• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

11.06.2019

20:16

USTAŠE PREBILE SRBE NA BRAČU! Još jedan fašistički napad na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj

Politika

USTAŠE PREBILE SRBE NA BRAČU! Još jedan fašistički napad na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj

Podeli vest

Dvojica mladića iz Vukovara brutalno pretučena u Supetru na Braču samo zato što su Srbi * Napadači, dvadesetak članova "Torcide", presreli su ih i pitali: "Ko je od vas Srbin?", a onda počeli da ih nemilosrdno gaze i udaraju

Grupa od dvadesetak huligana iz navijačke grupe "Torcida" krvnički je pretukla dvojicu mladića iz Vukovara samo zato što su Srbi! Napad se dogodio u nedelju oko četiri sata ujutru u mestu Supetar na ostrvu Brač. Pored dvojice Srba, batine su dobili i njihovi prijatelji sa kojima su bili u društvu, kao i lokalni meštani koji su pokušali da ih odbrane.

Mladići su na Brač došli iz Slavonije kako bi obavljali sezonske poslove, a presretnuti su posle povratka iz provoda. Napadači su ih pitali. "Ko je od vas Srbin", a zatim počeli da ih besomučno udaraju i gaze.  

Brutalan napad

Prema rečima očevidaca ovog incidenta, mladići iz Vukovara ni na koji način nikoga nisu provocirali i pretučeni su iz čiste obesti i mržnje.   
- Tog dana je u Supetru održavan fudbalski turnir Torcida kup, pa je u centru mesta bilo mnogo navijača Hajduka. Negde oko četiri sata ujutru pored njih je prošla grupa od pet mladića i jedne devojke, a među njima su bila i dvojica momaka iz Vukovara srpske nacionalnosti, koji su na Brač došli da obavljaju sezonske poslove. Huligani su počeli da im dobacuju, čuli su se povici: "Hej, Srbine!" Oni su se instinktivno okrenuli i tada je 20 huligana krenulo ka njima. Prvo su urlali: "Ko je od vas Srbin, ko je Srbin?", a onda su počeli da ih udaraju pesnicama. Na kraju su ih oborili na zemlju i krvnički šutirali - kaže naš sagovornik i dodaje da razularene ustaše nisu štedele ni one koji su pokušali da pomognu napadnutim Srbima. 

- Udarali su i devojku koja je legla na pod i zagrlila srpskog mladića pokušavajući da ga zaštiti od batina. A najgore je prošao jedan meštanin, lokalni vatrogasac, kome su huligani polomili nos na četiri mesta kada je prišao da brani napadnute momke. Sreća, naišao je i neki taksi, krenuo da svira i ide ka njima, pa su se huligani razbežali - priča naš sagovornik.   

Gradonačelnica Supetra osudila napad

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković osudila je napad i napomenula su napadači sigurno imaju veze sa lokalnim Torcida kupom. 
- Neprihvatljivo je da se ovako nešto može dogoditi. Mi smo uvek bili tolerantan grad koji prihvata sve goste i radnike. Najgore je što se napad dogodio zbog toga što je neko druge nacionalnosti, što govori drugim jezikom ili je drugačiji. Kao gradonačelnica sam, s obzirom da učesnici napada imaju veze sa Torcida kupom, odlučila da ukinem donaciju i uskratim korišćenje sportskih terena - poručila  je Markovićeva.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj potvrdili su za Informer da su mladići napadnuti zato što su Srbi.
- Oko četiri ujutru u noći između subote i nedelje dobili smo dojavu o narušavanju javnog reda i mira u Ulici hrvatskih velikana u Supetru na Braču. Utvrđeno je da je više osoba napalo grupu od pet mladih osoba od 21 do 26 godina, hrvatskih državljana, među kojima su dvoje srpske nacionalnosti. Prilikom napada svi su zadobili lakše telesne povrede. Službenici su brzo reagovali i uhapsili dvojicu iz grupe napadača za koje se sumnja da su počinili delo teške telesne povrede u pokušaju, ali i zbog pokušaja diskriminacije. I svi drugi će biti identifikovani i privedeni kod tužioca - kažu u policiji. 

Mrze sve srpsko

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta naglašava da je ovo samo još jedan pokazatelj da Srbi nisu dobrodošli u Hrvatsku ni da rade, ni da žive.
- Nažalost, nije ni prvi ni poslednji put da Srbe ovako napadnu u Hrvatskoj, a da počinioci budu minimalno kažnjeni. Ovo je još jedan primer divljanja ustaško orijentisane besne rulje, koja smatra da Srbi ne treba da postoje u njihovoj zemlji. A to potvrđuje i moja teza da je ustaštvo temelj hrvatskog društva danas - smatra Linta.

(FOTO/VIDEO) NEKO JE POVIKAO "SRBINE!" I NASTAO JE HAOS! Sezonci brutalno pretučeni na Braču do detalja opisali KAKVO USTAŠKO IŽIVLJAVANJE SU PREŽIVELI!!

Index.hr: Znate li kako je biti СРБИН u Hrvatskoj

Foto: printskrin index.hr

Posle brutalnog prebijanja sezonskih radnika na Braču samo zato što su Srbi oglasio se novinar hrvatskog portala Index.hr Vladimir Matijanić, koji je tim povodom sasuo u lice hrvatskom društvu i političarima gorku istinu o Srbima u ovoj državi koji su, očigledno, i pred zakonom i pred ljudima građani drugog reda:
Prenosimo delove Matijanićevog komentara pod naslovovm "Znate li kako je biti SRBIN u Hrvatskoj? Slavonski sezonci sad znaju":
"Znate li kako je biti SRBIN u Hrvatskoj? Tako da ćete dobiti batine govorite li ekavicom, na primjer, u pitomom Supetru na otoku Braču gdje je najveća ratna trauma početkom devedesetih bila raspodjela srpskih vikendica izbjeglicama hrvatske nacionalnosti.
Znate li kako je biti SRBIN u Hrvatskoj? Tako da ćete u pitomom Supetru dobiti po glavi jer ste u sitan sat pričali na javnom mjestu i to točno četiri mjeseca nakon što su igrači Crvene zvezde napadnuti na splitskoj Rivi jer su htjeli popiti kavu.
Znate li kako je biti SRBIN u Hrvatskoj? Tako da će napad na ljude koji su u Supetru govorili ekavicom prešutjeti valjda kompletna hrvatska politička elita zabavljena internim intrigama i trkom za rejtinzima u čemu joj zaštita prava Srba na normalno postojanje može samo zasmetati. Do ovoga časa, a ponedjeljak je popodne, osim nedvosmislene reakcije supetarske gradonačelnice, o divljaštvu u Supetru nitko se nije oglasio. Šuti se stoički, od vrha države naniže.
Znate li kako je biti SRBIN u Hrvatskoj? Tako da vas mrzi dvadesetdvogodišnji kreten, a jedan od napadača na Srbe u Supetru ima 22 godine. Dakle, kreten rođen dvije godine nakon rata, tj. nakon što je broj Srba u Hrvatskoj sveden na matematički zanemarivu manjinu. 
Biti SRBIN u Hrvatskoj 2019. godine, pod vlašću uglađenog europejca Andreja Plenkovića i ambiciozne Kolinde Grabar Kitarović, izgleda, da se ne zafrkavamo, jezivo. To znači živjeti u državi gdje ti neki kreten uvijek može razbiti glavu zato što ga provocira tvoje ime, prezime, govor, postojanje, a da ni sam kreten, zapravo, nema pojma zašto ga provocira tvoje ime, prezime, govor, postojanje...
Dvadeset i četiri godine nakon rata u ovoj je državi sve manje nade za bilo što, osim za kretene kojima smetaju nečiji govor, ime i prezime te one koji ih podržavaju. Otvoreno ili šutnjom, svejedno.
Eto, tako je biti СРБИН i čovjek u Hrvatskoj." 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija