• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

03.09.2019

23:30

NA POMOLU IZUZETNO VAŽNA SARADNJA! Rusi će u RS raditi remont "migova"!

Politika

NA POMOLU IZUZETNO VAŽNA SARADNJA! Rusi će u RS raditi remont "migova"!

Podeli vest

Delegacija ruske državne korporacije za visoke tehnologije 'Rostek' stiže sledećeg meseca u Republiku Srpsku sa planom da uloži značajna sredstva u tamošnju namensku industriju. Ukoliko do dogovora dođe, Republika Srpska bi mogla da postane regionalni centar za remont motora za ruske avione 'mig 29'

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, koji je predvodio delegaciju iz Banjaluke na vojnom samitu 'MAKS - 2019' u Rusiji, kaže da su već potpisana određena dokumenta o budućoj saradnji.

- Još od februara intenzivno sarađujemo, a produkt te saradnje je potpisani memorandum o namerama... 'Rostek' je odlučan da ulaže u RS. Sa drugim ministarstvima u narednih mesec dana biće napravljen plan kako bi se spremno dočekala poseta predstavnika te firme. Ta poseta bi podrazumevala dolazak direktora raznih holdinga sa stručnim timovima koji bi proveli sedam dana u RS i skenirali naše privredne potencijale, na osnovu čega bismo odredili pravce delovanja u projektima o kojima smo razgovarali u Rusiji - objašnjava Petričević.

Šta je 'Rostek'

* Konglomerat osnovan 2007. odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina
* Proizvodi i izvozi visokotehnološke industrijske proizvode za civilne i vojne namene
* Čini ga više od 700 vojnih organizacija, koje su deo 11 holding kompanija
* Pojedine kompanije u ovom velikom konglomeratu broje i do 18.000 zaposlenih

 

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić, komentarišući ove navode, kaže da je 'Rostek' korporacija s ozbiljnim pristupom u proizvodnji visokotehnološke robe, kako za vojne, tako i za civilne potrebe.

- Srbija je već potpisala memorandum o saradnji sa 'Rostekom'. To je firma koja Turskoj isporučuje raketni sistem S-400 i već iz toga vidimo da je jako ozbiljna korporacija. Nažalost, Zapad će zbog straha reagovati svim vrstama pritisaka, od ekonomskih do političkih, kako bi onemogućio bilo kakvu saradnju te firme i RS. Nadam se da neće uspeti u tome, jer je Srpskoj potrebna Rusija kako bi obezbedila suverenitet i vojnu neutralnost - podvlači Petrić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17