• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: standard.rs

17.06.2019

15:03

BAKAREC O JEREMIĆEVOJ TUŽBI PROTIV VUČIĆA: Jazavac pred sudom ili Dan mrmota!

Politika

BAKAREC O JEREMIĆEVOJ TUŽBI PROTIV VUČIĆA: Jazavac pred sudom ili Dan mrmota!

Podeli vest

Sa razlogom je i dan danas popularno delo Petra Kočića "Jazavac pred sudom". Za razliku od lektire u kojoj David Štrbac tuži jazavca, danas "jazavci" tuže predsednika Republike: Jeremić, Ponoš i Obradović. Ponavljaju se, pa sve to više liči na "Dan mrmota", piše analitičar i odbornik SNS u Skupštini Beograda Nebojša Bakarec, čiji autorski tekst za Standard.rs prenosimo u celosti:

 

Sa razlogom je i dan danas popularno delo Petra Kočića "Jazavac pred sudom". Za razliku od lektire u kojoj David Štrbac tuži jazavca, danas "jazavci" tuže predsednika Republike: Jeremić, Ponoš i Obradović. Ponavljaju se, pa sve to više liči na "Dan mrmota". Jazavci i mrmoti ne znaju šta će sa sobom, nemaju nijednu suvislu ideju, pa cede suvu drenovinu i žive pesmu "Trla baba lan". I u toj političkoj impotenciji kao prava politvijagra im se čine tužbe protiv Vučića. Kad ono, ispade da to nije vijagra, nego laksativ.

Poslednju tužbu (zbog navodne povrede ugleda i časti) protiv Vučića je podneo Vuk Jeremić, zbog sledećih Vučićevih reči: „To je neka ozbiljna skupina lopova na međunarodnom nivou, predvođena Vukom Jeremićem, nije to od juče„. Kao politički analitičar, od 2008. pratim karijeru Vuka Jeremića. Vučić je bio blag i nije rekao ništa što nije istina. Jedan iz te međunarodne grupe, Patrik Ho, nedavno je pravosnažno osuđen u SAD na tri godine zatvora. U Njujorku su krajem  2017. uhapšeni Patrik Ho i Šeik Tidian Gađio, dugogodišnji finansijski partneri Vuka Jeremića. Ho je bivši ministar unutrašnjih poslova Hong Konga i doskorašnji vodeći funkcioner kineske NVO CEFC koja „donira“ Jeremićev „CIRSD“ i PR Agenciju.

"BRAT" LOZOJA


Gađio je bivši šef diplomatije Senegala i član Borda CIRSD-a. Optuženi su da su počinili niz krivičnih dela vezanih za korupciju, podmićivanje i pranje novca u visini od 2,5 miliona dolara. Jeremić, Ho i Gađio su finansijski i lično povezani sa biznismenom Emiliom Lozojom, protiv koga se u Meksiku vodi istraga za posredovanje u davanju mita od deset miliona dolara. Vuk Jeremić je Lozoju na Tviteru predstavljao kao svog „brata“ (sa Harvarda) i posredovao je u Lozojinim poslovima sa Hoom. Nedugo posle jednog od „posredovanja“, na račune CIRSD-a su uplaćeni milioni dolara.

Vuk Jeremić je od 2007. do 2016. dvadeset i jedan  put bio u Hong Kongu. Otežavajuća okolnost po Jeremića je činjenica da su kineske vlasti uhapsile najvećeg Jeremićevog „donatora“ i partnera – megatajkuna Jia Đianminga (šefa Patrika Hoa) zbog pronevere 38 miliona dolara. Vuku Jeremiću i dalje prete iste optužbe kao i Hou i Gađianu – za zavere i kršenja Zakona o inostranoj korupciji i Zakona o pranju novca (Conspiracy and Violation of  the Foreign Corrupt Practices Act and Money Laundering Act). Šeik Tidian Gađio je postao svedok saradnik protiv Patrika Hoa. Američke vlasti poseduju oko 100.000 mejlova Patrika Hoa. Svaki dobronameran građanin Srbije morao bi da se zapita da li u tih 100.000 mejlova ima i nekih koji bi Amerikancima mogli poslužiti da ucenjuju Hoovog bivšeg saradnika Vuka Jeremića, i kako bi se to odrazilo na mogućnost Srbije da vodi suverenu i nezavisnu politiku ukoliko bi taj isti Jeremić jednog dana došao na vlast.

Među najznačajnijim „donatorima“ Jeremićevog CIRSD-a od 2013. do 2017. su kompanije (iznosi su u dolarima) iz Hong Konga (State Energy HK Limited 2.970.000; China Energy Fund Committee 1.000.000; Fei Ying International Limited 300.000), iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (Horizon Companies Est Admin 200.000), iz Monaka (Brownstones Investment 200.000), iz Katara (Misija pri UN 120.000 i katarska Ambasada u Berlinu 200.000), sa Devičanskih ostrva (China Environmental Energy Holdings 300.000 i Estix Technology Corporation 300.000) i iz Švajcarske (Smart Engineering Ltd 200.000). Jeremićevoj PR Agenciji je u istom periodu uplaćeno  1.330.000 dolara od CEFC-a. Ukupno 7,12 miliona dolara.

SUMORNI KOSOVSKI BILANS

Rezultati  bivšeg ministra Jeremića su poražavajući. Tadić, Jeremić i B. Stefanović su prihvatanje nezavisnosti lažne države Kosovo doveli  do nivoa od 99 odsto. Nezavisnost Kosova je za mandata Vuka Jeremića priznala 91 država. Jeremić je pregovore o KiM preneo iz nadležne UN u nenadležnu EU. Jeremić je 2008. uspešno poturio Srbiji misiju Euleks, predstavivši je kao misiju UN. Jeremić je pred Skupštinom UN nesporno pitanje suvereniteta Srbije učinio spornim štetočinskim pitanjem Međunarodnom sudu pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Tokom mandata, Jeremić je na svoja luksuzna ministarska putovanja potrošio više od 3,6 miliona evra. Sebi je dodelio 55.000 evra dnevnica, čime je duplirao iznos svoje petogodišnje plate. Državni revizori su 2011. utvrdili nezakonito poslovanje ministarstva  pri kupovini deviza preko menjačnice „Trange-frange“ i pri plaćanju „Aeroklubu”, u ukupnom iznosu od oko 360.000 evra. Jeremić je za pet godina turističkog ministrovanja od 1820 dana na službenom putu proveo oko 960 dana – preko dve i po godine! Štetnim ugovorom koji je 2012. godine, potpisao sa „Energoprojektom“ država je, sumnja se, oštećena za više od 5,2 miliona evra.

U emisiji „Pravi ugao“ na RTV, 29. decembra 2016, na pitanje o donatorima CIRSD, Jeremić je izneo neistinu: „Ogromna većina finasiranja je došla od korporacija koje ne posluju u Srbiji niti imaju planove da posluju“. Istina je da dve korporacije iz Kine, koje finansiraju CIRSD, posluju u Srbiji niz godina. Jeremić je 2011. prisustvovao potpisivanju „Protokola o saradnji za gradnju TENT B3“, između EPS-a i „China Environmental Energy Holdings“. Ova kompanija je CIRSD-u uplatila 300.000 dolara.

Jeremić je više puta uhvaćen da govori neistinu u medijima. Nedavno je, na televiziji N1, odgovarajući na pitanje o poreklu svog bogatstva, ne trepnuvši obmanuo javnost izjavom da je zaposlen kao član borda međunarodne kompanije „Partners grup“, što je ova kompanija demantovala. Koliko je Jeremić neozbiljan i sklon neistinama svedoči i njegova izjava na skupu od 17. marta ove godine, kada je hladnokrvno izjavio da Vučić pada do Uskrsa! Vasksr je došao i prošao, a Vučić nije pao, već je ojačao. Pao je i propao baš Jeremić i njegovi, Đilasovi i Obradovićevi protesti. Slično toj neinteligentnoj izjavi, Jeremić je drugog januara 2019. izjavio da Putin prezire Vučića. Četiri dana kasnije Putin je odlikovao Vučića jednim od najviših ruskih ordena. Na sve ovo Jeremić nema odgovora.

TUŽBA OD 50 MILIONA

Ali onda se Jeremić setio da tuži Vučića sudu i da traži odštetu od fantastičnih 50 miliona. Takvu odštetu za uvredu nije tražio nikada niko u istoriji srpskog pravosuđa. Inače, Jeremićevi advokati su jednako „ugledni“ kao i on. Prvi je Vladimir Gajić koji je promenio više stranaka nego čarapa (SPO, DS, DJB, NS…). Drugi je Miloš Pavlović, koji je 4. aprila 2019. (što se jasno može videti na snimku) pri pokušaju nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda okupljenim ženama koje su sprečile ovaj upad uputio pretnje šamaranjem, zamahnuvši rukom sa namerom da jednu od njih udari, uz reči: „Da ti lupim šamarčinu!“. Kada već govorimo o zastupnicima suprotstavljenih strana, važno je pomenuti da je Vučićev advokat bard srpske advokature Dragan Palibrk, koji zastupa i autora ovog teksta kao stranku tuženu od strane Dragana Đilasa.

Ovde ćemo navesti samo nekoliko kleveta i uvreda koje je Jeremić izneo protiv Vučića, zbog kojih bi Vučić mogao da ga tuži, uz velike šanse da ga dobije na sudu: 15. Decembar 2018. Prokuplje, osnivanje GO Narodne stranke (prenosi Jugpres): „Podrškom formiranju vojske Kosova, Vučić počinio veleizdaju zbog koje će morati da odgovara“; 12. februar 2019. Federalna TV (BiH), intervju Vuka Jeremića: „Vučić namerava da postigne sporazum kojim bi Kosovo dobilo stolicu u UN“. Jeremić je predsednika Srbije nazvao ‘uličarem bez manira i moralnih obzira’ i zaključio da „Vučić namerava da postigne sporazum kojim bi Kosovo dobilo stolicu u UN“; 18. mart 2019, Pravi ugao RTV, Jeremić je u intervjuu predsednika Srbije ponovo nazvao neuračunljivim i ludim: „To samo može da znači da je on ili spreman da u bilo kom trenutku izgovori notornu laž ili je reč o psihološkom delirijumu – drugim rečima, ili je lažov ili je lud, a ja mislim da je po sredi i jedno i drugo”.

Bitno je reći da se predsednik Vučić nije pozvao na imunitet, već je na Jeremićevu tužbu odgovorio preko advokata. „Kada dođe vreme, odazvaću se sudskom pozivu. Ako parlament nešto treba da radi na skidanju mog imuniteta, ja molim poslanike vladajuće većine da to odmah urade. Brže-bolje da zakažu tu sednicu i da mi skinu imunitet, sa oduševljenjem čekam taj postupak“, rekao je Vučić. Njegov advokat Dragan Palibrk kazao je da je šokiran time što Jeremić traži 50 miliona odštete i da je svakakve uvrede od strane Jeremića trpeo i njegov klijent Aleksandar Vučić. Palibrk je dodao da Vučić ima princip da političari posle izgovorenih reči ne bi trebalo međusobno da se tužakaju, već da bi sve što imaju da kažu trebalo da koriste u političkoj areni, a ne u sudnici. I zaista, stotine dugogodišnjih javno izrečenih kleveta i uvreda od strane Jeremića, Đilasa, Obradovića i mnogih drugih Vučić stoički podnosi i do sada nije tužio nikoga.

Veliki Dušan Radović je rekao: „Za izdajice, tužibabe i cinkaroše u beogradskim školama uvodi se novo priznanje – vukovac. Po imenu onog Vuka koji je, prema narodnoj pesmi, izdao na Kosovu“.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 4 godine

E sve sami bosanci od advokata Vucicevog do advokata Jeremicevog od AV do Bakarca i Jeremica. Idite natrag u Bosnu u svoju dedovinu nemojte nas Srbijance da zamajavate

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija