• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.06.2019

14:34

GOJKOVIĆ SA VOLODINOM: Priština ne želi nastavak dijaloga!

Politika

GOJKOVIĆ SA VOLODINOM: Priština ne želi nastavak dijaloga!

Podeli vest

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković upozorila je danas na sednici Komisije za saradnju srpskog parlamenta i Državne Dume Federalne skupštine na radikalne poteze Prištine koji, kako kaže, dokazuju da oni ne žele nastavak dijaloga sa Srbijom

 

Gojković je navela da je pre dva dana jasno rečeno da neće biti uspostavljena Zajednica srpskih opština i podsetila na uvođenje taksi od 100 odsto na prozvode iz centralne Srbije, kao i na nedavno usvojenu takozvanu Rezoluciju o genocidu kojom se, kaže, obesmišljava dijalog.

Na taj način se, po njenim rečima, skreće pažnja sa stvarnih zločina albanskih terorista na Kosovu i Metohiji, posebno u vezi sa radom Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

- Želim da vas informišem i da je takozvana Skupština Kosova usvojila Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ovo sve dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom - rekla je Gojković na sednici kojoj je prisustvovao predednik Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Kako je ocenila, nedavni upad specijalnih snaga Prištine u severne opštine KiM, prilikom kojeg je pretučen i pripadnik UNMIK-a, ruski državljanin Mihail Krasnoščekov, potvrđuje da Priština, uz podršku svojih “mentora”, ne odustaje od namere da brutalnim akcijama zastrašivanja primora srpsko stanovništvo na trajno napuštanje svojih ognjišta.

- Ono što nas posebno zabrinjava jeste reakcija, ili bolje rečeno odsustvo bilo kakve reakcije onih koji su jedini na KiM pozvani i nadležni da se staraju o očuvanju bezbednosti i sigurnosti na teritoriji KiM - rekla je Gojković.

Ona je zahvalila Rusiji na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije.

- Podrška Rusije nastojanjima Srbije da postigne održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje u neposrednom dijalogu Beograda i Prištine je od nemerljivog značaja za nas. Ruskom narodu su jasni i principi za koje se zalažemo i stvarnost sveta u kojem se za te principe borimo - rekla je Gojković i dodala da se zahvaljuje i na podršci po pitanju suprostavjanja KIM da postane članica različitih organizacija.

Predsednica Skupštine je izrazila i veliko zadovoljstvo povodom održavanja četvrtog zasedanja Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Državne Dume Ruske Federacije.

Ona je kazala da je dosadašnji rad Komisije za saradnju dao izuzetno značajan podsticaj međuparlamentarnim i bilateralnim odnosima dve zemlje u celini.

Istakla je da se izuzetno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Rusije svakim susretom dodatno unapređuju, kako na nivou dva predsednika država, tako i na nivou dve vlade.

U pogledu saradnje u suprotstavljanju savremenim izazovima i pretnjama, smatra da je zalaganje za temeljne principe međunarodnog prava ključna.

- Srbija je rešena da se i ubuduće, dosledno i bezuslovno zalaže za poštovanje fundamentalnih principa međunarodnih odnosa, da odgovorno i solidarno razvija saradnju na svim nivoima, sa svim našim prijateljima, među kojima Ruska Federacija zauzima posebno mesto, kao i sa zainteresovanim partnerima - rekla je Gojković.

Ona je podvukla da se Srbija u cilju očuvanja međunarodnog mira, stabilnosti i bezbednosti, principijelno i dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog prava, kao i ostvarenje načela slobodne i ravnopravne saradnje na međunarodnoj sceni, bez korišćenja sankcija kao instrumenta prinude.

- I ovom prilikom naglašavam da Srbija nikada nije i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji i ruskom narodu - naglasila je Gojković.

Gojković je navela da srpski narod nikada neće zaboraviti da je Rusija sprečila pokušaj da se u UN usvoji rezolucija kojom bi se on zauvek obeležio kao genocidan.

Kaže i da Srbija stalno ukazuje da je prisustvo UNMIK u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na KiM, od vitalnog značaja za bezbednost srpske zajednice na KiM.

Gojković je dodala i da se ekonomski odnose dve zemlje u svim askpetima kreću uzlaznom linijom.

- Srbija je naročito zainteresovana da bude deo projekta „Turski tok“ i započela je sa aktivnostima na tom projektu koji predstavlja jedan od strateški najznačajnijih projekata i stratešku investiciju za budućnost i razvoj Srbije - navela je Gojković.

Predsednica parlamenta osvnrula se i na saradnju u oblasti kulture dve zemlje, navodeći da je od izuzetne važnosti da se podstakne dalje intenziviranje u oblasti savremenog stvaralaštva.

- Sa ponosom ističem film „Balkanska međa“ urađen u srpsko-ruskoj koprodukciji, koji predstavlja jedan od najuspešnijih projekata srpsko-rusko kulturne saradnje - rekla je Gojković i zahvalila na pomoći Rusiji u unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija