odupirati tome već kao "neminovnost" prihvatiti.

Ma bas im je stalo do nas

pre 4 godine

Ne laje kera sela radi nego sebe radi!

petar petrovic

pre 4 godine

Tako to raden sva srbska braca pa i ovi sa govornom manom, zato su Siptari i uspeli da izbore status u STAROJ SRBIJI.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17