• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

24.07.2019

09:44

HARADINAJ SPREMIO 11.000.000 EVRA ZA ODBRANU U HAGU! Čuveni irski advokat DERE GA KAO JARCA!

Politika

HARADINAJ SPREMIO 11.000.000 EVRA ZA ODBRANU U HAGU! Čuveni irski advokat DERE GA KAO JARCA!

Podeli vest

Odlazeći 'kosovski premijer' planira da angažuje irskog advokata Majkla O'Rajlija da negira zločine OVK. Za isti ovaj angažman u prethodnom suđenju u Hagu O' Rajli je tražio pet miliona evra, a naplatio duplo više
Pare mu nisu problem

Haradinaju pare nisu problem, dolaze sa raznih strana
Božidar Delić, general u penziji

Ratni zločinac Ramuš Haradinaj, koji je u petak podneo ostavku na mesto 'kosovskog premijera', već je spremio 11 miliona evra za odbranu pred Sudom za OVK u Hagu, gde bi danas trebalo da bude saslušan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima na Kosovu!

Prištinski mediji tvrde da Haradinaj planira da angažuje irskog advokata Majkla O'Rajlija da negira zločine OVK. O'Rajli ga je branio i pred Haškim tribunalom. Za isti angažman u prethodnom suđenju u Hagu O'Rajli je tražio pet miliona, a naplatio duplo više.

Činjenice

* Sud za zločine OVK ima nadležnost za suđenje krivičnih dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti izvršenih na Kosovu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine
* Formiran je 2017. godine, nakon izveštaja koji je sačinio specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti
* Haradinaj je u petak podneo ostavku na mesto 'kosovskog premijera' jer je dobio poziv Suda za OVK
* Iz istih razloga ostavku je podnosio i 2005, kad se predao Haškom tribunalu zbog optužbi za ratne zločine
* Sedam godina kasnije, 2012. godine, pravosnažno je oslobođen svih optužbi
* Haradinaj je pre dve godine uhapšen po poternici Srbije u Francuskoj, ali ga je sud u Kolmaru pustio

Irski advokat, inače, trenutno je i Haradinajev savetnik, a svojevremeno je napisao i knjigu pod nazivom 'Hag Ramuša Haradinaja'. Kad je reč o honoraru, njegovu visinu potvrdio je sam O'Rajli u testu za irski portal 'Iriš tajms', koji je objavljen 2015. godine.

'Optužnica je podignuta u martu 2005. Haradinaj je odmah podneo ostavku i dobrovoljno otputovao u Hag. Dan kasnije sam ga posetio u holandskom zatvoru, gde me je zamolio da preuzmem njegovu odbranu. Rekao sam mu da bi to moglo da košta pet miliona evra. Da se obezbedi tim odbrane. U stvari, trebalo je 11 miliona evra, a sve je to doniralo stanovništvo Kosova', napisao je između ostalog O'Rajli.

Sam Ramuš Haradinaj, koji je juče otputovao u Hag sa prištinskog aerodroma (vidite okvir), rekao je da na današnje saslušanje ide 'uzdignutog čela i bez uznemirenja'.

- Danas kao Ramuš Haradinaj, državljanin Republike Kosovo, odgovaram na poziv za ispitivanje od strane Specijalnog suda. U celosti za pravo Kosova, nepokolebljiv u mojim životnim odlukama, neuznemiren i visoko uzdignutog čela - napisao je Haradinaj na društvenim mrežama.

Foto: Informer DN

CRNO NA BELO... Majkl O'Rajli piše o svom honoraru

Foto: Informer DN

Komentarišući ove navode, general u penziji Božidar Delić kaže da svaki advokat košta, pogotovo ako treba da brani nekoga poput Haradinaja.

Nema iznenađenja

Ništa ovde nije iznenađujuće. Ovo je igra koja ima za cilj pritisak da se prizna nezavisnost Kosova. Borba je u tome da ne uspeju
Toma Fila, avokat

- Naravno, uvek se zna koji će advokat biti angažovan i to mora da košta. No, Haradinaju pare nisu problem, dolaze mu sa raznih strana. Imam samo dilemu da li ovo predstavlja poruku Haradinaju da sam ode sa javne scene ili je ovo pokušaj sponzora da ga potpuno rehabilituju od svake krivice. U svakom slučaju, nije dobro što svaki put kad je Ramuš na sudu, neko plati glavom. Ne znam ni da li se pojavio neki novi svedok, pošto su prethodni mrtvi - podvlači Delić.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM, na drugoj strani ocenjuje da je Haradinajeva ostavka stara igra koja mu je donela rezultat u dva navrata kad mu je suđeno u Haškom tribunalu.

- Tada je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, postao je nacionalni junak i uspeo da se izdigne iz miljea lokalnog kriminalca, teroriste i zločinca kao političar broj jedan među Albancima na Kosovu. Sada pokušava na isti način još više da pridobije glasačko telo za naredne izbore. Ipak, situacija je sada drugačija i on će, ako bude podignuta optužnica, morati da bude procesuiran bar po komandnoj odgovornosti - zaključuje Drecun.

OVO SU VEZE HARADINAJA I "ŽUTE KUĆE"! Amerikanci opstruirali istragu, ALI NJIHOV ČOVEK IH "OTKUCAO"!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 4 godine

Odakle njemu toliko para, da li se zapitala sirotinja na Kosovu

Marcco

pre 4 godine

Što ocrniste irskog advokata. Pa veći deo tih para samo prođe preko njega... zna se kome i koliko.

miroslav moric

pre 4 godine

zasto mi nismo odresili kese za sve srbska navodne optuzenike?pitanje pitanja na koje niko nika odgovor nece dati.na tv ekrane i danas dovedu senilnog sina agvokata file filote.ako je pok. otac bio jak advokat nemo da znaci da je i sin jak advokat.znamo da je ceo zivot zivio od tatine slave pa sve do danasnjih dana.p.s.suvisno je pisati da je kosovo kuoljeno americkim dolarima.nasi su mislili sve se moze dobiti za dzaba ali na kraju malo morgen vrati se kao bumerang.

Vns

pre 4 godine

Kosovo je Srbija,to znači da Srbija plaća odbranu ovog zločinca....apsurd ali tako je....

amadeus

pre 4 godine

Advokatu su samo pare važne bez obzira što su to "KRVAVE" pare od droge, pljački, od prodaje ljudskoh organa. Neće se ni on ovajditi, snaći će ge neka muka.

Ime

pre 4 godine

Istina košta, laž košta, poštenje košta, nepoštenja košta...sve košta!

amadeus

pre 4 godine

Kojin ste vi novinari? Kakav komentar očekujete? Zašto ne objavljujete poslate komentare? Debilizam

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija