• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.06.2019

15:47 >> 16:54

(FOTO/VIDEO) ZAVRŠENA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O KiM! Rusija očitala lekciju Vljori i zapadnjacima, bezobrazluk Nemačke na samom kraju!

Politika

(FOTO/VIDEO) ZAVRŠENA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O KiM! Rusija očitala lekciju Vljori i zapadnjacima, bezobrazluk Nemačke na samom kraju!

Podeli vest

Savet bezbednosti razmatrao je izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu za period od 16. januara do 15. maja 2019. godine. Sednica je završena, a sam kraj obeležio je bezobrazluk zamenika nemačkog ambasadora pri UN

19.23 -  KRAJ SEDNICE OBELEŽIO NEMAČKI BEZOBRAZLUK

Zamenik nemačkog ambasadora pri UN Jirgen Šulc je na kraju izlaganja uzeo reč samo da bi osudio izlaganje zamenika ambasadora Rusije pri UN Dmitrija Polanskog, ali nije smislio ništa pametno za svoju repliku, te je ubrzo završio govor. Ovim svojevrsnim incidentom zavšrena je današnja raspravlja o južnoj srpskoj pokrajini pred SB UN.

19.20 - Ruski diplomata je, takođe, postavio pitanje o tajnovitim aktivnostima koje se odvijaju unutar američke baze Bondstil, te upozorio da Priština sabotira sprovođenje dogovora postignutim u prethodnih šest godina.

Foto: Printscreen

19.13 - Polanski je, takođe, oštro zamerio američkom ambasadoru što ni jednom reči nije ustao u odbranu diplomatskog imuniteta koji uživaju službenici misija UN. Podsetio je da pripadnici misija Un ne podlaži međunarodnom pravu, kao i da uživaju potpuni imunitet.

Ruski diplomata je pripadnike kosovske policije nazvao "policijskim odmetnicima", te istakao da provokaciranje ruskih službenika u UNMIК-u nije nikakva novost, već da su se takve stvari dešavale i u prošlosti.

Svedoci smo fabrikovanih priča o ruskim špijunima, rekao je ruski diplomata.

19.06 -Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitri Polanski optužio je kosovsku ambasadorku da laže kako bi opravdala policijsku akciju na severu Kosova.

Foto: Printscreen

- Nezakonita akcija je tako očigledna... Kosovska policija je izvršila invaziju na sever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici. Čak nije uspela da tačno izgovori njegovo ime - rekao je ruski diplomata.

18.21 - Nemačka traži da Priština ukine takse

Zamenik nemačkog ambasadora pru UN Jirgen Šulc je zatražio da Priština ukine takse na proizvode iz Srbije, navodeći da je ta taksa u suprotnosti sa integrativnim procesima. Šulc je, takođe, naveo da se Berlin zalaže za preispitivanje mandata misije UN na Kosovu. Govoreći o incidentu sa ruskim službenikom UN na Kosovu, Šulc je rekao da se pripadnicima UNMIK-a mora omogućiti da nesmetano obavljaju poslove, ali i da se oni moraju ponašati u skladu sa mandatom koji ta misija ima.

Foto: printscreen

 

18.15 - Amerika podržala akciju ROSU 

Američki ambasador pri UN Džonatan Palmer naveo je da dvadeseta godišnjica donošenja Reѕolucije 1244 predstavlja znak da je vreme da se krene unapred. SAD podržava akciju kosovske policije i izražavaju žaljenje zbog toga što je tokom te akcije došlo do blokada i pucnjave. Palmer je, suštinski, podržao verziju događaja koju je predstavila kosovska ambasadorka.

Foto: printscreen

 

18.00 - Kina uz Srbiju

Кina podržava teritorijalni integritet i suverentet Srbije, rekao je zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitau, navodeći da je važno da Savet bezbednosti ostane fokusiran na kosovski problem.

17.55 - Čitaku lažno optužila Anu Brnabić pred SB!

Vljora Čitaku je lažno interpretirala izjavu predsednika Vlade Srbije Ane Brnabić o liderima kosovskih Albanaca, te je slagala UN da je Brnabić mislila na građane Kosova"!

17.50 - "Optužbe da kosovske vlasti namerno targetiraju osoblje UNMIК-a su neshvatljive. Do sada, ni jednom službeniku UN na Кosovu se nije ništa desilo niti je bio meta pretnji ili zastrašivanja", rekla je Čitaku.

Foto: printscreen

Fljora Čitaku


17.43 - Čitaku je optužila ruskog službenika UNMIК-a Mihaila Кrasnošenka da je koristeći zvanično vozilo UNMIК-a, pomagao podizanje barikada i sprečio da kosovska policija ispuni zadatak. Ona je rekla da je Кrasnošenko "doneo motornu testeru, kako bi srušio drveće na put i sprečio prolazak kosovske policije". 

17.37 - Кosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku zahvalila se Ujedinjenim nacijama, povodom 20. godišnjice donošenja Rezolucije 1244, na "pomoći u izgradnji najmlađe evropske demokratije" i zatražila ukidanje te misije, jer je "Кosovo danas u stanju samo da rukovodi".

17.21 - Dačić je upozorio Savet bezbednosti UN da "Priština sprema napad na sever Кosova". "Molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje", rekao je Dačić.

Dačić je još jednom pozvao Prištinu da ukine takse. 

17.16 - "Za proteklih 20 godina, 311 od 427 gradova i sela u kojima su pre živeli Srbi, postali su etnički čisti i u njima sada žive samo Albanci. Šta je to do etničko čišćenje?", rekao je Dačić.

Foto: Printscreen

17.10 - Dačić je upozorio i na pozive albanskog premijera Edija Rame na ujedinjenje sa Кosovom. Srpski ministar spoljnih poslova optužio je vlasti u Prištini da su akciju na severu Кosova sprovele kako bi "zastrašile srpsko stanovništvo".

"Na Кosovu više ni pripadnici misije UN nisu sigurni. Šta je sledeće, proterivanje cele misije?", rekao je Dačić.

17.05 - Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić rekao je da se situacija na Кosovu pogoršala dok je Savet bezbednosti raspravljao koliko puta godišnje treba raspravljati o tom pitanju. Dačić je pozvao da se kosovski problem reši dijalogom, navodeći da Priština ne planira da sprovede ništa od onoga što je u poslednjih šest godina dogovoreno u ovirima Briselskih pregovora.

17.00 - Vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, bez saglasnosti šefa UNMIК-a, rekao je Miguel de Serpa Santos.

 

16.51 - Podsekretar UN za pravna pitanja, Miguel de Serpa Santos je objasnio da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, te da ukoliko se tako nešto ipak dogodi, mporaju odmah da budu pušteni i predati misiji UN.

16.40 - Govoreći o hapšenju dvojice službenika UN, Tanin je rekao da je "imunitet pripadnika osoblja nije poštovan", kao i da su obojica bila "izložena preteranoj sili", nakon čega su hospitalizovani.

- Imovina UN je na nepropisan način prisvojena i pretražena, kršeći imunitet osoblja UN. Uprkos našim zahtevima, trenutna situacija je takva da su vlasti podelile jako malo relevantnih informacija u vezi hapšenja naših službenika - rekao je šef UNMIK.

Foto: Beta

16.34 - Današnji sastanak pada na važnu godišnjicu, 20 godina od kada je ovaj savet doneo Rezoluciju 1244... Situacija ne samo da je napeta, već može da se vrati unazad, rekao je šef UNMIK-a, dodajući da je taksa od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije na snazi, iako međunarodna zajednica gotovo jednoglasno traži da budu ukinute.

16.27 - Počela sednica Saveta bezbednosti o Kosovu. Izveštaj generalnog sekretara UN, putem video linka, predstaviće šef UNMIK-a Zahir Tanin. 

Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a obuhvata period od 16. januara do 15. maja ove godine i u njemu je navedeno da ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i da izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti. Gutereš je zatražio da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da su takse na proizvode iz centralne Srbije još na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontramere ako Priština ne ukine te takse.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljaće Srbiju na sednici SB UN.

 

 

Dačić će u izlaganju ukazati na potrebu kontinuiranog razmatranja pitanja KiM na Savetu bezbednosti UN i neophodnost da UNMIK ostane angažovan na doslednom sprovođenju zadatih ciljeva, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, posebno imajući u vidu porast tenzija i nestabilnu bezbednosnu situaciju u Pokrajini. Generalni sekretar UN apelovao je na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede.

Poslednji upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM, uključujući i hapšenje i napad na osoblje Misije UN, biće tema u fokusu zasedanja, a Dačić će se, pored toga, osvrnuti i na niz provokativnih akcija Prištine, kojima se pored nepoštovanja dogovorenog iz Briselskog dijaloga, najdrastičnije krši Rezolucija 1244 SB UN.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubo

pre 4 godine

Samo se pitam za koju se Srbiju i kakvu ,bori nas komunista Ivica Dacic u Savetu bezbednosti UN ?!...Dok patriote i istinski pravoslavci Srbi gurnuti u stranu u Srbiji ,nama ovakve licnosti i njemu slicni kroje sudbinu .

Lazni Bot

pre 4 godine

Samo da ova nasa pevaljka zavrsi sto pre ima tezgu veceras.

Licimeri zapadni

pre 4 godine

Kakav dijalog sa njima kada nas planski i sistematski istrebljuju godinama.. Molim Vas da objavite ovo u nekom clanku! „Trebalo bi da bombardujete Srbe”. (Papa Jovan Pavle Drugi) „Srbi su narod bez zakona i bez vere. To je narod razbojnika i terorista”. (Žak Širak) „Molim se da se vatra nebeska obruši na Srbe”. (o. Pjer, poznati francuski sveštenik – humanitarac) „Što se Srba tiče… To je danas jedan bolestan narod”. (General Žak Kot) „Srbi nisu naročito pametni”… „Srpska deca se više neće smejati”. (Lorens Inglberger, bivši državni sekretar SAD) „Srbi trguju ljudskim organima svojih žrtava kako bi obezbedili novac za svoj rat… Trebalo bi da đavolski bombardujemo Beograd” (Pol Džekson, urednik lista „Kalgari san”) „Srbe treba baciti na kolena”. (Klaus Kinkel, nemački ministar inostranih poslova) „Srbi su zločinački dupeglavci”. (Ričard Holbruk) ”Srbi su dvodimenzionalan narod sa težnjom ka prostakluku… Životinje koriste svoje resurse znatno sređnije nego ovi naopaki stvorovi, čija pripadnost ljudskoj rasi je u velikom zakašnjenju„. (Ser Piter Justinov) ”Neka se Srbi podave u sopstvenom smradu„. (Helmut Kol, nemački kancelar) ”Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva„. (Toni Bler, britanski premije) ”NATO-razsrbljiva„ (DESERBIZATOR)” (rasistička antisrpska reklama za sprej koji uništava gamad. Kanal + francuske TV) „Srbe treba spokojno bombardovati, jer će sve brzo zaboraviti”. (Džejms Šej, portparol NATO) „Prošle nedelje imali smo devetoro ubijenih Srba, ove nedelje – osmoro. To je jasan napredak”. (Bernar Kušner, Šef civilne misije UN na Kosovu i Metohiji) - 2 000 ubijenih - 79-oro ubijene dece - 50 000 projektila - 25 000 tona eksploziva - 60 srušenih mostova - 300 uništenih fabrika - 190 škola - 20 bolnica - 280 000 nešiptara raseljeno sa Kosova - 100 milijardi dolara materijalne štete - 15 tona osiromašenog uranijuma čije je vreme potpunog raspada 45 milijardi godina - 9 900 obolelih od kancerogenih oboljenja 1990. - 40 000 obolelih od kancerogenih oboljenja 2015. Pamtim, ne zaboravljam, ne opraštam...24.03.1999.

Milo

pre 4 godine

Znači ništa se ne menja i taske ostaju? Rekao bi Šekspir punio srpskog kukanja i kmečanja ni za šta?

Kažu

pre 4 godine

Posle Zagreba i Dubrovnika sad i Spliti dobio tri puta veći aerodrom! Legelizovana marihuana u Hrvatskoj za farmaciju(lekovi i ulja) i industrijska konpolja(brašno od semenki a kažu od nje može da se radi oko 3000proizvoda) već raste na poljima proizvođača a čak će i u izvoz do kraja godine a šta Srbija čeka! Od 1.1.2020g posle pola porušene i obnovljene zemlje i ulaska u NATO i EU jedna mala Hrvatska će predsedati Unijom i voditi 500mil. ljudi a glavna tema hrvatskog predsedanja će biti produženje životnog veka ljudi na Balkanu koji je daleko manji od onog na Zapadu! Srbija je zbog napetosti na KiM izgubila najvrednije investicije pa se fabrika za delove aviona gradi u Zagrebu a za helikoptere u Budimpešti pe neka vođa i dalje diže vojsku! Političke igre u RH gde se priča da Hrvati tuže svoju zemlju za ratnu štetu jer ona neće da blokira Srbiju i naplati štetu i hoće tako da je nateraju da je naplati od Srbije od kada su štrajkala u Vukovaru zbog sporog hapšenja Srba već je uhapšeno oko 20! Ovog meseca je Pulski filmski festival od 13-21-og a glavni film godine je o najvećem generalu u savremenoj istoriji ratovanja Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o njemu a HRT snima i seriju "Doba Uskoka" o hrvatskim herojima USKOK-cima zbog kojih su Osmnalije vikale "čuvaj nas Bože od Senjeske ruke" dok su Srbe držale 500g u ropstvu a kažu biće svetska atrakcija ko i serije Hrvatski kraljevi i Alka i Dubrovnik!

Spuvanac

pre 4 godine

Pa četnici nisu stali da kukaju i kmeče hrvatima od Oluje 95g a od 2018g i vojske Kosova počeli još jače da kmeče i albancima a eto sad išli da kukaju i kmeče i u UN e pa ljudi moji nemojte da prestanete sa kukanjem i kmečanjem dok ste živi a i šta vam je drugo preostalo posle 95g?

Saradžogla

pre 4 godine

Očigledno da je naš Dačić trapavi diplomata ... Čim je dobio reč morao je da pita . - Zašto je u sali UN Vlora Čitaku kada takozvano ,,Kosovo,, nije član?I DA JE NAVELIKO GOVORIO O LAŽNOJ VESTI SA SLIKOM DA JE ALBANKA POKAZALA SILOVANJE?Tu laž su naši nesposobnjakovići već posle tri dana turili pod tepih?

Vasko

pre 4 godine

Znaci opet su svi protiv nas. Veoma simptomaticno.

Grobar

pre 4 godine

Vi bi mozda i licili na jedan podnosljiv list da bar malo realnije i postenije ogjavljujete vesti koje iznosite bez vasega priklanjanja jednoj strani.BONDSTIL je garancija Kosovske samostalnosti i to samo slep ne vidi a sta pricaju Ruski predstavnici skoro da je i nebitno jer da su hteli ozbiljnije da se zauzmu drugacije bi stvari stajale.Ovako.. ne zanosite se Rusijom..

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija