• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

07.09.2019

08:14 >> 12:21

(FOTO/VIDEO) PREDSEDNIK VUČIĆ NA POKAZNO - TAKTIČKOJ VEŽBI "POVRATAK 2019" U NIKINCIMA: Danas ste videli snagu srpske policije i njenih specijalaca!

Politika

(FOTO/VIDEO) PREDSEDNIK VUČIĆ NA POKAZNO - TAKTIČKOJ VEŽBI "POVRATAK 2019" U NIKINCIMA: Danas ste videli snagu srpske policije i njenih specijalaca!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas pokazno-taktičkoj vežbi "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima

Videli smo snagu srpske policije i njenih specijalaca, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić posle pokazno-taktičke vežbe "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima i istakao da Srbija mora da jača svoje bezbednosne snage kako bi bile spremne za sve izazove.

- U uslovima nemrirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati u celom svetu, moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove i zaštitimo narod od opasnosti i od pretnje. To treba da deluje i preventivno. Ponosan sam na ove momke. Odličan su posao obavili i pokazali zavidnu fizičku spremnost i ogromnu vatrenu moć - kazao je Vučić.


Predsednik kažse da će sledeći put biti prikazani i helikopteri H145 sa mitraljezima.

- To je bila strahovita vatrena moć, tu ništa ne može da preživi. Mi smo time zadovoljni , moraćemo dalje da jačamo nase bezbednosne i odbrambene snage - rekao je Vučić i čestitao MUP-u.
 

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Dodao je da će biti nastavljeno ulaganje u novo naoružanje kako bi naši specijalci bili opremljeni kao i najbolje specijalne jedinice u svetu

Vučić je posle vežbe na kojoj su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP - a prikazali veštine, opremu i naoružanje rekao da su učestvovala 133 pripadnika MUP-a i da su odlično obavili posao.

Posebno je istakao da su svi mogli da vide na "Milošu" novi sistem Getling - mitraljez sa rotirajucim cevima koji odlikuje izuzetno velika brzina paljbe - od 3.000 do 4.000 metaka u minuti.

- Sada ćemo da ih naručujmo u većem obimu -
 rekao je Vučić.
 

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik je rekao da su prikazala i druga borbena vozila Prage i "trocevci u pokretu, Lazare sa različitim kalibrima i do 30 milimetara.

- Momci su se pokazali kao vrlo spsobni. Treba u narendom periodu više da koristimo i raketne bacače - dodao je Vučić.

Rekao je da je posnosan što je prisustvovao i kineski general Džang Jousja koji će zajedno sa njim sutra prisustvovati vojnoj vežbi u Titel.

U vežbi su učestvovali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova prikazali veštine, opremu i naoružanje.

 

Predsednik Vučić osvrnuo se i na trend naoružavanja u zemljama u okruženju:

"Neverovatno, kao da je neko dao signal za sveopšte naoružavanje u Evropi i svetu. Svi se naoružavaju", primetio je Vučić.

On je rekao da Srbija ne može da se meri sa mađarskim prijateljima, koji su za 500 miliona evra naručili "amram" rakete, koje će da stavljaju na vazduhoplove. Takođe, dodao je da je Mađarska naručila iste helikoptere kao Srbija, samo - duplo više, jer imaju više novca.

"Oni su nam iskreni prijatelj i da tu nam nikakva opasnost ne dolazi", istakao je Vučić.
 

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Takođe, primetio je i da se Rumunija ozbiljno naoružava, sistemima "patriot", kao i Bugarska, koja je kupila osam borbenih aviona F-16, koji imaju naprednije radarske sisteme, od nasih Migova, a za to je platila 1,2 milijardi dolara.
 

"Raduje me ako Tadić ima racionalan pristup"

Povodom izjave bivšeg predsednika Borisa Tadića da se i on uvek zalagao za razgraničenje kao rešenje za Kosmer, ako se pod razgraničenjem podrazumeva odvajanje dva entiteta, Vučić je rekao:

"Ne znam za šta se zalagao, 2004. i 2008, nisam video veliku reakciju. Ali je vazno ako predsedenik Tadić, osim dnevne politike, pokazuje ozbiljniji i racionalniji pristup. Radovao bih se tome. Nisam to pročitao da bih mogao da komentarišem.

O izjave Boški Obradovića kojom najavljuje promenu vlasti na ulicama, Vučić kaže: "Hoće, hoće, kao i ranije, do Uskrsa".

"Hrvati se ozbiljno naoružavaju, imaju ozbiljnu vojsku. Imaju i 60 ''bredlija''. Pitao bih neke koji im to poklanjaju, čemu to služi. Ali, nemamo ništa protiv, neka svako radi svoj posao", dodao je Vučić.

Crna Gora se, kaže, naoružava u manjem obimu, iako su izdvojili 70 miliona kredita.

Vučić je istakao da je Srbija do sada uložila 650 miliona evra, a moraće i još više, jer ekonomija snaži, pa će morati da se poveća i budžet za Ministarstvo odbrane i MUP. Ono čime nije zadovoljan je, kaže, nedovoljna promišljenost i zagledanost u budućnost domaće namenske industrije.

"Tim pitanjem ćemo da se pozabavimo i jačanjem naše namenske industrije", rekao je Vučić.

 

 

"Da su hteli da izvrše pravi pritisak, taksi ne bi bilo!"

Srbiji po pitanju kosovskog problema predstoji težak period i mnogo problema, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izrazio uverenje da će naša zemlja ipak imati snage da izađe iz svega toga na najbolji mogući način. Kako je rekao, pitanje taksi i dijaloga je najteže i najozbiljnije pitanje, kaže i primećuje da čak i neki mediji koji podržavaju rad vlade pišu besmislice kako ćemo lako i brzo da rešimo kosovski problem, što je neodgovorno.

"Nama po tom pitanju predstoji težak period i mnogo problema, ali verujem da ćemo imati snage da izađemo iz svega toga na najboji mogući nacicn. Da su hteli neki da izvrše pravi pritisak tih taksi ne bi bilo u to nema sumnje".

Ističe, takođe, da je tzv. Kosovo "njihov izbor i njihovo čedo" i da su napravili tom čedu kolevku i ljuljali je i sada kažu da ne mogu da izvrše bilo kakav uticaj. "Siguran sam da mogu i nadam se da će u narednom periodu. Videćemo", kazao je predsednik.

 

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Taktička pretpostavka:

Naoružana diverzantsko-teroristička grupa izvršila je zaposedanje objekta. S obzirom na to da je došlo do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava CRVENI NIVO opasnosti, formira se Štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a Srbije se stavljaju u stanje najviše borbene gotovosti spremne za realizaciju svih zadataka.

Po dobijenom naređenju Saj, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvršiće ulazak u rejon i napad na objekte koji su zaposednuti od strane terorističke grupe.

"Razumem da Hrvati ne žele da se sećaju prošlosti..."

Predsednik Srbije kratko je prokomentarisao skandal na hrvatskoj granici gde je delegaciji Vojske Srbije danas zabranjen ulazak u Hrvatsku, iako je poseta bila najavljena.

"Ja razumem da Hrvati ne zele da se prisećaju svoje prošlosti u Drugom svetskom ratu. Bolje da ne komentarisem izjave koje sam čuo u Poljskoj. Postojala su samo dva nacisticka rezima u Evripi. Ponosan sam na borbu srpkog naroda. Možda je bolje da mi radimo, jer mi očekujemo predlog kako da izgleda memorijalni centar u Gradini da nam niko nikad ne bi branio da odajemo počast žrtvama u Jasenovcu, i da bi to moglo da se desi to ćemo napraviti na teritoriji Republike Srpske", kazao je Vučić.

On je rekao da je ponosan na činjenicu da posle 60 godina imamo dva filma koja odaju počast žrtvama rata i da razume da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu: "Ponosan sam na borbu srpskog naroda u celoj Srbiji jer se naš narod borio protiv okupatora", kazao je on.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

Formiran je operativni štab na terenu, izvršene su detaljne pripreme i planiranje zadataka nakon čega je izdato naređenje za početak akcije.

Scenario predviđa pet faza i to u prvoj zaseda, odgovor na zasedu, zatim manevri Miloša, nadletanje Gazele, dejstvo Prage i Lazara sa Kerberom.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Glas za Srpsku listu jedini način opstanka Srba na KiM"

Predsednik Vučić izrazio je danas uverenje da će Srbi na Kosovu i Metohiji izabrati da glasaju za Srpsku listu, ne zato što su, kaže, idealni kandidati sa te liste, ili on lično, već zato što je to jedini način da opstanemo, da zajedno radimo, preživimo i borimo se za budućnost. Srpska lista je predala listu za izbore na KiM, a sa njom će nastupiti i Građanska inicijativa SDP, pokojnog Olivera Ivanovića, i njena potpredsednica Ksenija Ivanović.

"Imamo podatke o pritiscima, samo kako bi se Srpskoj listi obezbedio što manje glasova i smanji uticaj Beograda. Svi drugi koje su kandidovali, Jablanović, pre toga Petrović, Rašić i Trajković... One koji bi da bojkotuju izbore u Beogradu, a ne bi u Prištini. Tamo su uslovi idealni, veličanstveno dobri za Srbe. Toliko o njihovoj principijelnosti", rekao je Vučić.

Siguran je, kaže, da će Srbi na KiM glasati za Srpsku listu, ne zato što su idealni svi kandidati sa te liste, ili on lično, već zato što je to jedini način da opstanemo, da zajedno radimo, preživimo i borimo se za budućnost: "Ako ne budemo zajedno, da ne podsećam kako je bilo sa Republikom Srpskom ili Republikom Srpskom Krajinom, kada su neki postavljali granicu na Drini, kako je naš narod prošao", rekao je Vučić.

 

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

U fazi dva predviđeni su manevri Miloša, dejstvo i manevri Lazara, termobarična bomba, dejstvo Bel 212, priključivanje BOV, obezbeđenje desantiranja upadnih timova.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

U fazi tri predviđeno je desantiranje upadnih timova sa dva helikoptera N145 i BEL 212.

U fazi četiri prikazuje se sinhronizovani upad, čišćenje objekta i neutralisanje terorista, a u fazi pet pružanje prve pomoći helikopterom, evakuacija i postrojavanje.

U ovoj vežbi učestvovalo je 36 pripadnika SAJ-a, 60 iz Žandarmerije i 18 pripadnika Helikopterske jedinice.

VUČIĆ U NIKINCIMA PORUČIO: Upoznaću javnost sa odlukom o skidanju tajnosti sa dokumenata o prisluškivanju!

"Srbija je danas snažnija,stižu i bespilotne letelice iz Kine"

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u poslednjih 30 godina, a biće, kaže, i dvostruko snažnija, i to za veoma kratko vreme.

On je najavio da se u narednih šest meseci očekuje dolazak bespilotnih letelica iz Kine.

Kako je pojasnio, to će biti tri baterije bespilotnih letelica, odnosno šest ili devet letelica, koje će moći i sa automobila u pokretu, i na različite načine da se podižu u vazduh, a biće naoružane i imaće razornu moć.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Nije želeo da otkriva tip letelica, ali je rekao da one nisu na spisku za sankcije, zato što, kako je istakao, Srbija vodi računa da nas niko ne sankcioniše, jer su neki sebi dali za pravo da rade za šta hoće, a mi samo ono što oni zaborave da stave na listu.

Takođe, naveo je da, uz kinesku tehnologiju, Srbija razvija pegaze, pa će se videti i srpske bespilotne letelice, koje će biti za osmatranje terena, slanje podataka, izviđačka dejstva.

Vučić je poručio da će Srbija danas policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u poslednjih 30 godina, a biće i dvostruko snažnija, nego danas, za veoma kratko vreme.

"Da bismo odvratili svakoga od potencijalne ideje da izvrši agresiju, invaziju ili bilo kakav napad na Srbiju. To piše u svim savremenim doktrinama sveta i to je za nas od ključnog značaja, posebno u svetu koji nije bastion sigurnosti i sigurne budućnosti", rekao je Vučić.

On je istakao da su naše snage garant naše stabilnosti i budućnosti naše dece, pa će i ulaganja biti još veća.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

"Nikome nećemo da krijemo, kao što ni od nas ne kriju, čak i kad se besmisleno naoružavaju", dodao je predsednik.

Na konstataciju novinara da se sve zemlje u regionu naoružavaju, Vučić je primetio da izgleda neverovatno, kao da je neko dao signal za sveopšte naoružavanje u Evropi i svetu.

Dodao je da Srbija ne može da se meri sa mađarskim prijateljima, koji su za 500 miliona evra nabavili "avram" rakete, koje će da stavljaju na avione, jer Mađarska ima više novca od nas, ali i istakao da nam je ta zemlja iskren prijatelj i da nam tu nikakva opasnost ne dolazi.

Takođe, primetio je i da se Rumunija ozbiljno naoružava, kao i Bugarska, ali i Hrvatska.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Hrvati se ozbiljno naoružavaju, imaju ozbiljnu vojsku. Pitao bih neke koji im poklanjaju 60 ''bredlija'' čemu to služi", dodao je Vučić.

Vučić je istakao da je Srbija do sada uložila 650 miliona evra, a moraće i još više, jer ekonomija snaži, pa će morati da se poveća i budžet za Ministarstvo odbrane i MUP.

Ono čime nije zadovoljan je, kaže, nedovoljna promišljenost i zagledanost u budućnost domaće namenske industrije.

"Tim pitanjem ćemo da se pozabavimo i jačanjem naše namenske industrije", rekao je Vučić




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija