NEBOJŠA BAKAREC O UNIŠTAVANJU SC MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ: Lepo je rekao veliki Dis - NABUJAO ŠLJAM I RAZVRAT!

Tanjug

15:08 Politika 0

Nebojša Bakarec | 30. 06. 2019.

NEBOJŠA BAKAREC O UNIŠTAVANJU SC "MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ": Lepo je rekao veliki Dis - NABUJAO ŠLJAM I RAZVRAT!

Nebojša Bakarec, politički analitičar i odbornik SNS u Skupštini grada Beograda, objavio je autorski tekst o uništavanju Sportskog centra Milan Gale Muškatirović kao i o narušavanjanju spomeničkog kompleksa Spomenika braniocima Beograda 1915.


Bakarecovu analizu prenosimo u celosti:

Priča prva: Uništavanje Sportskog centra na Dorćolu

Na prošloj sednici Skupštine grada Beograda, mi gradski odbornici, usvojili smo dve Odluke o osnivanju Privrednog društva „Mirko Sandić" i Privrednog društva "25.maj-Milan Gale Muškatirović". U oba slučaja, opštinski Sportski centri i opštine osnivači tih preduzeća (Vračar i Stari grad) su višestruko kršili Zakon o javnoj svojini. Stoga je grad Beograd, kao nosilac prava svojine doneo odluke o osnivanju ova dva privredna društva. Treba posebno voditi računa da  gradske opštine nisu, shodno zakonima, jedinice lokalne samouprave. U Beogradu je po zakonu, Grad Beograd - jedinica lokalne samouprave, dok gradske opštine obavljaju poslove koje im poveri Grad Beograd.

Povodom donošenja ove dve odluke, oglasio se predsednik opštine Stari grad, Marko Bastać, iznevši za TV N1 i list „Danas" niz neistina- tekst u „Danasu":„Bastać: Gradske vlasti neće uspeti da nam otmu Sportski centar na Dorćolu". Kasnije ćemo pokazati da je upravo Bastać, zajedno sa Đilasom, još 2009., godine, učestvovao u otuđivanju dela imovine SC „MGM" - visoko profitabilnih teniskih terena. Niko neće ništa „oteti" opštini Stari grad, već će grad, u korist Starograđana i Beograđana, pomoći da SC „MGM" stane na svoje noge, pod novom upravom. Grad Beograd štiti svoju imovinu - Sportski centar „MGM" od nedomaćinskog upravljanja opštine Stari grad, koja vodi ovaj sportski centar u propast (milion evra duga, sudski sporovi čiji gubitak preti da dovede do toga da deo imovine SC „MGM" pređe u privatnu svojinu privatne kompanije. Bastać optužuje Grad da ima nameru dateniske terene pokloni jednoj privatnoj kompaniji, iako su, de fakto, to još 2009. i 2010., učinili baš Đilas i Bastać. U tom intervjuu, niz besmislica je izneo i direktor sportskog centra „MGM", Dušan Raičković. On je potpredsednik gradskog odbora Jeremićeve Narodne stranke. Prema Raičkovićevim rečima, „rak rana" je ugovor sa teniskim terenima koji su u zakupu privatne kompanije. Jeste rak rana, ali tu ranu su sportskom centru naneli njegova bivša stranka, DS, te Đilas i predsednik opštine Stari grad, Marko Bastać. I sam Raičković je bio član Bastaćevog opštinskog veća. Raičković kaže da je dug „MGM", 100 miliona dinara (to je samo deo duga).Stoga je krajnje licemerno i neinteligentno da to pominje. Zaposleni u ovom sportskom centru su bez plata već mesecima. Za prethodne dve godine, SC "Milan Gale Muškatirović" je napustilo skoro 30 zaposlenih. Direktor SC „MGM" je u dogovoru sa Markom Bastaćem, 2016., uzeo kredit od banke u iznosu od 50 miliona dinara, po osnovu založene imovine, koja je vlasništvo Grada Beograda. Izgleda da se rate ne vraćaju, a da kamate sve više rastu zbog toga. U Nadzornom odboru SC „MGM" sede ljudi koje kontroliše Marko Bastać. Po svemu sudeći kredit je nenamenski potrošen na sumnjive poslove koji služe tome da se postojeća klika održi na vlasti. Dug preduzeća je dostigao milion evra (sa kamatama)!

Grad Beograd jednako postupa i prema opštini Vračar, gde SNS ima vlast. Dakle, ni po babu ni po stričevima.Opština Vračar se zahvalila Gradu Beogradu što je odlučio da preuzme upravljanje Sportsko rekreativnog centra Vračar, imajući u vidu velike finansijske probleme i milionske dugove koje je ostavila bivša opštinska vlast (DS).Priča veoma liči na onu sa Starog grada. Čelnici opštine Vračar kažu: „Podsetimo, da su najblaže rečeno nedomaćinskim vođenjem i korupcionaškim radnjama rukovodstva Opštine Vračar i SROC Vračar (iz DS,do 2016.,op.aut.)sistematski urušavali ovaj sportski centar ostavljajući radnike i po devet meseci bez plate dok je deo po deo ovog objekta propadao. Pritom je pre nekoliko godina eksplodirala i jedna od dve kolarnice SROC Vračar (...) Hvala Gradu Beogradu što brine o Vračaru i što nam spašava jedini sportski centar na našoj opštini koji će pod imenom našeg proslavljenog vaterpoliste i sportskog radnika Mirka Sandića biti ono što treba da bude - jedan od najlepših sportskih objekata u centru Beograda!". Eto tako izgleda reakcija normalnih i odgovornih ljudi.

Sportski centar „25. maj" izgrađen je 1973. godine za potrebe prvog Svetskog prvenstva u sportovima na vodi. Zgrada pretstavlja arhitektonsko remek-delo, a autor je pokojni akademik Ivan Antić.Kažu da se sa otvanjem centra toliko žurilo, da su određeni radovi izvedeni na brzinu. Tako je mnogo kasnije obznanjeno da je unutrašnji bazen kraći za 4 centimetra, od propisanih 50 metara. Vaš autor je od 2000. do 2004. bio predsednik Izvršnog odbora te opštine, a od 2004. do 2008., zamenik predsednika opštine. Stoga su mu poznati svi detalji. Tokom 2004., opština Stari grad je kao neko ko je ovlašćen da upravlja i koristi imovinu Sportskog centra „25.maj" (vlasnik je grad Beograd), odlučila  da od propadanja spase Sportski centar. Prvo su nastale silne peripetije da bi se promenilo staro rukovodstvo Centra, kome su davno bili istekli svi mandati, koje je bilo relikt samoupravnog socijalizma i „društvene imovine". I pored toga oni su se prilagodili, još od sredine devedesetih, i praktično su privatizovali Sportski centar, koji je postao ruglo u svakom pogledu. Kada su ta pitanja rešena, stvari su pomerene sa mrtve tačke. Sportski centar od 2005. godine, nosi novo ime, "Milan Gale Muškatirović". Objekat nije nikada ozbiljno rekonstruisan do 2007., kada je započet postupak projektovanja i dobijanja dozvola.Opština Stari grad je, usaradnji sa Gradom i Republikom, od 2007. do 2011. godine sprovela postupke projektovanja i rekonstrukcije celog objekta i prateće tehnike. Zatvoreni bazeni rekonstruisani su do sredine 2011., a otvoreni bazeni su počeli sa radom u avgustu 2011. Uglavnom, svi radovi su okončani do početka 2012. Autor ovog teksta je ponosan što je bio jedan od onih koji su sve to započeli i delom realizovali (od 2004. do 2008.). 

Naredne vlasti opštine i grada, su pod Đilasovom komandom povlačile niz štetnih poteza  po opštinu i Sportski centar „MGM". Prvo su opštinari pod pritiskom republičkih i gradskih vlasti, čitaj Tadića i Đilasa, zlatnu koku Centra, teniske terene, na sumnjiv način dali na korišćenje jednoj privatnoj kompaniji, 2009. godine. 

Potom su Đilas, Bastać i žuto preduzeće - DS, 2013., ušli u rat sa tom kompanijom i poveli sudski spor, koji traje do dana današnjeg. Zbog toga ta kompanija, praktično besplatno, upravlja teniskim terenima, u koje je tvrdi, uložila 4 miliona evra. Pre toga rukovodstvo opštine i grada (Đilas, Bastać i drugi) je dozvolilo da ta kompanija izgradi sprat više na objektu upravne zgrade teniskog centra i da izgrade još tri teniska i jedan rukometni teren. Sa druge straneta kompanija tvrdi da su po ugovoru dozvole za pomenute objekte bili dužni da obezbede grad i opština.Ta kompanija je tvrdila da je opština raskinula ugovor zbog toga što su predstavnici kompanije prisustvovali proslavi SNS u Areni u oktobru 2013. 

I od tada , vidimo, obostranom odgovornošću, i Đilasa i Bastaća (grada i opštine) i privatne kompanije, nastaju ogromni finasijski problemi Sportskog centra, koji je ostao bez prihoda od teniskih terena.Sve to danas kriju i Đilas i Bastać, koji su opet u istoj stranci - SSP. I sve to traje šest godina, na apsolutnu štetu građana Beograda, koji ne mogu adekvatno da koriste bazene, zbog toga što je Javno preduzeće „Milan Gale Muškatirović" u ogromnim dugovima. Ti dugovi trenutno iznose oko milion evra! (komunalije - struja, voda, grejanje, telefonski računi, porez,dobavljači, krediti, kamate i dr.).

O kakvim se zloupotrebama radi, najbolje govori i činjenica da je opština protivzakonito založila imovinuSC „MGM", koja nije opštinska već gradska svojina, zarad dobijanja kredita od 50 miliona dinara kojim je trebalo otplatiti deo ogromnog duga. To potvrđuju i Luka Petrović, gradski sekretar za investicije, i Radoslav Marjanović,zamenik šefa odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda, i  konačno zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je izvestila TVN1, Sportski centar „MGM" je 2017. imao dugovanja od 150 miliona dinara. A sada, navodno, ima „svega" 100 miliona duga.Dugovanja SC „MGM" i opštine nisu nastala samo zbog problema sa gubitkom prihoda od teniskih terena, već i zbog neracionalnog (a sumnja se, i  protivzakonitog trošenja novca). O tome su izveštavali mediji tokom godina. Navedimo samo istraživanja uzbunjivača „Pištaljke", i sadašnjeg predsednika Udruženja novinara Srbije (UNS), Vladimira Radomirovića. „Pištaljka" je nesumnjivo utvrdila kroz svoja dva istraživanja, da su čelnici opštine (Bastać i družina) i direktori SC „MGM", „državne milione bacili na logo firme"ida je SC „ Milan Gale Muškatirović" „potrošio više 40 miliona na sumnjive nabavke".

Istraživači „Pištaljke", na čelu sa Radomirovićem su utvrdili sledeće:

Istraživanje od 03.05.2016.

"Sportski centar „Milan Gale Muškatirović" (bivši „25. maj"), čiji se godišnji gubici mere u desetinama miliona dinara, platio je 2014. godine više od 23.000 evra za logotip, a od tada istoj firmi još nekoliko miliona dinara za grafički dizajn. Ovaj iznos mnogo je veći od onog koji za dizajniranje logotipa traže poznate svetske firme za dizajn i u rangu je, na primer, sa iznosom od 33.000 dolara koliko je na vrhuncu svoje moći pre dvadeset godina američki energetski gigant „Enron" platio za logotip čuvenom umetniku i dizajneru stotina logotipa Polu Randu. Sportsko-rekreativno-poslovni centar „Milan Gale Muškatirović", kako glasi pun naziv ovog javnog preduzeća čiji je osnivač beogradska opština Stari grad, platio je firmi „View of New" vlasnika Bora Miševića u aprilu 2014. godine 2.722.500 dinara za kupovinu žiga (logotipa) i grafički dizajn, što je iznosilo tačno 23.494 evra". 

„Direktor SC „MGM", Branislav Krekić(bivši direktor - op.aut.)je inače visoki funkcioner Demokratske stranke, bio je i poslanik te stranke u skupštini Srbije, a „Večernje novosti" su u januaru 2012. godine objavile da je stranci donirao čak 291.000 dinara".

„U martu 2015. godine „Milan Gale Muškatirović" uplaćuje firmi „View of New" 2.990.000 dinara za „usluge grafičkog oblikovanja", a pre manje od dva meseca ponovo isplaćuje novac za istu namenu. Podaci o visini ove poslednje uplate se razlikuju - na portalu javnih nabavki upisan je iznos od 4.000.000 dinara, a u odluci o dodeli ugovora 770.000 dinara bez PDV-a. Ako su podaci sa portala tačni, firmi „View of New" je sportski centar „Milan Gale Muškatirović" za poslednje dve godine isplatio ukupno 9.712.500 dinara".

„Opština Stari grad, u kojoj je na vlasti Demokratska stranka, takođe ima višemilionsku saradnju sa „View of New". Kako je utvrdila Državna revizorska institucija, ta opština je u martu 2013. zaključila ugovor vredan 4.062.000 dinara za usluge „unapređenja imidža Gradske opštine Stari grad i svih izabranih i postavljenih lica". Revizori su utvrdili da je novac isplaćivan bez validne knjigovodstvene dokumentacije".

Istraživanje od 02.06.2016.

„Sportski centar „Milan Gale Muškatirović" (...) u poslednje dve godine potrošio je još 40.000.000 dinara na druge sumnjive javne nabavke, pokazuje istraživanje Pištaljke".

„Ovo javno preduzeće čiji je osnivač beogradska opština Stari grad i koje beleži višemilionske gubitke u poslovanju kupilo je 260 (!) komada „antidekubitnih korektora" kao da je u najmanju ruku reč o bolnici sa stotinama kreveta, godišnje plaća 4 miliona dinara za usluge „kol centra" iako ima više od šezdeset zaposlenih (od kojih je neko mogao i da se javlja na telefon), za štampanje je dalo deset miliona dinara, a za instaliranje „sistema kontrole i naplate" isplatilo je 18 miliona dinara".

„Nepravilnosti u ovim javnim nabavkama ima mnogo. Tako su u konkursnoj dokumentaciji za nabavku „antidekubitnih korektora" navedene ne samo njihove tačne dimenzije i sastav, već i boja - „svetlo bež led" sa tačnom šifrom. Zato nije čudno da je na konkurs stigla samo jedna ponuda i da je ona izabrana kao „najpovoljnija" - firmi „Melino-Relax" d.o.o. isplaćena su tačno 3.420.144 dinara sa PDV-om".

„Isključujući kriterijum bio je postavljen i za nabavku usluge pozivnog centra 2014. i 2015. godine - od ponuđača se tražilo da je prethodno imao ugovore sa tri javna preduzeća. Oba puta je pobednik bila firma „Uni Call" iz Beograda, koja je ukupno dobila 7.273.500 dinara.

Povlašćena je i firma „Grafomarket", kojoj je u poslednje dve godine  rukovodstvo „Galeta" za usluge štampanja isplatilo 9.940.332 dinara. Za taj iznos je ovaj sportski centar mogao u najmanju ruku da odštampa na hiljade luksuznih knjiga, a dobio je (bar po specifikaciji iz javne nabavke) samo potrošni materijal: memorandume, vizit karte, blokove, kese, letke, ulaznice i pozivnice".

Kada već govorimo o nezakonitimpostupcima,Marko Bastać bi morao da objasni: 

- Zbog čega je pre preuzimanja JP „Poslovni prostor" od strane grada, to opštinsko preduzeće ostavilo gotovo 2,2 milijarde dinara duga, čime je gradskom budžetu naneta šteta od  gotovo 18 miliona evra!?
- Zbog čega u gubitašu  SC „MGM" direktor ima sedam pomoćnika direktora?
- Zbog čega se u ovom sportskom centru otpisuju dugovanja zakupcima suprotno zakonu i na štetu budžeta?
- Zbog čega je sportski centar „MGM" uzeo kredit za renoviranje sale za mali fudbal, a umesto sale napravio igraonicu? 
- Po kom osnovu komunalnu inspekciju Starog grada vodi njegov kum Dejan Stojanović? 
- Zbog čega dve godine štiti svog prvog saradnika u opštini, Andreja Belingara, sada Načelnika opštinske prave, koji je u teškom pijanom stanju, kaočlan veća opštine Stari grad izazvao saobraćajnu nesreću i protiv koga se vodi krivični postupak? 
- Zbog čega je Belingara posle teške saobraćajne nesreće koju je izazvao, sa pozicije člana opštinskog veća, unapredio u Načelnika opštinske uprave, umesto da ga najuri iz opštine?

Slučaj Belingar. U noći između 28. i 29. marta 2017., Andrej Belingar, član opštinskog veća opštine Stari grad, i leva ruka Marka Bastaća, je izazvao je udes oko 2.30 na Novom Beogradu, vozeći sa čak 1,58 promila alkohola! On je vozeći "reno megan" išao velikom brzinom autoputem,nedaleko od Sava centra,na Novom Beogradu i otpozadi je udario "škodu fabiju", čiji je vozač samo pukom srećom pretrpeo lakše povrede! Pijani Belingar je nakon alko-testa urađenog na VMA priveden u policijsku stanicu na trežnjenje. „Policijski presretač primetio je "reno megan" koji se kretao velikom brzinom preko mosta Gazela u smeru ka Novom Beogradu. Presretač je krenuo za njim, ali vozač "renoa" je nastavio da se kreće velikom brzinom". Do stravičnog udesa je došlo samo nekoliko stotina metara dalje, kod benzinske pumpe. - „Zbog velike brzine, vozač "renoa" je izgubio kontrolu i naleteo na "škodu fabiju", koja se kretala ispred. Od siline udara oba automobila su uništena. Policija je na licu mesta Belingaru uradila alko-test, ali je ipak odvezen na VMA da bi se dobili tačni rezultati. Nakon toga je odveden na trežnjenje" - naveli su u policiji. Nekim čudom, na mestu nesreće, tokom uviđaja, pojavio se i Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad.

Nestručan, arogantan i bahat, Marko Bastać je  u rukovodstvu opštine Stari grad od 2010. godine (pre toga je kao odbornik učestvovao u izglasavanju odluke o davanju teniskih terena kompaniji „Femili sport", u najam), a predsednik opštine je poslednje tri i po godine. U crno je zavio opštinu Stari grad. Dug sportskog centra „MGM" je premašio milion evra. Bezobzirno je smenio niz direktora Ustanove kulture „Parobrod", zbog toga što su ukazivali na kriminal. Zaposlio je sve članove svoje porodice u opštini i njenim preduzećima. Potpuno je privatizovao opštinu. Desetine miliona troši na dve privatne agencije, koje obezbeđuju huligane za učešće u blokadama radova u centru grada, koje predvodi Bastać. Pri tome je počinio niz krivičnih dela, zbog čega je podneto više krivičnih prijava. Kada je pobegao iz DS, ta stranka je optužila Bastaća da je proneverio više od 10.000 evra, kroz izdavanje lažnih menica, da je privatizovao odbor na Starom gradu i da je na čelu njegove nepotističke družine.Bastać je tada izjavio:"Ne vidim ništa sporno da članovi moje porodice rade sa mnom i da me podržavaju" i „Na listi DS-a su moja supruga, rođak, sestra i sestrin muž".Sada je predsednik gradskog odbora u stranci tajkuna Dragana Đilasa. Marko Bastać, Ali Baba i njegovih 40 razbojnika, pardon odbornika, više ne predstavljaju građane koji su ih birali, niti stranke na čijim listama su izabrani i svi zajedno su češće menjali stranke, nego čarape. To je potvrdio i sam Bastać, 19.06.2019. za TV N1, kada je upitan ko čini vladajuću koaliciju na opštini Stari grad, Bastać odgovorio "slobodno lutajućiodbornici". "Vidite, to niko živ ne zna, toliko je odbornika protekle tri i po godine napustilo partiju i prešlo u neku drugu, ili postalo nezavisno od stranaka, da to više niko ne može da pohvata, pa ni ja", rekao je Bastać.

Šta građani Beograda i Starog grada misle o Bastaću najbolje govori činjenica da je on na poslednjim izborima, kao kandidat za gradonačelnika, od  1.599.525 birača Beograda dobio svega 3.841 glas ili 0,47 odsto, a od 55.725 birača Starog grada, Bastać je dobiojadnih 1.469 glasova ili 6 odsto. On izgleda nije svestan da ima podršku svega šest procenata građana Starog grada, kojim nepotistički vlada sedam godina? Nije svestan da ga ne podržava 94 odsto građana opštine čiji je predsednik. Veliki režiser, Starograđanin  Goran Marković je Bastaću prošle godine poručio: „Ne ulazeći u mračnu špilju u kojoj carujete, rešio sam da vam vratim poveći komad pleha koji se zove „Ključevi Jevremove", i koji ste mi utrapili prošlog proleća. Ja naime, sa takvom vrstom ljudi, koji se na taj način ponašaju, ne želim da imam bilo šta".

Pre tri meseca Bastać je izjavio da će rušiti gondolu tokom gradnje (TV N1,14.03.2019.:""Sve što urade preko dana, mi odemo preko noći i uništimo", rekao je Bastać na sastanku, upozorivši građane da u takvim akcijama može doći do hapšenja"). U maju mesecu je izjavio da će ukoliko SZS dođe na vlast, sve što je građeno u poslednjih sedam godina vratiti u prvobitno stanje, što znači da će sve što je izgrađeno, srušiti (list „Danas",16. maja 2019.:"Bastać je danas novinarima u opozicionoj „Slobodnoj zoni" u Beogradu naveo da veruje da će se građani izjasniti protiv radova i obećao u ime svoje Stranke slobode i pravde da će oni „sve vratiti prvobitno stanje kada budu smenili aktuelnu bahatu i korumpiranu gradsku vlast"".Tako su se ponašali samo Neron i Kaligula. 

Priča druga: Ponižavanje heroja Gavrilovića i branilaca Beograda iz 1915.

„Spomenik braniocima Beograda iz 1915", je podignut 1988. godine. Urađen je u bronzi i kamenu i visok je 3.5 metra. Spomenički kompleks (parterno rešenje oko spomenika) je bio približno polukružnog oblika, sa stazom koja je pratila spoljni polukrug, poluprečnika oko 40 metara, sa centralnom stazom koja vodi do spomenika, i iza spomenika do staze. Autor spomenika je poznati vajar Nikola Kolja Milunović.Na spomeniku se nalaze čuvene reči majora Gavrilovića:"Tačno u tri časa neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima.Obraz Beograda, naše prestonice, mora biti svetao. Vojnici, junaci, Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja.Naš puk je žrtvovan za Kralja i Otadžbinu. Vi nemate više da se brinete za vaše živote koji više ne postoje.Zato napred u slavu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!"

Kompleks Spomenika braniocima Beograda iz 1915., je narušen gradnjom dodatnih teniskih terena. Tokom 2009. i 2010., tadašnje republičke, gradske i opštinske vlasti, na sumnjiv načinsu dale na upravljanje teniske terene Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović", privatnoj kompaniji. Lično su Boris Tadić, tadašnji predsednik Srbije, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić, i rukovodstvo opštine Stari grad, gde je Marko Bastać bio član opštinskog veća (od 2010.), omogućili da ta kompanija dobije terene na upravljanje i da izgradi nove terene i višespratnu zgradu. Radovima na gradnji novih terena, uzurpirana je četvrtina spomeničkog kompleksa „Spomenika braniocima Beograda iz 1915.", a visoka ograda teniskih terena je postavljena na sveganekoliko metara od samog Spomenika, što je neviđen skandal. Ranije su teniski tereni bili udaljeni oko 40 metara od spomenika. Gradnjom novih terena je uklonjena polovina polukružne staze oko spomenika. Takođe, dva terena najbliža spomeniku imaju i zaštitni balon koji još više ruži spomenički kompleks. I sve su to aminovali Đilas, Bastać, Tadić i Dulić. Zanimljivo je da se povodom ovog skandala nije oglasio gotovo ni jedan medij, ni jedan državni organ, ni jedna stranka ili NVO. List „Blic" je 21.05.2011., izvestio o tome, u jednom skromnom tekstu na sajtu tog lista, pod nazivom„Teniski tereni zaklanjaju spomenik braniocima Beograda".U tom kratkom tekstu, pored dve fotografijestoji:"Čitalac "Blica" obratio se našoj redakciji jer smatra da izgradnja novih teniskih terena na Dorćolu skrnavi spomenik jednom od srpskih junaka, majoru Dragutinu Gavriloviću i njegovim saborcima koji su se 1915. godine borili za odbranu Beograda.Takođe, bočni zid teniskih terena, koji je u izgradnji, nalaziće se tik uz spomenik, koji će pored zida praktično postati nevidljiv". Takođe, o tome je izvestila i „Politika" 22.10.2013. U tekstu se konstatuje:"Uzurpiran prostor Spomenika braniocima Beograda 1915.Širenjem teniskih terena u Sportsko-rekreativnom centru „Milan Gale Muškatorović" na samo tri metra od Spomenika braniocima Beograda 1915. godine narušen je ambijent tog zdanja. Zauzet je i deo prostora na kome je major Dragutin Gavrilović predvodio najvažniju bitku za odbranu prestonice. (...) Izgradnjom objekta i teniskih terena tik uz spomenik sada je potpuno degradirana njegova spomenička vrednost.Negoduju i stanovnici tog dela Dorćola koji su već u nekoliko navrata ukazivali na uzurpiranje istorijskog kompleksa".

Država Srbija protestuje i protivi se tome što se podižu razni objekti pored Spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu, zbog toga što narušavaju taj kompleks, a u Beogradu je 2009. i 2010. bilo dozvoljeno nešto mnogo gore. Zamislimo da neko poželi da izgradi teniske terene u kompleksu spomen parka Spomenika žrtvama logora Sajmište, koji je vazdušnom linijom svega dva kilometra udaljen od „Spomenika braniocima Beograda iz 1915". Taj koji bi se drznuo da to uradi bio bi opravdano suočen sa žestokom reakcijom svetske i domaće javnosti, Svetskog jevrejskog kongresa, Izraela i jevrejske zajednice u Srbiji. U zaleđini Spomenika žrtvama logora Sajmište se nalaze tereni Brodarca ali oni ne ugrožavaju taj kompleks. Ovako, u slučaju srpskih heroja iz Prvog svetskog rata i njihovog spomenika, od 2009. do danas nije reagovao gotovo niko. A ponosimo se našom istorijom i često se busamo u grudi junačke. Svi vole da pozivaju na svetlu istoriju, tvrde da su veliki patrioti, i nastavljači svetlih tradicija.Nešto tu nije u redu.

Dragutin Gavrilović, major 1915., kasnije pukovnik, je u toj junačkoj odbrani Beograda teško ranjen, a izginulo je mnogo vojnika 2. i 3. bataljona 10 kadrovskog puka, i Sremskog odreda. Da ne ponavljamo činjenice o ovom heroju koje znamo. Malo ljudi zna da je posle Prvog svetskog rata, Gavrilović predavao „vojnu administraciju" na Vojnoj akademiji u Beogradu. General Dušan Simović mu je 27. marta 1941. ponudio čin generala i mesto ministra vojske i mornarice, međutim Gavrilović je to odbio uz obrazloženje da je on vojnik. Pukovnik Gavrilović je posle kapitulacije u Aprilskom ratu zarobljen u Sarajevu i odveden u koncentracioni logor blizu Nirnberga.Iz zarobljeništva se vratio tek 1945. teško bolestan. Od strane novih komunističkih vlasti, bio je označen kao čovek bivšeg režima kraljevine Jugoslavije. Preminuo je u svom stanu, na Slaviji 19. jula 1945, u krajnjoj bedi, ponižen od strane komunističkog režima. Sahranjen je u pohabanoj uniformi pukovnika Jugoslovenske kraljevske vojske, u grobnici svoje rođake na Novom groblju.

„Spomenik braniocima Beograda iz 1915" se ne nalazi u registrima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (među 2563 nepokretna kulturna dobra) i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. To je veoma čudno. Spomenik je podigao grad Beograd 1988., spomenik je podignut na zakonit način, spomenik je podrazumevao i odlično parterno rešenje, spomenik je podignut braniocima Beograda iz 1915., spomenik je izradio znameniti vajar, spomenik izvanredno izgleda (tačnije, izgledao je pre narušavanja prostorno spomeničke celine),i konačno spomenik bi morao biti pod zaštitom navedenih zavoda. Ali, to nije slučaj. Postoje tri mogućnosti. Prva je da iz nekog čudnog razloga ovaj spomenik nikada nije biou registrima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, među 2563 nepokretna kulturna dobra i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Dakle, da nikada nije bio pod zaštitom. Druga mogućnost je da je Spomenik braniocima Beograda iz 1915, bio u registrima ova dva Zavoda, tj. da je bio pod zaštitom, ali da je izuzet (izbačen) iz registara dva Zavoda, 2008. ili 2009. godine, pod pritiskom tadašnjih vlasti, odnosno Demokratske stranke, odnosno Borisa Tadića i Dragana Đilasa, i njihovih izvršilaca. Sve zbog toga da bi kompanija kojoj su ustupljeni teniski tereni sportskog centra „Milan Gale Muškatirović", mogla neometano da gradi na području spomeničke celine Spomenika braniocima Beograda iz 1915. Postoji i treća mogućnost koja je najmanje verovatna - spomenik je izbrisan iz registara zaštite, zbog toga što je narušena njegova spomenička vrednost. Ali, da je to u pitanju, onda bi se povela bitka za vraćanje spomeničke vrednosti, time što će se ukloniti ono što narušava kompleks spomenika, ili autor ovog teksta greši? Postavićemo izlišno pitanje - šta je važnije, jedan veličanstven spomenik, istorijsko nasleđe, svetla tradicija, poštovanje prema našim precima, herojima iz Prvog svetskog rata ili su važnije komercijalne potrebe i profit jedne privatne kompanije? Za ovih deset godina, pokazalo se da je ovo drugo važnije, nažalost. 

Kao što vidite ove dve naizgled nepovezane priče, ipak nisu nepovezane, već se radi o jednoj priči sa istim akterima. U oba slučaja krivci za uništavanje SC „MGM" i za devastiranje Spomenika braniocima Beograda 1915. su isti - Dragan Đilas, Boris Tadić i Marko Bastać. Neka im je na čast.

Lepo je rekao veliki Dis:„Nabujao šljam i razvrat i poroci, Podig'o se truli zadah propadanja, Umrli su svi heroji i proroci (...) Progledale sve jazbine i kanali, Na visoko podigli se sutereni, Svi podmukli, svi prokleti i svi mali". Ne znam da li i vas poštovani čitaoci, obuzima nemi bes, kao što obuzima i autora ovog teksta? Autor ovog teksta namerava da preduzme određene korake ovim povodom. Ovaj tekst je samo prvi korak.

*Autor je politički analitičar i odbornik SNS u Skupštini grada Beograda


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.