• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TangoSix

19.06.2019

13:40

(VIDEO) ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST SRPSKE ZVERI! Novi Erbasov helikopter H145M ima najnoviju tehnologiju

Politika

(VIDEO) ZAVIRITE U UNUTRAŠNJOST SRPSKE ZVERI! Novi Erbasov helikopter H145M ima najnoviju tehnologiju

Podeli vest

Kada srpsko RV i PVO uvede u naoružanje nove Erbasove helikoptere dobiće drugu letelicu sa EASA tip sertifikatom


Nakon Pajper Seneke, H145M biće drugi tip proizveden u skladu sa najstrožim civilnim standardima. Vojsci to suštinski neće mnogo značiti jer zbog svojih specifičnih misija i potreba ne mora obraćati pažnju na saglasje sa civilima (što MUP mora).

Erbas Helikopters zapravo je naslednik nekoliko proizvođača koji su godinama evoluirali ovaj model helikoptera. Njegovo pravo ime, ono što mu piše na EASA tip sertifikatu je MBB-BK117 D2M. H145M je Erbasova poslednja iteracija integrisanog brendinga koja će se možda nekada i ponovo menjati (sećamo se da su do 2014. imali „EC“ prefiks) ali zvanična oznaka na tip sertifikatu neće.

Ako vojska neplanirano dobija EASA sertifikovanu letelicu (Gazela, Mi-17 i Mi-35 to nisu) zbog čega je onda Helikopterska jedinica MUP-a Srbije dobila M, odnosno vojnu ("Military" ili "Militarized") verziju?

(VIDEO) SRPSKI H145M, NOVI ERBASOVI HELIKOPTERI, NAŠA VOJSKA BIĆE ZVER ZA KOMŠIJE?! Ovako nešto ima malo ko u Evropi!

Jednostavan odgovor je - zajednička kupovina. Po načinu upotrebe i većini očekivanih misija deluje naizgled logično da je policija trebalo da kupi civilnu verziju. Budući da je država kupila sve helikoptere kao deo šireg strateškog dogovora unificiranje flote je očekivano, jednostavnije je.

Dalje, ono što možemo pretpostaviti, je da MUP-u (i državi generalno) dobro dođe opcija da po potrebi svoje helikoptere može i naoružati (nečim ozbiljnijem od dva mitraljeza). Kako se saznaje od Erbas Helikoptersa, civilna verzija ne može biti naoružana (logično) a konkretno M verzija Helikopterske jedinice nema instalacije za HForce 1, 2 ili 3 ali je to moguće promeniti relativno jednostavno. Ono što M verzija MUP-a ima (kao i sve M verzije tipa) je skremblovani taktički (Rohde & Schwarz) radio. Još jedno sprečavanje mogućnosti da se RV i PVO i MUP nekada u budućnosti „ne razumeju“ u ključnim, združenim, taktičkim, zadacima.

Modularnost ili „swiss army knife“ koncept (koji Erbas Helikopters intezivno koristi u marketingu ovog helikoptera) dobija na praktičnom značaju jedino u srpskoj kupovini od svih dosadašnjih mušterija ovog tipa u svetu. Srbija će tako od svojih devet letelica dobiti ukupno 5 verzija za dve službe (HEMS, SAR, CSAR, Combat i Utility) sa većinom opreme (kako smo detaljno opisali) koju je moguće vaditi, premeštati sa letelice na letelicu i nadograđivati.

Pored najvećeg tehnološkog skoka za domaći vertikalni transport, H145M predstavljaju možda do sada „najvišenamenskiju“ kupovinu države. Nivo iskustva koji će vojne i policijske posade dobiti sa ovoliko mogućih upotreba biće izuzetan. Potom je dovoljno samo skalirati celu priču (naručiti još primeraka) i efikasnost cena-upotreba biće nešto najracionalnije što ćemo videti kada su domaće nabavke ovog tipa u pitanju. Ili će sve biti logistički košmar. Videćemo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Regionalni lider

pre 4 godine

Srbija je izgubila sve najveće investicije u Regionu a srpski mediji o tome ćute a ionake je za robove Srbe samo motanje kablova za tako male plate. Zagreb je dobio fabriku delova i motora za velike putničke avione Boinga i Airbasa koja se već gradi a eto sada će sa Patriom radit i remontni centar za borbene avione i helikoptere šta NATO podržava.... EKSKLUZIVNO: GIGANT OBRAMBENE INDUSTRIJE U VELIKOJ GORICI ŽELI CENTAR ZA HELIKOPTERE Finci su već posjetili posrnuli Zrakoplovno-tehnički centar

21VEK

pre 4 godine

Otkriveno zašto se terala ta silna propaganda oko napada na Srbe koji su slučajno došli sa zvezdom samo da se ne piše o ovom srpskom heroju ratnom zločincu Slobodanu Pejčiću koji se razneo sa bombom u Vukovaru zato jer ga srpska policija poslala po poglavlju 23 da ga hrvati hapse i sude ko i sve druge kako se u tišini radi... Dnevno.hr SAVJEST NA NAPLATI? NITKO NIJE OBJAVIO?! ZLOČINAC SE RAZNIO BOMBOM USRED VUKOVARA: Bio je odgovoran za rušenje katoličke crkve u Borovu

Lepa najstarija

pre 4 godine

NEVEROVATNO OTKRIĆE U JADRANU: Na ovom srcolikom ostrvu ljudi su živeli i pre 7.000 godina! Arheolozi našli građevinu pod morem iz doba neolita!

Mili

pre 4 godine

Hrvatska ima 13 Mi8 i 11 Mi17 i 2 Blek Hoka koji su najbolji na svetu i 16 Kajova Voriorsa koji su mali ali sa najboljim radarom i kamerom na svetu i jednako napružani ko ovi a i ovi nisu loši.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija