• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

11.09.2019

21:49

CRNOGORCI, MAKEDONCI, HRVATI I BUGARI SA ŠIPTARIMA VEŽBAJU ZA RAT PROTIV SRBIJE! NATO nam radi O GLAVI!

Politika

CRNOGORCI, MAKEDONCI, HRVATI I BUGARI SA ŠIPTARIMA VEŽBAJU ZA RAT PROTIV SRBIJE! NATO nam radi O GLAVI!

Podeli vest

U NATO bazi 'Biza' u Albaniji održava se vojna vežba u kojoj, osim albanske, učestvuju i pripadnici 'vojske Kosova', Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske. Stručnjaci: Ovo je čista provokacija i poruka Srbiji da je sama u neprijateljskom okruženju

Zločinački NATO pakt ponovo demonstrira silu na Balkanu i šalje poruku Srbiji da je okružena neprijateljima!
 

Strašna provokacija

Iz Prištine je odavno najavljen pakt država iz okruženja protiv Srbije. Ova vojna aktivnost može se tumačiti kao potvrda tih najava i provokacija
Vladimir Lazarević, general


Zapadna alijansa organizovala je u bazi 'Biza' u Albaniji vojnu vežbu u kojoj, osim albanskih vojnika, učestvuju i pripadnici 'vojske Kosova', Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske. Njih podržavaju i instruktori iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske i Poljske. Glavni cilj ovih manevara, tvrdi Priština, jeste da takozvane 'Kosovske bezbednosne snage' povećaju saradnju sa partnerima i testiraju reakciju u doba krize!?!

Moj ugao

ALEKSANDAR VULIN
MINISTAR ODBRANE


Svaka vojna vežba uvek je poruka i prijateljima i neprijateljima. Srbija je izabrala najteži, ali najčasniji put vojne neutralnosti. Kad je u istoriji Srbija bila jaka, Balkan je bio stabilan.

Bezbednosni stručnjaci upozoravaju da ova akcija samo potvrđuje prethodne najave prištinskih lidera o stvaranju pakta protiv Srbije, ali i šalje poruku Beogradu da je usamljen u regionu i da se nalazi u neprijateljskom okruženju!


Poslali najbolje
Vežba je simptomatično nazvana 'Albanska sila 19', a lažna država Kosovo je na nju poslala brigadu za brzo reagovanje, pešadijski vod, terensko osoblje i komandu za doktrinu i obuku.
- Kosovske bezbednosne snage u ovoj multinacionalnoj vežbi imaju za cilj da povećaju saradnju sa partnerskim jedinicama, profesionalni razvoj i testiranje vojnih veština, kao i donošenja odluka u multinacionalnom okruženju. Cilj je da se testiraju mogućnosti zajedničke intervencije u doba krize - navode prištinski mediji.


Bezbednosni stručnjaci, komentarišući sve ove navode, upozoravaju da ovakav angažman Prištine u jednoj vojnoj vežbi znači da im NATO pakt pruža bezrezervnu podršku. General Vladimir Lazarević kaže da bi ovo trebalo jako ozbiljno shvatiti, jer nije nimalo bezopasno.
- Iz Prištine je svojevremeno najavljen pakt država iz okruženja protiv Srbije. Ova zajednička vojna aktivnost može se tumačiti i kao potvrda tih prethodnih najava, ali, svakako, i kao provokacija. Naša država bi trebalo da radi u skladu sa svojim nacionalnim interesima... - podvlači Lazarević.

Bjegović: NATO uvlači region

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons', kaže da sve ovo ima za cilj ubrzani prijem u NATO alijansu šiptarske i severnomakedonske vojske.

- Što se tiče njihove vojne moći i bilo kakve pretnje upućene nama, bilo kakvo poređenje sa Vojskom Srbije suvišno je komentarisati i porediti jer je naša vojska respektabilna vojna sila na Balkanu. Ipak, kad je mogla 'velika vojna sila' poput Crne Gore sa svojih 2.500 polunaoružanih vojnika ući u NATO, pa zašto ne bi mogli i svi ostali - ističe Bjegović.

Ništa nije slučajno
Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbednost iz Banjaluke, ocenjuje da ovo nikako nije slučajnost.
- Naravno da je reč o provokaciji kojom se emituje poruka da je Srbija sama u neprijateljskom okruženju, a da, sa druge strane, Kosovo ima prijatelje koji bi mu pomogli u slučaju oružanog konflikta sa Vojskom Srbije. Provokacije ovog tipa pripadaju sferi hibridnog ratovanja... Šta reći na ovo? Srbija se zbog odbrane svog suvereniteta nije libila da uđe u sukob sa 19 država NATO pakta. Neće ustuknuti ni danas u potpuno drugačijim, po Srbiju mnogo povoljnim, geopolitičkim okolnostima - zaključuje Ćeranić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 4 godine

Ha, ha, ha. Vi iz Informera ste na nivog deteta od 8 god.

laki

pre 4 godine

pa to nije ništa novo. mi smo u neprijateljskom okruženju od 1990. ne ne od 1914.

david

pre 4 godine

joj jadan ste vi narod samo svoje neuspehe svaljujete na druge, ceo vam svet kriv sto ste takvi kakvi jeste

gaša

pre 4 godine

I šta kažete : - Vi ste Svet ,pa ajde da vas opet napadnemo...Baš vam je neka "medijska propaganda ". Kada ćete shvatiti da Srbi nisu nastali od majmuna kao vi...

marko

pre 4 godine

VUCICA TREBA STO PRE MAK NUTI I CELU TU OPORBU NATO FASISTA SVI SU ISTI DOVESTI PRAVOG NACIONALISTU U SRBIJU I UCI OBAVEZNO U ODKB I STAVITI RUSKU BAZU U SRBIJI

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija