• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

14.06.2019

08:20

EVO KO JE AMERIKANAC KOJI ISTRAŽUJE ZLOČINE OVK! Vajting bio tužilac OSLOBOĐENOM LJIMAJU, a u njegovim slučajevima SRBI DRAKONSKI KAŽNJAVANI!

Politika

EVO KO JE AMERIKANAC KOJI ISTRAŽUJE ZLOČINE OVK! Vajting bio tužilac OSLOBOĐENOM LJIMAJU, a u njegovim slučajevima SRBI DRAKONSKI KAŽNJAVANI!

Podeli vest

Aleks Vajting radio u haškom Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Učestvovao u slučajevima kada su teroristi sa Kosova puštani na slobodu, a naši sunarodnici optuženi

Istragu protiv osumnjičenih za zločine OVK u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu vodiće Aleks Vajting (54), tužilac koji je radio u haškom Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Tužilac američko-francuskog porekla, koji je deo radnog veka proveo i kao savezni tužilac SAD, u četvrtak je imenovan na novu funkciju.

Karijera u SAD

Foto: Twitter

Vajting je diplomirao pravo na Jejlu, a radio je kao profesor na Harvardu. U Međunarodnom krivičnom sudu bio je koordinator krivičnih postupaka. U biografiji piše i da je radio u Krivičnom odseku Odeljenja za građanska prava u Vašingtonu, a zatim u Tužilaštvu SAD u Bostonu, država Masačusets, gde se bavio slučajevima organizovanog kriminala i korupcije.

On je, tokom angažmana u Hagu, već istraživao zlodela terorista OVK. Međutim, dvojica od trojice optuženih u procesu gde je Vajting bio glavni tužilac su oslobođena. U pitanju je bio proces protiv Fatmira Ljimaja, Isaka Musljiua i Haradina Balje.

Ljimaja je kao komandanta OVK optužnica teretila za delovanja u području Lapušnik gde je bio logor. Proglašeno je da - nije kriv. Robiju niju dobio ni Musliu koji je bio stražar u ovom mučilištu. Na 13 godina zatvora zbog mučenja, okrutnog postupanja i ubistva devet zarobljenika logora, osuđen je Balja, koji je takođe bio stražar.

ĐAVO DOŠAO PO SVOJE! Tači i Daut Haradinaj IDU U HAG!

Prikupljanje dokaza za optuživanje Srba, Vajtingu je išlo bolje. Bio je glavni tužilac u slučaju protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine Milana Martića koji je osuđen na 35 godina zatvora i Dragomira Miloševića, načelnika štaba i Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji služi kaznu od 29 godina. Obojica su u zatvoru u Estoniji.

Specijalizovano tužilaštvo, zasad je saslušalo pedesetak pripadnika terorističke OVK, dok neki nisu želeli da se odazovu pozivima. Među temama istrage je i slučaj "žuta kuća" i trgovina ogranima ubijenih Srba, kidnapovanja našeg stanovništva i ubistva na području Laba, zločini tzv. dreničke grupe...

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija